Blogi - Joulun tuoksun kotiin tuova Saaristolaisleipä – ympärivuotinen resepti - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tunnetko tuoksun
Tunnetko tuoksun
Ainekset valmiina
Ainekset valmiina
Siirapin lisäys
Siirapin lisäys
Taikina valmistuu
Taikina valmistuu
Kohoamaan
Kohoamaan

2.12.2014

Joulun tuoksun kotiin tuova Saaristolaisleipä – ympärivuotinen resepti

Yksi omista leipäsuosikeistani on Saaristolaisleipä.

Sitä leivotaan meillä säännöllisesti ympäri vuoden, mutta joka kerta kun uunista leijailee tuttu siirapin ja maltaan tuoksu, tuo se Joulun mieleen. Siksipä ajattelinkin lähestyvän sesongin myötä jakaa hyväksi havaitun reseptin myös täällä blogissani. Leipä maistuu oivalliselta ihan vaan palvikinkun tai juustosiivun alla, mutta siitä saa halutessaan erittäinkin juhlavan kun päällysteinä käyttää esimerkiksi graavikalaa tai mätiä kaikkine höysteineen.

Tällä helppotekoisella reseptillä tulee kolme pitkulaista vuokaleipää. Itse tein ne tällä kertaa kertakäyttövuokiin, koska lähtevät lahjoituksena koulun joulumyyjäisiin.

Tarvitset:
  • 1l piimää
  • 2,5dl tummaa siirappia
  • 1rkl suolaa
  • 2pss kuivahiivaa
  • 3dl ruisjauhoja
  • 3dl kaljamaltaita
  • 3dl kauraleseitä
  • 10–12dl vehnäjauhoja
Tee näin:
  1. Kuumenna piimä reilusti yli 40 asteiseksi esimerkiksi kattilassa. Lisää nesteeseen siirappi ja suola. Kaada neste taikinakulhoon.
  2. Sekoita ruisjauhot ja kuivahiiva keskenään ja lisää seos taikinanesteeseen. Sekoita välillä. Lisää maltaat ja leseet ja viimeiseksi vehnäjauhot pienissä osissa. Taikina jää selkeästi löysäksi.
  3. Voitele vuoat (mikäli käytät silikonivuokaa, voitelua ei välttämättä tarvita) , lusikoi taikina vuokiin, tasoita hieman.
  4. Anna kohota lämpimässä liinan alla vajaa tunti.
  5. Paista leivät 175 asteessa ensin 40 minuuttia ja peitä vuoat sitten foliolla tai leivinpaperilla ja anna paistua vielä 40–50 minuuttia.

Anna jäähtyä jos maltat…