22.2.2014
Fontell Hannamaija
TuotekehitysjohtajaHelmikuun alussa järjestettiin Delhissä kansainvälinen kestävän kehityksen konferenssi, Delhi Sustainable Development Summit. Konferenssi järjestetään vuosittain ja sen puhujakaarti edustaa kovan luokan ja pitkän linjan kansainvälisiä johtajia ja tutkijoita.
Tänä vuonna suomalaisittainkin tuttuja nimiä olivat: Tarja Halonen, Kofi Annan, Göran Persson, Juhan Parts, …. Biolan osallistui konferenssin näyttelyyn omalla osastollaan, jossa esillä oli Pikakompostori 220 eco sekä Biolanin huussivalikoiman uusin jäsen, Easylett, esiteltynä kyykkyistuinversiona.
Näyttelyyn lähti Eurasta kuormallinen tavaraa ja jännitystä riitti, kun lähetystä odoteltiin konferenssipaikalla, Delhin Taj Palace –hotellilla. Intiassa terroriuhka on niin olennainen osa jokapäiväistä elämää, että turvatarkastuksiin ja tavaroiden läpivalaisuun tottuu nopeasti. Menet sitten kauppoihin, hotelleihin tai virastoihin, aina aseistettu vartija valvoo.
Niinpä näyttelytavarakuormaakaan ei ihan noin vaan ajettu oven eteen purettavaksi. Kompostori- ja käymälälaatikkoa syynättiin tarkasti portin ulkopuolella jopa pommikoiran avustuksella.
Intialainen näyttelyn rakentaminen ei myöskään ollut ihan niin kellontarkkaa ja suunnitelmallista, kuin mihin suomalainen on tottunut. Easylettille rakennettua ”esittelyrakennusta” kasattiin ja tuunattiin vielä kovaa kyytiä jossain paikallisen temppeliremonttityömaan nurkassa avajaisia edeltävänä iltana, mutta intialaisittain kaikki oli paikallaan juuri sopivasti dead linea hipoen.
Konferenssiohjelmaan emme paljon ehtineet osallistua, sillä vilskettä ja kävijöitä riitti näyttelytilassa mukavasti. Eri maiden käymäläkulttuurista, tarpeista ja ongelmista keskusteltiin vilkkaasti. Vesi- ja ruokaturva oli konferenssin asialistan kärjessä ja Biolanin osaaminen siis aivan asian ytimessä.
Suomalaisena maailmalla on tottunut selittelemään kuka on ja mistä ihmeestä tuleekaan. Täälläpä olikin lähes toisin päin! Tarja Halonen on vuosittainen kävijä ja konferenssin järjestäjä, Teri –yliopisto, on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Ständillä poikkesikin useampi intialainen, joka on joskus käynyt Kuopiossa tai Joensuussa ja muutama, joka oli useita vuosia asunut ja työskennellyt Suomessa! Suomessa siis osataan, muuallakin kuin Helsingissä.