Huippukokki Henri Alén haastaa perheensä kaupunkikompostointiin:
Henrin kolmihenkinen perhe aloitti kotikeittiöstä ja pieneltä rivitalotakapihalta syntyvän biojätteen kompostoinnin maaliskuun puolivälissä. Laskuri kertoo, kuinka paljon biojätettä kolmihenkinen perhe on tuottanut ja kompostoinut, eli paljonko kompostointi on vähentänyt perheen sekajätteen määrää.
Laskuri
2017-03-15 12:00:00
2017-12-31 00:00:00
119
Kg
Suomalaisten rakastama huippukokki Henri Alén on 39-vuotias ravintolayrittäjä, jonka perheeseen kuuluvat vaimo ja tytär. Rakkaus puhtaisiin makuihin ja suomalaisiin raaka-aineisiin näkyy Henrin elämässä työssä ja vapaa-ajalla. Hänelle parhaiden makujen ja terveellisyyden lisäksi on tärkeää, että raaka-aineet ovat ympäristölle ystävällisiä.
Luonnon vaaliminen on yhdistettävissä myös kaupunkilaiselämään. Helsingin Pakilassa rivitalossa perheensä kanssa asuva Henri päätti vihreänä tekonaan tarttua kaupunkikompostoinnin haasteeseen ja ryhtyä kompostoimaan perheen keittiöstä ja takapihalta syntyvän biojätteen.
Hän kertoo:
"Minulla on sama ongelma kuin monella muulla: oksia, ruohosilppua ja kuivia lehtiä tulee pienestäkin pihasta eikä niitä kannata kuljettaa peräkärryllä kaatopaikalle – tai kuten jotkut tekevät – ujuttaa sekajätteeseen. Perheeni kanssa pyrimme siihen, että kierrätys toimii mahdollisimman ekologisesti pienessäkin tilassa. Haluan kompostoida sekä keittiön että puutarhan biojätteet omassa pihassani. Tavoite on, ettei meiltä päädy biojätettä enää sekajätteen joukkoon."
Henri painottaa, että suuretkin vihreät teot voidaan aloittaa pienistä asioista. Hän muistuttaa, että ympäristökuorman vähentämisen lisäksi arjen vihreät teot opettavat uutta ja lujittavat ihmisen suhdetta ympäröivään luontoon:
"Kestävä kehitys tarkoittaa minulle arjen ja työn pieniä innovaatioita, joilla ympäristökuormaa vähennetään. Samalla ihminen oppii paljon asioista, joista olemme erkaantuneet: miten luonto toimii, miten ruokaa kasvatetaan ja esimerkiksi kompostoidaan."
Henri on luvannut mitata perheensä kompostoiman biojätemäärän kehitystä ja lisäksi antaa vinkkejä kotiviljelyn antimien käyttöön ruoanlaitossa.