Pienillä valinnoilla teet mökkeilystä ekologista.
Mökillä voit vaihtaa vapaalle ja uppoutua sinulle tärkeisiin asioihin. Nautitko kasvien kasvattamisesta, oman sadon maistelusta tai kukkarunsaudesta ympärillesi? Tai ehkä haluat päivittää mökkihuussin tähän päivään ja nauttia helposta kierrättämisestä.
Poimi alta inspiroivat ajankohtaiset vinkit ja tuotteet ekologiseen mökkeilyyn.
Haiseeko huussi tai onko se ikävä tyhjentää? Näin ei tarvitse olla. Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat siistejä, hajuttomia ja helppokäyttöisiä. Kuivakäymälä säästää myös vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä sekä mahdollistaa paikallisen ravinnekierron. Nykyaikaiset kuivakäymäläratkaisut lisäävät mökkien käyttömukavuutta.
Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida. Kompostointi vähentää sekajätteen määrää ja tuottaa ravinteikasta multaa omaan puutarhaan.
Keittiön biojätteistä pääsee helposti eroon kompostoimalla. Valitse keittiön biojätteille kompostori, jossa on tiivis kansi ja pohja. Näin jyrsijät eivät pääse kompostoriin. Mökillä, jolla ei olla talvella, kompostorin ei tarvitse olla lämpöeristetty.
Kuivakäymäläjätteet kompostoidaan kannellisessa ja pohjallisessa kompostorissa, jottei ravinteita pääse huuhtoutumaan maahan.
Puutarhajätteiden, kuten lehtien, ruohosilpun ja naattien, kompostointi onnistuu helpoiten suuressa puutarhakompostorissa. Mitä suurempi kansi on, sitä helpompi puutarhakompostoria on hoitaa.
Kesäkukat tuovat iloa koko kesäksi. Voit istuttaa niitä parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja maahan monivuotisten kasvien lomaan.
Kesäkukkien hoito on helppoa, kun valitset kunkin paikan valo-olosuhteissiin oikeat kasvit sekä muistat kastella säännöllisesti. Kastelua helpottaa Kesäkukkamulta, jossa on mukana kasteluvettä varastoivaa biohiiltä. Lannoitus kannattaa hoitaa heti istutuksen yhteydessä varastolannoituksena.
Varastolannoitus, tee näin:
Olipa kyseessä lämmin seinusta, laituri tai kallioinen mökkitontti, satoisa ja kukkiva puutarha on helppo perustaa lähes minne vaan viljelysäkkien avulla. Säkeissä voi kasvattaa sellaisillakin paikoilla, joihin ei muuten ole mahdollista istuttaa kasveja. Kasvusäkissa on mukana ravinteet koko kesän kasvulle ja riittää, kun kastelet taimia pelkällä vedellä.
Istuta Kasvusäkkiin:
tomaatti, chili
kurkku, kesäkurpitsa
meloni, munakoiso
Yrttimaa-säkissä viihtyvät:
yrtit ja salaatit
retiisi, herne, pinaatti
kesäkukat
Mökillä kastelu voi olla haasteellista, jos välillä mökkeilyssä on päivien tai joka viikkojen tauko. Kasteluongelman ratkaisee säkkiin liitettävä Kasteluallas.