9.2.2016
Porkkana-spelttisämpylät
Puhelimme eräänä päivänä töissä kahvipöydän ääressä porkkanasämpylöistä ja niiden erilaisista toteuttamistavoista. Itse olen jo pidemmän aikaa suosinut kaupoista valmiina saatavaa porkkanasosetta (se koiranmakkaralta näyttävä paketti). Porkkanasoseen eduiksi lasken helppokäyttöisyyden, porkkanoiden raastaminen kun kun ei kuulu mielipuuhiini, sekä ennenkaikkea maun. Porkkanaraasteeseen verrattuna sosepohjaan tehdyt sämpylät maistuvat enemmän porkkanalta – ja kuinka herkullisen värikkäitä sämpylöistä tuleekaan!
Tässä reseptissä on käytetty rouheista sämpylä- sekä spelttijauhoa, mutta leivontaan voi käyttää muitakin jauhoja mieltymysten mukaan. Usein korvaan osan jauhoista kaurahiutaleilla, niiden maku sopii mielestäni erinomaisesti yhteen porkkanan kanssa. Myös erilaiset siemenet antavat kivasti purutuntumaa ja makua sämpylätaikinassa. Tällä kertaa ripottelin päälle kuorimattomia seesaminsiemeniä.
Näitä tarvitset:
- 500 g porkkanasosetta (Esim. Pirkka)
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 dl spelttijauhoa
- n. 1 l rouheista sämpyläjauhoa
- ½ dl rypsiöljyä
- seesaminsiemeniä
Tee näin:
- Lämmitä porkkanasose ja vesi n. 40-asteiseksi. Sekoita mukaan kuivahiiva, suola ja spelttijauhot. Lisää n. 2/3 sämpyläjauhoista ja vaivaa taikinaa hetki. Lisää rypsiöljy ja lisää jauhoa tarpeen mukaan. Huomioi, että sopiva jauhomäärä löytyy ”näppituntumalla”. Itse jätän sämpylätaikinan suhteellisen löysäksi.
- Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
- Leivo sämpylät haluamaasi muotoon. Itse tein taikinasta tangon, jonka litistin n. 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkasin annospaloiksi.
- Nosta pellille kohoamaan n. puoleksi tunniksi. Laita tässä välissä uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemenet (näin ne pysyvät paremmin sämpylän pinnalla).
- Paista n. 15 minuuttia koosta ja uunin tehosta riippuen.
- Nauti – sillä eihän mikään ole niin hyvää kuin juuri uunista otettu sämpylä!