Ennen Kompostikäymäläeco:n käyttöönottoa
Varmista, että kompostisäiliön sisällä oleva ilmakanava on kuljetuksen jäljiltä paikoillaan. Kanavan tulee levätä säiliön sisäseinissä olevan kynnyksen päällä siten, että tyhjennysluukun yläpuolella oleva tuloilmaventtiili johtaa ilman ilmakanavan sisään esteettä. Tuloilmaventtiili ei ole säädettävä.
Laita Biolan Kompostikäymäläeco:n pohjalle noin 5 cm:n kerros (n. 20 l) Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta, jotta nesteenpoistolevy ei tukkeennu.
Kompostikäymäläeco:n toiminta
Biolan Kompostikäymäläeco:n patentoitu ilmastointijärjestelmä varmistaa tehokkaan kompostoinnin ja tuulettaa hajut pois käymälätilasta. Nesteistä suurin osa haihtuu kompostoinnin aikana. Kompostisäiliön pohjalla oleva nesteenerotin kerää kuormitushuippujen aikaiset ylimääräiset nesteet, jotka otetaan talteen kanisteriin.
Biolan Kompostikäymäläeco:n käyttökulut ovat pienet, sillä kemikaaleja tai lisäaineita ei tarvita. Kuivikkeeksi soveltuu Biolanin kuorikepohjainen Komposti ja Huussikuivike.
Kompostikäymäläeco:n käyttö
Kompostikäymäläeco:n oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten käymälän miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Käymälän lämpöeristetyn rakenteen vuoksi jätteen kompostoituminen on tehokasta ja lisää siten käymälälaitteen kapasiteettia jätteen painuessa voimakkaasti kasaan kompostoitumisen tuloksena.
Kompostoituminen käynnistyy, kun käymälässä on riittävästi jätettä eli normaalisti se on noin puolillaan. Kompostoinnin käynnistyminen tarkoittaa käymälän sisällä olevan massan lämpenemistä korkeammaksi kuin ulkoilman lämpötila on. Lämpötilaa nostaa ja ylläpitää sinne kehittyvä pieneliökanta elintoiminnoillaan, kun jätettä lisätään säännöllisesti. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 6–7 viikossa. Syntyvän suotonesteen määrä vähenee, ollen alussa runsaimmillaan, kompostimassan lämpenemisen ja haihduttamisen myötä.
Istuinkannen korvausilmaventtiilin säätäminen
Istuinkannen korvausilmaventtiilillä säädetään käymälän tuuletusta. Pidä korvausilmaventtiiliä kesällä auki, jotta tuuletus on tehokasta ja nesteiden haihtuminen suurta. Pidä korvausilmaventtiiliä talvella lähes kiinni, jotta kompostin lämmönhukka pienenee. Pidä istuimen kansi suljettuna käyntikertojen välissä, jotta ilmanvaihto toimii oikein.
Käymäläsäiliön ilmakanava
Käymälälaitteen sisällä kulkevan ilmakanavan ansiosta Biolan Kompostikäymäläeco:n toiminta on tehokasta. Kanava tuo kompostin tarvitseman ilman kompostimassan keskelle, kerrokseen, missä sitä eniten tarvitaan. Samalla ilmakanava estää kompostimassaa tiivistymästä pohjalle ja pitää massaa ylhäällä tyhjentämisen aikana. Ilmakanava on näkyvissä vain alkuvaiheessa, sen jälkeen se on käytännössä aina massan peitossa.
Tyhjennysluukun yläpuolella olevan tuloilmaventtiilin säätäminen
Tyhjennysluukun yläpuolella oleva tuloilmaventtiili ei ole säädettävä. Sen tarkoitus on tuoda ilmaa ilmakanavaan.
Mitä Kompostikäymäläeco:n voi laittaa
Kompostikäymäläeco on tarkoitettu kompostoituville käymäläjätteille sekä talouden biojätteelle. Keittiöjätteet tehostavat käymäläjätteen kompostoitumista, sillä ne tasapainottavat ja monipuolistavat kompostin ravinnetilannetta. Toisaalta keittiöjätteiden kompostoinnissa on omat riskinsä. Erityisesti näkyville jääneet liha- ja kalajätteet saattavat houkutella kompostisäiliöön kärpäsiä. Ole huolellinen kuivikkeella peittämisessä.
