7.12.2015
Jouluinen taatelikakku pähkinäkuorrutteella
Lempivuodenaikani on täällä jälleen! En niinkään ole ihastuksissani tuosta ulkona vallitsevasta, kaikennielevästä synkkyydestä, mutta joulu tulee jälleen tuoden valoa pimeyteen ja pimeän kestää joulunodotuksen tuomalla innostuksella.
Jouluuni kuuluvat olennaisena osana myös ihanat joululeivonnaiset. Tässä viimeisin kokeiluni, tädiltäni saatu idea, johon sovelsin muutamaa eri reseptiä. Ei kannata kavahtaa ainesosaluettelossa mainittua kahvia, se ei maistu ”läpi”, vaan tuo kakkuun mukavasti täyteläisyyttä.
Ainekset:
- 3 d vahvaa kahvijuomaa
- 200 g pehmeitä taateleita
- 2 dl sokeria
- 200 g voita
- 2 kananmunaa
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 1 tl vanilliinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl kardemummaa
Pähkinäkuorrutus:
- 3 – 4 dl pähkinöitä (itse käytin cashewta, saksan- ja maapähkinää, mutta voit käyttää omia suosikkejasi makusi mukaan)
- 3 rkl voita
- 3 rkl hunajaa
Tee näin:
- Voitele ja korppujauhota n. 1,8 litran tasapohjainen kakkuvuoka. Keitä vahva kahvi. Hienonna taatelit veitsellä. Pane ne isohkoon teräskattilaan, jossa mahdut tekemään koko taikinan. Lisää kahvi ja sokeri. Keitä, kunnes taatelit hieman pehmenevät, 10-15 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella.
- Paloittele rasva taateleiden joukkoon. Sekoita, kunnes rasva on sulanut. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Vatkaa munat sähkövatkaimella yksitellen taateliseoksen joukkoon.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, vanilliinisokeri, kaneli ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Lusikoi taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- Kuumenna kuorrutuksen ainekset paistinpannulla ja pyörittele sitä muutama minuutti pannulla. Varo polttamasta pähkinöitä.