Blogi - Huussituristi sademetsässä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Luonnonpuiston rajalta alkavat teeviljelmät. Alhaalla näkyvä kaksikerroksinen rakennus on paikallisten metsävartijoiden päämaja ja majoituspaikkamme.
Luonnonpuiston rajalta alkavat teeviljelmät. Alhaalla näkyvä kaksikerroksinen rakennus on paikallisten metsävartijoiden päämaja ja majoituspaikkamme.

12.1.2014

Fontell Hannamaija

Tuotekehitysjohtaja

Huussituristi sademetsässä

Vuonna 2013 olen tehnyt 4 Weconomy Tekes-hankkeeseen liittyvää matkaa Sri Lankaan. Matkat ovat vieneet maan eri kolkkiin myös pois varsinaisen hankkeen poluilta. Koska Biolan on Suomessa pitkään tehnyt yhteistyötä Metsähallituksen kanssa ja suunnitellut pohjoismaisten luonnonpuistojen tarpeisiin sopivan huussikonseptin, Populettin, sain kutsun tutustumaan Sinharajan sademetsän turistihuussitilanteeseen.

Sinharajan sademetsä on Sri Lankan ja ihan koko maailmankin mittakaavassa tärkeä luonnonpuisto ja jopa  Unescon maailmanperintökohde. Siellä käy vuosittain tuhansittain turisteja ja koululais- ja opiskelijaryhmiä tutustumassa sen ainutlaatuiseen eläin – ja kasvikuntaan. Sademetsä sijaitsee vuoristoalueella ja siellä – yllätys, yllätys – sataa n 6000 mm vuodessa.

Sademetsässä liikkuu norsuja, leopardeja ja trooppisia lintuja sekä tietysti uskomaton määrä erilaisia käärmeitä, liskoja ja hyönteisiä. Täytyy myöntää, että itselleni jo pelkät iilimadot ja majoituspaikan alkuperäisasukkaat, isot hämähäkit, tuottivat kauhun väristyksiä.

Sademetsäalueella puhtaan veden käyttäminen vessapaperin sijasta on aivan järkevää ja jopa vessakuopan ravinteet kuluvat helposti rehevän kasvullisuuden käyttöön muuttamatta ekosysteemiä millään lailla. Suurempi ongelma turistien ja uskoakseni myös sademetsässä asuvien tutkijoiden kannalta on vessojen laatu – haluatko mennä kyykkimään pimeään ja haisevaan koppiin mahdollisesti vielä pimeän ja kostean polun päässä. Erityisesti kaikkein runsassateisimpien kausien aikana huussikopin lattia-askelmat eivät nekään juuri houkuttele. Meille perinteisen puurakenteisen huussirakennuksen puolestaan termiitit nauttisivat pikapikaa suuhunsa. Sademetsähuussiprojekti ei ole ihan Biolanin aluetta, mutta haaste on otettu vastaan ja katsotaan, mitä keksitään!

Kuvagalleria1

Muutaman kuvan olen myös valinnut paitsi tutkimusaseman huusseista myös tutkimusaseman muista fasiliteeteista: keittokatos ei taitaisi täyttää suomalaisia standardeja ja harvempi tutkija vaihtaisi lämpimän siistin suihkun peseytymiseen sademetsäpuronotkelmassa ja iilimatometsästykseen sen jälkeen!

Kuvagalleria2