Salaatti on vuoden vihannes 2017 - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Yrttimaa
Biolan Yrttimaa

Salaatti on vuoden vihannes 2017

Salaatti on vuoden vihannes 2017

Vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Tavoitteena on vihannesten käytön monipuolistaminen ja tuotetietouden levittäminen. Salaatit on valittu vuoden 2017 vihannekseksi.
 

Salaatin kasvatus 

Markkinoille tulee säännöllisesti uusia salaatteja. Mieto ja hienostuneen makuinen mitsuna, eksoottinen ja kestävä tatsoi (tah tsai), voimakkaan makuinen punaruotinen punamangoldi, napakkalehtinen roomansalaatti sekä sinappisenmakuinen rucola ovat kaikki kokeilunarvoisia erikoisuuksia.

Salaatit voidaan makunsa puolesta jakaa mietoihin ja voimakkaisiin lajeihin. Suomalaiset ovat tottuneet mietojen salaattien makuun, mutta maukkaamman ja uudenlaisen salaatin saa yhdistelemällä mietoja ja väkeviä salaatteja keskenään.

Miedoista tutuimpia ovat pehmeä ja rapea keräsalaatti, tammenlehti- ja roomansalaatti sekä värikäs lollo rosso. Voimakkaita salaatteja ovat sikurit ja endiivit sekä rucola. Salaatit ovat väriltään vihreitä, vaaleita tai punertavia. Väritys ja maku vaihtelevat myös kasvuolosuhteiden mukaan.


 

Kasvuston perustaminen

Paranna maa salaatille sopivaksi

Salaatit ovat nopeakasvuisia ja tasaisesti kasvaakseen ne vaativat syvämultaisen ja kuohkean maan sekä riittävästi vettä ja ravinteita. Kasvualustan oikea kosteus takaa tasaisen kasvun ja parantaa salaatin laatua. Savisen maan rakennetta voidaan parantaa Biolan Turvemullalla, Biolan Mustalla Mullalla tai Biolan Istutusmullalla.

Lue lisää maanparannuksesta

Lannoitukseen sopii Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Luonnonlannoite, 2 l/10 m². Lannoiterakeet voidaan muokata maahan kevätmuokkauksen yhteydessä. Helppo tapa on myös käyttää sijoituslannoitusta, jossa salaattirivien väliin tehdään yhtenäinen vako, johon lannoiterakeet peitetään.

Koska salaatti viihtyy hyvinkalkitussa maassa, jonka pH on 6–7, on muistettava säännöllinen kalkitus. Biolan Puutarhakalkki liukenee nopeasti ja sitä voidaan levittää mihin vuodenaikaan tahansa.

Taimikasvatus

Salaattikasvit ovat nopeakasvuisia, eivätkä vaadi paljon lämpöä. Niitä voidaankin kasvattaa koko maassa. Useimmat salaatit voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta hyvän sadon varmistamiseksi ne kannattaa kasvattaa taimista. Taimikasvatus kestää 3–4 viikkoa. Salaatit kylvetään lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin Kylvö- ja taimimultaan. Salaatit itävät parhaiten 16–20 asteen lämpötilassa. Jos lämpötila nousee yli 24 asteen, siemenet saattavat mennä lepotilaan, eivätkä idä. Tämä kannattaa huomioida etenkin silloin, kun salaattia kasvatetaan kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella. Istutuksesta satoon kuluu aikaa 4–10 viikkoon lajista, lajikkeesta ja ajankohdasta riippuen.


 

Hoito

Estä kukinta

Useimmat salaatit kasvattavat Suomen pitkinä ja valoisina kesäpäivinä helposti kukkavarren. Myös kuivuus ja alhainen lämpötila kasvun alkuvaiheessa saavat salaatin virittymään kukkaan. Kukkavarren kehittyminen nopeutuu kasvun edetessä. Siksi salaattien ei anneta kasvaa yli-ikäisiksi, vaan ne korjataan sadon valmistuttua. Kukkavartisuus pilaa salaattisadon. Kukkavarren venyessä salaatin maitiaisneste lisääntyy ja muuttaa salaatin kitkeräksi. Kerivillä rapeilla salaateilla kukkavarsi saattaa venyä hyvinkin pitkäksi ennen kuin alkaa näkyä. Lehtisalaateilla kukkavarren kehittyessä lehtiruusuke hajoaa ja varren pituuskasvu näkyy selvästi. Karvasta makua aiheuttava maitiaisneste myös muuttaa tarjoiluastiaan pilkotun salaatin ruskeaksi.


Lue lisää aiheista