marjat ja hedelmät - Viiniköynnös - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Viiniköynnös

Viiniköynnös

Viiniköynnös viihtyy valoisalla ja lämpimällä eteläseinustalla. Viiniköynnöksen voi istuttaa myös kasvihuoneeseen. Paras istutusaika on keväällä ja alkukesällä, jotta taimet ehtivät juurtua kunnolla. Astiataimia voi kuitenkin istuttaa koko kasvukauden ajan.

Viiniköynnös

Viiniköynnös viihtyy valoisalla ja lämpimällä eteläseinustalla. Viiniköynnöksen voi istuttaa myös kasvihuoneeseen. Paras istutusaika on keväällä ja alkukesällä, jotta taimet ehtivät juurtua kunnolla. Astiataimia voi kuitenkin istuttaa koko kasvukauden ajan.

Viiniköynnös viihtyy ravinteikkaassa maassa

Kasvualustan parantamiseen sopii luonnonmukaisesti lannoitettu ja biohiiltä sisältävä Biolan Istutusmulta. Istutusmultaan on lisätty myös mykorritsoja, jotka edistävät juurtumista.

Latvialaiset viiniköynnöslajikkeet Zilga ja Supaga viihtyvät happamassa maassa ja niiden kasvualustan parantamiseen käytetään Havu-ja rodomultaa.

Kasvualustan riittävä syvyys on 60 cm. Vaikka viiniköynnös tarvitsee kasvukaudella paljon kosteutta, se ei siedä talvimärkyyttä. Kasvupaikalle ei saa syksyllä ja talvella tippua vettä esimerkiksi räystäältä.

Istutuksen yhteydessä voidaan antaa varastolannoitteeksi Syksyn PK-lannoitetta. Lannoiterakeet jätetään yhtenäiseksi keoksi istutuskuopan reunaan ja ne peitetään mullalla ennen juuripaakun asettamista istutuskuoppaan. Sopiva lannoitemäärä on 2 dl/taimi.

Lähikuva isosta viiniköynnöksestä ulkona

Viiniköynnöksen lannoitus

Viiniköynnös käyttää paljon ravinteita ja se hyötyy luonnonlannoitteiden maahan tuomasta humuksesta. Biolan Marja- ja hedelmälannoite on ravinnesuhteiltaan oikea lannoite satoa tuottavalle viiniköynnökselle. Happamassa kasvualustassa viihtyvien lajikkeiden, Zilkan ja Supagan, lannoitukseen soveltuu erinomaisesti Biolan Havu- ja rodolannoite. 

Lannoite annetaan keväällä, kun viiniköynnös lähtee kasvuun. Lannoite voidaan antaa sijoituslannoitteena juuristoalueelle tehtyyn kuoppaan tai levittääkasvualustan pinnalle. Kastelu nopeuttaan lannoitteen liukenemista. Elokuussa viiniköynnökselle annetaan typetöntä Biolan Syksyn PK-lannoitetta, jolla varmistetaan sadon kypsyminen ja kasvuston tuleentuminen talveksi.

Viiniköynnöksen leikkaus

Viiniköynnös versoo runsaasti, joten sitä on leikattava säännöllisesti, jos haluaa satoa. Leikkauksen ansiosta marjat kehittyvät suuriksi ja maukkaiksi. Taimesta voi kasvattaa yksi- tai useampirunkoisen.

Ensimmäisinä vuosina pyritään leikkaamalla vahvistamaan taimen juuristoa ja päärunkoja. Voimakkaat hoitoleikkaukset tehdään aina myöhään syksyllä, kun köynnös on kunnolla tuleentunut ja sen lehdet ovat pudonneet. Kevätleikkaus ei ole suositeltavaa, koska silloin versot vuotavat voimakkaasti ja heikentävät kasvia. Kesällä voidaan typistää uusia versoja, jotta tertut kehittyvät suuremmiksi.

Viinin sadonkorjuu

Satoa saadaan syksyllä, ja terttujen kannattaa antaa kypsyä rauhassa, jotta rypäleiden sokeripitoisuus nousee ja maku muuttuu makean aromikkaaksi. Kypsät rypäleet kestävät jopa muutamia pakkasasteita. Rypäleterttuja korjatessa pieni pätkä versoa leikataan aina mukaan.

Vihreä viiniköynnös

Viiniköynnöksen talvehtiminen

Nuoren viiniköynnöksen versot ovat ruohomaiset ja ne paleltuvat herkästi. Nuoret versot kannattaakin laskea talveksi maahan ja peittää Biolan Puutarhan Talvisuojalla. Suoja laitetaan paikoilleen, kun maan pinta on jäätynyt. Vanhemmat, puutuneet versot suojataan kasvupaikalleen esimerkiksi pakkaspeitteellä. Suojaus auttaa kasvia kestämään myös kevätaurinkoa ja kuivattavia kevättuulia. Jos versoja paleltuu talvella, viiniköynnöksen syvä ja vahva juuristo säilyy kuitenkin elinvoimaisena maassa ja seuraavan kesän aikana se kasvattaa nopeasti uudet terveet versot.

Viiniköynnöksen kasvatus parvekkeella

Viiniköynnöksen kasvattamista voi kokeilla myös valoisalla parvekkeella. Kasvi talvehtii sitä paremmin mitä suurempi ruukku on. Viiniköynnöksen astian on oltava halkaisijaltaan vähintään 50 cm. Astia salaojitetaan Kevytsoralla. Talveksi istutusastia kannattaa vuorata kauttaaltaan styroksilla pakkasta vastaan. Lasitetulla parvekkeella on muistettava tuulettaa kevättalvella, ettei aurinko nosta ilman lämpötilaa liiaksi. Syysleikkauksen jälkeen astiassa oleva viiniköynnös voidaan viedä talvehtimaan myös viileään kellariin.

 


Lue lisää aiheista