kompostointi - Valmistele kompostori talven tuloon jo syksyllä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Valmistele kompostori talven tuloon jo syksyllä

Valmistele kompostori talven tuloon jo syksyllä

Biolan Pikakompostori toimii vuoden ympäri

Syksy on hyvää aikaa kompostorin talvihuoltojen aloittamiseen ja pakkaskauden käyttövinkkien päivittämiseen. Syksyllä tarpeellisia huoltotoimenpiteitä ovat muun muassa kompostorin tyhjennys noin puolilleen sekä tulo- ja poistoventtiilien puhdistus. Kannattaa varmistaa myös, että pohjan suotonestereikä on auki.

Kompostorin ilma-aukkoa on säädettävä pienemmälle. Säätökiekko on tyhjennysluukun yläpuolella. Kierrä kiekkoa numeron 20 kohdalle. Ilman pitää kiertää kompostorissa myös pakkasten alettua, sillä kompostoitumista tapahtuu vain hapellisissa oloissa.

Kylminä vuodenaikoina on erityisen tärkeää täyttää kompostoria usein ja säännöllisesti, sillä kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Yhtä tärkeää on täyttöjen yhteydessä lisätä kuiviketta. Liian märkä kompostimassa jäähtyy helpommin kuin tasaisen kostea.

Talvikäyttöniksejä

Varsinaisen pakkaskauden alettua kompostorin täyttö- ja tyhjennysvälejä kannattaa tiuhentaa. Keittiöjätettä on hyvä kipata pieninä erinä mahdollisimman usein. Sopiva täyttöväli on 3-4 kertaa viikossa ja sopiva kertatyhjennysmäärä vajaa kottikärryllinen. Talvella kompostorista ulos otetun massan voi laittaa joko suoraan kasvien juurelle tai kasaan kevättä odottamaan.

Lämpöpeite kuivikkeella

Etenkään talvella kuivikkeen käytössä ei kannata pihistellä. Lisää reilu kuivikekerros aina täytön yhteydessä kompostin pinnalle. Kuivike sitoo ylimääräisen nesteen ja toimii samalla lämpöeristeenä. Kuivike kannattaa säilyttää lämpimässä tilassa.

Älä sekoita kompostia talvella liian syvältä, äläkä liikaa, jottei lämpö karkaa. Sopiva möyhimissyvyys on noin 40 senttiä ja sekoittamistahti kerran kuussa. Mikäli komposti on hyvin tiivistä tai märkää ja haisee mädäntyneelle, lisää möyhien säkillinen kuiviketta jätteen joukkoon.

Lämpöhoitoa pieneliöille

Pitkäjaksoisten paukkupakkasten aikana kompostorin sisäpuolista elämää kannattaa seurata erityisen tarkasti. Jos kompostin lämpötila pääsee laskemaan mittarin mukaan alle 15 asteeseen, toimi näin: Lisää kompostiin noin pari litraa kompostiherätteen ja kuuman veden sekoitusta, sekoita massaa ja lisää päälle kuiviketta.

Toinen tehokas kompostin lämmityskeino on laittaa kompostorin sisään muovisia kuumavesipulloja tai kuumalla vedellä täytetty kanisteri ja vaihtaa niitä muutaman päivän ajan.

Jos komposti on päässyt jämähtämään jäähän, tee pieneliöiden herättely mieluummin lauhalla säällä tai pikkupakkasilla. Tällöin pieneliötoiminta ehtii käynnistymään, ennen kuin ulkoilman kylmyys yrittää syrjäyttää syntyvän lämmön. Lämmön säilymistä voi auttaa myös lapioimalla lunta kompostin ympärille lisäeristeeksi.

Kompostimassan hajoaminen jatkuu kylmässäkin, mutta hitaammin kuin lämpimässä. Vasta -5 asteisessa massassa kaikki hajotustoiminta lakkaa. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin.


Lue lisää aiheista