18.7.2017
Pelto-Huikko Tuomas
Tuotepäällikkö
Leivo kesäinen mansikkaboston
Puutarhanhoidon tapaan monet hakevat ruuanlaittoon ja leivontaan uusia ideoita lehdistä. Itse olen jo yli kymmenen vuoden ajan käyttänyt inspiraation nostattamiseen Glorian ruoka&viini -lehteä. Kauniit kuvat sekä huolella laaditut jutut ja reseptit ovat omiaan innostamaan monenlaisiin kokeiluihin. Monet reseptit tosin päätyvät sitku-osastolle ja kokeilematta jäävät. Onneksi eivät sentään kaikki.
Kesä on sesonkiruuan kulta-aikaa, kun pellot ja kasvimaat tuottavat toinen toistaan herkullisimpia raaka-aineita. Yksi suosikeistani on mansikka. Uusimman Glorian ruoka&viinin innostamana päätin kokeilla vanilja-mansikkabostonia. Tätä teen toistekin, sillä tapahtui ihastuminen ensi puraisulla. Resepti julkaistu Glorian ruoka&viini -lehden numerossa 5/2017.
Vanilja-mansikkaboston
- 3 dl maitoa
- 30 g hiivaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 kananmuna
- n. 10-11 dl vehnäjauhoja
- 125 g pehmeää voita
Täyte:
- 5 dl mansikoita pilkottuna
- 1 vaniljatanko
- 1,5 dl hillosokeria
Kuorrute:
- 3-4 dl tomusokeria
- 150g vaniljatuorejuustoa
- 1 sitruunan mehu
- 0,5 dl pilkottuja mansikoita koristeeksi
- Lisäksi voita ja kananmuna voiteluun
- Aloita täytteestä. Mittaa pilkotut mansikat, halkaistu vaniljatanko ja hillosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia matalalla lämmöllä. Siirrä pois liedeltä, poista vaniljatanko ja anna jäähtyä.
- Tee pullataikina. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot pienissä erissä taikinaan ja vaivaa käsin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä mansikkatäyte levylle tasaiseksi kerrokseksi. Kääri levy rullaksi ja nipistele reuna hyvin kiinni. Leikkaa rulla noin 5 cm:n paloiksi. Voitele vuoka (noin 20 x 30 cm) voilla ja asettele pullat vuokaan. Jätä noin 1 cm kohoamisvara pullien väliin. Kohota liinan alla 30 minuuttia.
- Voitele pullat kananmunalla ja paista uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes pulla on kypsä. Anna jäähtyä. 5) Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi. Levitä kuorrute lusikalla jäähtyneen pullan päälle. Paloittele pinnalle 5 dl tuoreita mansikoita.
Kuvagalleria1