Toimintaperiaate
Suodattimen toiminta perustuu jäteveden mekaaniseen ja biologiseen suodattamiseen. Suodattimessa käytetään orgaanista suodatinmateriaalia, johon jäteveden epäpuhtaudet tarttuvat. Suodatinmateriaalin pinnalla elävä pieneliöstö käyttää epäpuhtaudet ravinnokseen.
Rakenne
Harmaavesisuodatin 125 koostuu kymmenestä päällekkäin sijoitetusta suodatinlaatikosta. Jätevesi johdetaan ylimmäiseen suodatinlaatikkoon. Suodattimen sisällä jätevedet valuvat painovoimaisesti suodatintasolta toiselle laatikon päädyssä olevien aukkojen kautta. Ilmankierto toimii laitteessa painovoimaisesti: takaseinän alemmasta ilmanvaihtoventtiilistä sisään ja yläventtiilistä ulos. Pieneliöstön hapensaanti on laitteen toiminnan kannalta oleellista.
Suunnittelu ja sijoituspaikan valinta
Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai sen muuttaminen edellyttää yleensä kunnan rakennusvalvonnan myöntämää rakennus- tai toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Rakentamisen lupaa haetaan asianmukaisella suunnitelmalla. Suunnitelma sisältää mm. asemapiirroksen ja poikkileikkauskuvan korkeusasemineen. Varmista tarvittavat luvat, vaatimukset ja ohjeet kotikuntasi rakennusvalvonta- tai ympäristöviranomaiselta.
Sijoitetaan maan päälle
Biolan Harmaavesisuodatin 125 sijoitetaan maan päälle. Suodatin sijoitetaan paikkaan, johon ei kerry seisovaa vettä esimerkiksi tulva-aikana. Puhdistamo voidaan asentaa ulos ilman sääsuojaa. Laite on lämpöeristetty, minkä ansiosta se toimii pikkupakkasilla. Mikäli suodatinta käytetään talvella, siihen on kuitenkin asennettava lisävarusteena saatava Biolan Lämmityskaapeli, tai suodatin tulee sijoittaa tilaan, jonka lämpötila on nollan yläpuolella.
Sijoittaminen asuinrakennuksen yhteyteen
Biolan Harmaavesisuodattimet ovat ensisijaisesti tarkoitettu sijoitettavaksi ulkotiloihin. Mikäli suodatin asennetaan sisätiloihin tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen (esim. terassin alle) suunnittelussa tulee huomioida, että tilaan on oma huoltosisäänkäynti. Tilassa on oltava lattiakaivo tai tila on maapohjalla mahdollisten häiriötilanteiden vuoksi.
Puhdistamon korvausilma otetaan purkuputken päästä ja poistoilma johdetaan viemärituuletuksena rakennuksen katolle. Hajuhaittojen välttämiseksi laitteen ilmaventtiilit pidetään suljettuina. Poistoilma voidaan myös johtaa suodattimen takaseinän ylemmästä ilmaventtiilistä erilliseen poistoilmakanavaan. Sisätiloihin asennettaessa poistoilmakanavaan asennetaan imuri, jotta suodattimen sisätila pysyy lievästi alipaineisena.
Aina kun Harmaavesisuodatin sijoitetaan asuinrakennuksen lämpimiin tiloihin, tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen, asennuksen oikeellisuus tulee varmistaa rakennuksen LVI-suunnittelusta vastaavalla asiantuntijalla.
Jätevesien johtaminen suodattimeen
Jätevedet johdetaan suoraan suodattimeen joko viettoviemärillä tai pumppukaivon avulla. Mikäli pumppauksessa hyödynnetään olemassa olevia saostuskaivoja, niiden on oltava umpinaiset ja hyväkuntoiset. Pumpun käyntiä tulee jaksottaa kellokytkimellä niin, että yhden käyntijakson aikana pumppu tuo suodattimelle korkeintaan 20 litraa jätevettä. Käyntijaksojen välin tulee olla vähintään 10 minuuttia. Ajastin, Uppopumppu ja Pumppauskaivo ovat saatavilla lisävarusteina.
Asennusesimerkkikuvat viettoviemärillä ja pumppauksella
Käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila
Sijoituspaikkaa valittaessa on huomioitava käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila. Laitteen edessä tilaa on oltava suodatinmateriaalin vaihtoa varten vähintään yksi metri. Myös laitteen sivuilla ja takana tulee olla riittävästi tilaa, jotta viemärin tulo- ja lähtöyhteiden liitoksien huolto sekä takaseinän ilmanvaihtoventtiilien säätö on mahdollista. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa peittää, jotta pieneliöiden tarvitsema hapensaanti varmistuu.
Jäteveden purku
Puhdistettu jätevesi johdetaan sopivaan purkupaikkaan, esim. kivipesään tai avo-ojaan. Suunnittelussa tulee huomioida, että jäteveden purku on esteetöntä eikä putken pää ole veden alla edes korkean pinta- tai pohjaveden aikaan. Avo-ojaan johdettaessa putken päähän on hyvä laittaa läppä tai verkko jyrsijöiden ja muiden pieneläinten pääsyn estämiseksi.