Vitlök - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Vitlök

Vitlök

Vitlöken (Allium sativum) är känd som en krydd- och medicinalväxt redan sedan förhistorisk tid.

Vitlök

Vitlöken (Allium sativum) är känd som en krydd- och medicinalväxt redan sedan förhistorisk tid.

Översikt

Vitlöken (Allium sativum) är känd som en krydd- och medicinalväxt redan sedan förhistorisk tid. Man har konstaterat att vitlökens svavelhaltiga föreningar har en bakteriedödande effekt, därför har vitlök använts för vård av olika infektioner och tarmsjukdomar. På grund av den stora kaliumhalten används vitlök för att sänka blodtrycket och på grund av den höga järnhalten passar den i kosthållet för den som lider av anemi.


Att grundlägga växtbeståndet

Plantering

Vitlök förökas genom klyftor som lösgörs från moderlöken. Eftersom vitlöken kräver rätt lång växttid, planteras klyftorna så tidigt som möjligt på våren i mullrik och fuktighetshållande jord. Många vitlöksstammar drar nytta av en månads kylbehandling i kylskåpstemperatur före planteringen. Plantorna kan också förodlas inomhus. Vitlöken planteras med 10 cm plantmellanrum och 40 cm radmellanrum. Klyftorna eller de förodlade plantorna sättes på 5–8 cm djup. Om man odlar stammar av vintervitlök, planteras klyftorna redan på hösten. På hösten sättes klyftorna djupare än på våren och planteringen kan täckas med ett några cm tjockt lager trädgårdsavfallskompost eller barkhumus.

Vintervitlök förökas också med groddknoppar som utvecklas i ändan av stjälken. Då en groddknopp sättes att växa, får man nästa vår en lök, som ännu inte har skilda klyftor. Dessa lökar planteras om glesare och de får växa ännu den följande sommaren.

Daglängden inverkar på vitlökens tillväxt. I kort dag, det vill säga på våren och hösten, växer blasten kraftigt. Lökbildningen däremot påskyndas av lång dag och hög temperatur.


Skötsel

Skötsel under växtsäsongen

Under växtsäsongen sköter man om ogräsbekämpningen. Eftersom vitlöken har lång växttid, behövs det flera rensningar och hackningar under sommaren. Då man hackar skall man akta så att inte vitlökens rötter skadas.

Vitlök kräver rikligt med näringsämnen. På våren ges som grundgödsling Biolan Naturgödsel eller Biolan Universalgödsel 2–2,5 l/10 m². Under växtsäsongen kan man ge vitlöken ett täcklager av gräsklipp, som ger växterna tillskottskväve. Täcket minskar dessutom behovet av ogräsbekämpning.

Skörd

Man börjar skörda då blasten gulnar. I allmänhet infaller skörden i slutet av augusti. Vid torrt väder kan man lämna vitlöken att torka utomhus i några dagar och därefter torka den i ett luftigt lider eller i en tork i 20–30 °C temperatur. Om man lämnar blasten på löken, kan man fläta lökarna för förvaring.

Vitlök kan förvaras i ett rätt brett temperaturområde. Den bästa förvaringstemperaturen för matlök är 1–2 °C. Vitlök som är avsedd till förökningsmaterial lagras lite varmare, eftersom blominducering lätt sker i temperaturer under 5 °C.