Kaupunkilaisperheen elämänmuutos:
Kirsin ja Samin viisihenkinen uusioperhe aloitti kotikeittiöstä syntyvän biojätteen kompostoinnin maaliskuun puolivälissä. Laskuri kertoo, kuinka paljon biojätettä perhe on tuottanut ja kompostoinut, eli paljonko kompostointi on vähentänyt perheen sekajätteen määrää.
Laskuri
2017-03-15 11:00:00
2017-12-31 00:00:00
692
Kg
Tampereen kupeessa Lempäälässä sijaitsee omakotitalo, jonka uudet asukkaat ovat päättäneet tarttua hyötypuutarhan luomisen ja kompostoinnin haasteisiin. Ruuhkavuosien tiimellyksessä luovivaan uusioperheeseen kuuluvat vanhempien Kirsin ja Samin lisäksi lapset Ronja, Hugo ja Rasmus. Vauhdikkaaseen arkeen kuuluu töiden ja koulun lisäksi Kirsin opiskelu ja lasten harrastusten kirjo. Haaste hyötypuutarhan perustamisesta ja kompostoinnin opettelusta on paitsi yhteistä aikaa ja tekemistä sekä uuden oppimista, myös panostus tulevaisuuteen.
– Perheen hyvinvointi on minulle tärkeää. Haluaisin saada lapset innostumaan terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista kotona, jotta he jatkaisivat niiden noudattamista myöhemminkin elämässään, Kirsi kertoo.
Aiempaa kokemusta omakotitaloasumisesta tai puutarhan hoidosta perheellä ei ole. Kirsi kertoo suhteestaan kestävän kehityksen valintoihin:
– Olen aiemminkin kokenut kestävän kehityksen arvojen olevan merkityksellisiä. Perheemme on tehnyt pieniä vihreitä tekoja, esimerkiksi valitsemalla luomu-tuotteita. Siirtyminen omakotitaloasumiseen on hieno mahdollisuus oppia luonnosta ja ekologisemmasta asumisesta, esimerkiksi kierrätyksestä ja oman pöydän antimien tuottamisesta.
Perheen ensimmäinen suuri vihreä tekokin on jo tehty: maalämpö oli keskeinen valintakriteeri talon hankinnassa. Koko perhe on innolla mukana Vihreä teko -projektissa: Samia kiinnostaa kompostoinnin aloittaminen ja myös lapset ovat luvanneet osallistua projektiin. Kirsi uskoo, että oman puutarhan sato voi innostaa myös ruokailutottumusten muutokseen.
– Itselleni kasvisruoan lisääminen on ollut suhteellisen helppoa, mutta perheen miesväelle lihan syönnin vähentäminen tuntuu haastavalta. Toivon, että oma maan sato innostaa maistelemaan uusia makuja ja kokemaan erilaisia elämyksiä myös ruokalautasella!