1.7.2017
Kerttula Riikka
PuutarhaneuvojaHalusin rakentuvan omakotitaloni pihalle kuivakäymälän. Nyt rakennusaikana se palvelee ainoana hotellihelpotuksena, mutta varsinainen käyttö on suunniteltu jatkuvaan asumiseen. Kesällä ulkohuussi palvelee pihan monipuolista käyttöä: Ulkopeleistä, grillipaikalta tai puutarhapuuhista on helppoa piipahtaa asioilla ulkohuussiin.
Kuivakäymälä mahdollistaa paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Samalla säästetään vesilaskussa. Kuivakäymälä on ekoteko ja uskon, että meillä ulkohuussissa piipahdetaan usein - myös muulloin kuin kauniina kesäpäivinä.
Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki. Se mahdollistaa käymäläjätteen käsittelyn myös taajamassa. Käymälärakennusta ei saa ilman naapurin suostumusta rakentaa 5 metriä lähemmäs naapurin rajaa. Lisäksi saattaa olla kuntakohtaisia tiukennuksia jätteenkäsittelyyn. Siksi kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jätehuoltoviranomaiseen jo ulkohuussin suunnitteluvaiheessa.
Täällä Valkeakoskella asia hoitui helposti: Lupaa kysyessäni asia kohtasi vain ihastuneita kommentteja, että mahtava asia, että joku edistää kuivakäymäläkulttuuria myös taajamassa! Tosin rakennusvalvonnassa olin jo luvannut, että kuivakäymälä sijoitetaan sille reunalle tonttia, joka rajoittuu puistoon.
Varsinaisen käymälälaitteen valinta oli helppo. Minulla on kesämökillä ollut käytössä 15 vuotta Biolan Kompostikäymälä, joka on toiminut moitteetta. Siksi en edes harkinnut muita käymälämalleja.
Kompostikäymälän säiliö on kauttaaltaan lämpöeristetty, joten se ihan oikeasti kompostoi kaikki jätökset. Tyhjennysvaiheessa alaosan luukusta saa lapioida täysin hajutonta ja multamaista kompostia. Tämä on myös siksi superhyvä kuivakäymälämalli, että samassa säiliössä voi kompostoida myös keittiön biojätteet.