Älä laita käymälään mitään, mikä haittaa kompostin toimintaa tai ei kompostoidu, kuten:
- roskia, siteitä
- kemikaaleja, kalkkia
- pesuaineita, pesuvesiä
- tuhkaa, tupakan tumppeja, tulitikkuja
Käsien puhdistamiseen tai intiimihygieniaan tarkoitetut kosteuspyyhkeet voit laittaa käymälään.
Kuivikkeen käyttö
Lisää jokaisen käyntikerran jälkeen noin 2–5 dl Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta jätösten päälle. Huomaa, että kuiviketta tarvitaan myös virtsaamisen jälkeen. Sopivan kuivikkeen käyttö on käymälän toiminnan kannalta ensisijaisen tärkeää.
Herätteen käyttö
Älä käytä käymälässä herätettä. Se on turhaa, koska käymäjätteessä on riittävästi typpeä ilmankin.
Biolan Kompostikäymäläeco:n ympärivuotinen käyttö
Kylmään tilaan sijoitetun käymälän massa jäähtyy ja jopa jäätyy kovilla pakkasilla tai käytön ollessa vähäistä. Jäätyminen ei vahingoita laitetta eikä kompostimassaa, jonka hajoaminen jatkuu ilmojen lämmettyä.
Suotonestemäärän vähentämiseksi Komposti- ja Huussikuiviketta suositellaan käytettäväksi talvella kaksinkertainen annos.
Tyhjennä suotonestekanisteri syksyllä, jotta kanisteri ei jäädy rikki. Tyhjennä käymälälaite syksyllä noin puolilleen, jotta talvella kertyvä massa mahtuu sinne. Jos käyttö on päivittäistä myös kylmään vuodenaikaan, sijoita käymälä lämpimiin tiloihin.
Kompostikäymäläeco:n puhdistaminen
Voit irrottaa Kompostikäymäläeco:n lämpöistuimen tarvittaessa ja pestä sitä kaikilla yleisimmillä kodinpuhdistusaineilla. Samoin laitteen ulkopinnat voi pestä kodinpuhdistusaineilla. Käymäläsäiliön sisäpuolinen pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen.
Tarkista suotonesteputki ja nesteenerotuslevy sekä sen alapuolinen suotonestekouru vähintään kerran vuodessa ja tarvittaessa puhdista.
Biolan Kompostikäymäläeco:n tyhjentäminen
Tyhjennä Kompostikäymäläeco:sta vain katekompostivaiheeseen kypsynyttä kompostia ja jätä vielä raaka jäte säiliöön. Kerrallaan laitteesta suositellaan poistettavan korkeintaan noin puolet massasta, jotta kompostoituminen jatkuisi mahdollisimman tehokkaasti. Käymäläjäte kypsyy katekompostiksi noin 5–8 viikossa, jolloin sen tyhjentäminen on jo mahdollista. Tee ensimmäinen tyhjennys kuitenkin vasta, kun säiliö on täynnä. Käymäläsäiliön sisäpuolinen pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen.
Käymäläjäte saattaa olla niin sitkoista, ettei se putoa itsekseen tyhjennyksen jälkeen käymälälaitteen pohjalle. Jos näin käy, painele tukevalla kepillä tai Kompostimöyhentimellä massaa alas. Tämä on helpointa aloittaa kulmista. Varo käymälälaitteen keskellä olevaa ilmakanavaa, ettet riko sitä.
Tyhjennä kesäkäytössä oleva käymälä keväällä, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tällöin tyhjentäminen on helpointa ja miellyttävintä. Mikäli kompostimassa on tyhjennettäessä vielä jäässä, sulata se kaatamalla istuinreiästä ämpärillinen kuumaa vettä muutama tunti ennen tyhjennystä.
Suotonestekanisterin tyhjentäminen
Seuraa suotonestekanisterin täyttymistä, varsinkin käytön alkuvaiheessa, kunnes tyhjennysväli vakioituu. Tyhjennä suotonestekanisteri tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Voit hyödyntää ravinnepitoisen suotonesteen kompostin typpilähteenä. Se tehostaa erityisesti ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin toimintaa. Näin käytettäessä suotonestettä ei tarvitse laimentaa.
Voit käyttää suotonesteen myös pihan ja puutarhan koristekasvien lannoitukseen. Turvallinen laimennussuhde on 1:5. Laimentamatonta suotonestettä voi myös käyttää, mutta kastele alue tällöin huolellisesti levityksen jälkeen lehtipoltteen välttämiseksi. Lannoitusta ei suositella syksyisin, jotta ei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Suositeltu varastointiaika suotonesteelle ennen lannoituskäyttöä on noin vuosi.