Biolanin Noora Kulmala nauttii itsenäisestä työstään, jossa hän pääsee hyödyntämään kiinnostustaan niin eläimiin, koneisiin kuin maatalouteenkin.
Biolanin Noora Kulmala nauttii itsenäisestä työstään, jossa hän pääsee hyödyntämään kiinnostustaan niin eläimiin, koneisiin kuin maatalouteenkin.
Nooran ensimmäinen pesti Biolanilla oli kesätyö raaka-ainekentällä vuonna 2017. Hän ajoi traktoria ja sen ohella mm. kitki rikkakasveja. Sen jälkeen hän on pakannut lannoitteita ja toiminut sekä raaka-ainekentänhoitajana että raaka-ainekoordinaattorina. Työn ohessa hän opiskeli agronomiksi. Nyt Noora on turvetuotantopäällikö.
”Halusin töihin nimenomaan Biolanille. Biolan on arvostettu brändi, jonka kaikki tuntevat, sukupolvesta toiseen. Arvostan, että Biolan on perheyritys, ja olen ylpeä biolanilaisuudestani. Olen päässyt kasvamaan nykyiseen työtehtävääni askel kerrallaan. Biolan-vuodet ovat kehittäneet minua niin ammatillisesti kuin myös ihmisenä ja luoneet pohjaa tälle työlle, jota nyt teen.”
Tällä hetkellä Nooran toimenkuvan vastuualueisiin kuuluvat muun muassa olemassa olevien turvesoiden kunnostustöiden, tuotannon ja kuljetusten suunnittelu, eläinkuivikemyynti tiloille sekä lantasopimusyhteistyöt tilojen kanssa. Noora on mukana myös eläinkuivikkeiden tuotekehityksessä. Ja tuotekehitystä tarvitaan, koska tällä hetkellä kuivikkeet ovat pääasiassa turvetta. Turve on kemiallisilta ja fysikaalisilta ominaisuuksiltaan erinomainen kuivikeraaka-aine, ja sitä on ollut saatavana kilpailukykyiseen hintaan. Lähivuosina saatavuus kuitenkin heikkenee ja turpeelle etsitään vaihtoehtoja.
”Turve on kiistatta ylivoimainen raaka-aine eläinkuivikkeeksi. Eläinten terveyden ylläpidon kannalta kuivikkeella on tärkeä rooli. Toistaiseksi yhtä hyvää korvaavaa raaka-ainetta ei ole löydetty, mutta testaamme erilaisia seoksia. Eläintuotannossa kuivikkeiden on oltava imukykyisiä ja hygieenisiä, mutta niiden pitää myös levittyä hyvin ja mahdollistaa lannan helppo hyödynnettävyys. Tilakokeissa olemme löytäneet lupaavia seoksia.”
Markkinoilla olevasta vähenevästä turvemäärästä kilpailevat eläinkuivikkeiden ohella ammattiviljelyn kasvualustat sekä harrastajien mullat ja erilaiset kompostikuivikkeet. Biolanin harrastajatuotteissa turpeettomuustavoite on jo pitkällä: raaka-aineista yli puolet on muuta kuin turvetta ja kompostikuivikkeet muuttuivat tänä vuonna täysin turpeettomiksi.
Ammattiviljelyssä kasvualustojen pääraaka-aine on edelleen turve, ja käytettävien turpeiden laatuvaatimukset ovat korkealla. Noora tekee paljon työtä sen eteen, että ammattiviljelyyn löydetään parhaat mahdolliset kasvualustanraaka-aineet kullekin viljeltävälle kasville.
Nooran mukaan parasta hänen työssään on vapaus tehdä työtä itselle sopivalla tavalla. ”Minulla on jatkuva tiedonnälkä. Joka päivä saan huomata, etten ollut vieläkään osaamiseni päätepisteessä – tiedonnälkä saa ruokaa tässä hommassa. On hienoa, että saan kehittää itseäni jatkuvasti. Tykkään myös siitä, että saan välillä tehdä töitä konkreettisesti kädet turpeessa.”
Noora nauttii siitä, että saa työssään olla tekemisissä kotieläintilojen kanssa ja tehdä töitä myös eläinten hyvinvoinnin eteen. Hänen juurensa ja mielenkiintonsa ovat vahvasti kotimaisessa maataloudessa.
Noora kuvailee itseään sosiaaliseksi introvertiksi. Hän tykkää puhua ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Mutta hän myöntää myös väsyvänsä sosiaalisissa tilanteissa. Siksi vapaa-ajalla hän nauttii metsäretkistä koirien ja hevosten kanssa.
”Se on parasta palautumista, kun kuljen umpimetsässä eikä minun tarvitse puhua kenellekään. Ei ole melua eikä ulkoisia ärsykkeitä. Saan olla vain läsnä hetkessä.”
Seuraavaksi Noora haastaa mukaan Samuli Kotisalon kertomaan omasta työstään Biolanin tuotannossa.