”Raaka-aineiden täydellinen hyödyntäminen on kestävää.” Näin kiteyttää oman työnsä vihreän langan raaka-ainekentän hoitaja Rasmus Salo.
”Raaka-aineiden täydellinen hyödyntäminen on kestävää.” Näin kiteyttää oman työnsä vihreän langan raaka-ainekentän hoitaja Rasmus Salo.
Alun perin Rasmus tuli Biolanille 1,5 vuotta sitten suorittamaan hortonomiopintoihinsa liittyvää asiantuntijaharjoittelua. Rasmus oli kiinnostunut kasvualustoista ja halusi saada syventävää tietoutta kasvualustojen ominaisuuksista ja valmistamisesta. Kasvualustavalmistus vei nuoren miehen mukanaan ja nyt hänen päivänsä täyttyvät mitä erilaisimmista työtehtävistä Biolanin raaka-ainekentällä.
Rasmuksen vastuulla on 20 hehtaaria raaka-ainekenttää. Siellä seulotaan, sekoitetaan ja kuivataan erilaisia raaka-aineita. Rasmus seuraa tarkasti sekä raaka-aineiden että erilaisten mullan esiseoksien laatua sekä ohjeistaa raaka-ainekentän työntekijöitä.
− Kun mullan valmistus aloitetaan, raaka-ainekentällä tehdään ensin pienehkö määrä, noin 50 m3, seosta halutuista raaka-aineista. Otan siitä näytteet, jotka analysoin labrassamme. Seuraan esimerkiksi happamuutta, ravinnetasoa, liukoisen typen määrää, kosteutta ja litrapainoa. Lisäksi jokainen erä koekasvatetaan laadunvalvonnan kasvihuoneessamme. Vasta kun seos on todettu toimivaksi, sitä tehdään suurempi satsi.
Samalla tavalla Rasmus seuraa kaikkien Biolanille saapuvien kasvualusta- ja kuivikeraaka-aineiden sekä hygienisoidun lannan laatua. Kemiallisten ominaisuuksien lisäksi yksi kiinnostava mittauskohde on lämpötila.
− Osassa raaka-aineissa on anturit, jotka mittaavat kerran tunnissa aumojen lämpötilan. Minun vastuullani on niiden seuranta ja datan talteenotto. Jos poikkeamia ilmenee, niihin reagoidaan. Nykyään lämpötiloja voi onneksi seurata helposti kännykästä.
Rasmuksen toimenkuvaan kuuluu myös raaka-ainekentän työntekijöiden tuntikirjanpitoa, raaka-aineiden inventointia ja saldojen täsmäystä.
− Nautin työni vaihtelevuudesta, koskaan ei ole kahta samanlaista päivää peräkkäin. Sekin on hienoa, että näen koko ajan konkreettisesti työni tuloksen, kun kentällä erilaisista raaka-aineista sekoitetaan reseptien mukaisia multia.
Rasmus on ottanut opintoihinsa liittyvän lopputyön aiheen läheltä omaa työtään: ”Puukuidun vaikutus kasvin typenottoon”. Biolanin vastavalmistunut biokuitulaitos mahdollistaa kotimaisen kierrätetyn puukuidun käytön kasvualusta- ja kuivikeseoksissa turvetta korvaavana raaka-aineena.
− Olin jo vahvasti mukana tämän vuoden turpeettomien kasvualustauutuuksien, Viherkasvimullan ja Turpeettoman Puutarhamullan, tuotekehityksessä, kun käsiseosten reseptiikkaa siirrettiin kenttäsekoituksen mittakaavaan. Opinnäytetyön myötä pystyn perehtymään vielä syvällisemmin puukuidun käyttäytymiseen kasvualustassa.
Rasmus on puutarha-alan lisäksi kouluttautunut kokiksi ja viisi vuotta tehnyt ammatikseen ruokaa.
− Raaka-ainekentän hoitajana minulle on tärkeää, että kaikki ostetut raaka-aineet hyödynnetään eikä hukkaa synny. Samalla tavalla ajattelen myös keittiössä, ruokahävikki pitää minimoida.
Rasmus nauttii ruuanlaitosta eikä hän juuri koskaan turvaudu eineksiin. Sen sijaan hän hyödyntää ruuanlaitossa metsästämiään ja kalastamiaan raaka-aineita.
Rasmus heittää haastattelupallon seuraavaksi työpöytänsä toiselle puolelle, Suvi Kaunistolle.
– Minä vastaan raaka-aineiden ja seosten laadunvalvonnasta, ja Suvi puolestaan hoitaa lopun tuotannon laadunvalvonnan. Hän saa kertoa siitä lisää.