3.6.2015
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että samaan aikaan, kun tuotamme (= muutamme sen olomuotoa) energiaa fossiilisista polttoaineista ilmastoamme kuormittamalla ja hupenevia luonnonvarojamme käyttäen, saisimme samaan aikaan käyttöömme vaihtoehtoista energiaa avaruudesta? Se toimitetaan meille langattomasti ilman, että pitäisi rakennella metriäkään voimalinjoja sen siirtämiseksi. Ei tarvitse muuta, kuin ottaa se vastaan. Sitä tulee myöskin rajattomasti, verottomasti ja ilmaiseksi, ilman liittymistä mihinkään verkkoon tai riippuvuutta muustakaan tahosta. Tosin se edellyttää alkuinvestointia laitteisiin, mutta toisaalta – ilmaiseksi ei liitytä sähköverkkoonkaan, josta lisäksi pitää maksaa perusmaksu vaikkei sähköä kuluttaisikaan.
Ongelmana aurinkoenergian keruussa on sen saannin epätasaisuus. Vuorokausittaiset vaihtelut on jo nykyisinkin hoidettavissa kotitalouksissa akkujen avulla. Sähköautoteollisuuden sivutuotteena kehitetyillä ja edelleen kehitettävillä akuilla ongelma on ratkeamassa hyvää vauhtia.
Edellä olevia mietiskellessäni alkoi ajatus viehättää oikein toden teolla ja pitihän sitä sitten jossakin muodossa kokeilla. Päädyin SolarVentiin. ”Kuumailmakoteloon”, jossa yhdistyy sekä aurinkosähkön ja auringon lämmön hyödyntäminen. Laitteeseen, jossa auringon lämmittämä ilma puhalletaan sisätiloihin aurinkosähköllä pyörivän puhaltimen avulla. Kaikki tapahtuu ilman minkäänlaista yhteyttä sähköverkkoon.
Laite on tarkoitettu kylmillään olevien tilojen (kesämökit. puuliiterit) peruslämmitykseen ja kosteuden poistoon. Tällä testillä halusin todeta ennen muuta lämmön tuoton ja sen määrän.
Ei sitten muuta, kuin tuumasta toimeen. Mukavuudenhaluisena valitsin asennusajankohdaksi tietysti tammikuun. Silloin puhaltavat raikkaimmat tuulet ja paukkuvat rapsakkaat pakkaset.
Viiden paneelin asentamiseen meni kahdelta mieheltä yksi työpäivä. Asennuspaikka oli suhteellisen helppo. Sisäpuolelle tulevaan putkitukseen tilan korkeudesta ja toteuttajan ammattitaidottomuudesta johtuen meni aikaa vähän enemmän. Kylmyys ei myöskään antanut lisävauhtia tekemiselle yhtä tehokkaasti kuin rakennuksen ulkopuolella.
Toistaiseksi saadut kokemukset ovat hyvin positiivisia: Käytöstä ja hoidosta ei ole mitään vaivaa. Kaikki hoituu itsestään. Ilmoitettu lämpötilan nousu ulkoilman tasosta on ilmoitetun +40°C sijasta +55 °C. Toteutunut maksimilämpötila sisääntuloilmassa on vajaat +70 °C.
Vuotuinen energian tuotto on tietysti aina ilmoistakin kiinni, mutta luvattuun 2,1 mWh:n tuoton ylitykseen on edellisen perusteella helppo uskoa.
Lopputulos näkyy parhaiten kuvista ja kuvateksteistä.
Pekka Kariniemi