Perunan kasvatus onnistuu myös ruukussa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin kasvatat ruukkuperunaa

Näin kasvatat ruukkuperunaa

Perunan kasvatukseen ei tarvita pihaa tai palstaa, vaan perunaa voi kasvattaa ruukussa vaikka parvekkeella tai terassilla.

Näin kasvatat ruukkuperunaa

Perunan kasvatukseen ei tarvita pihaa tai palstaa, vaan perunaa voi kasvattaa ruukussa vaikka parvekkeella tai terassilla.

Ruukkuperunan kasvatus on helppoa. Jos haluat uutta perunaa juhannukseksi, niin aloita kasvatus jo huhtikuun alussa. Mutta vielä kesäkuun aikanakin aloitettu kasvatus ehtii tuottaa satoa tänä kesänä. Varhaisperunan kasvuaika on lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen 7–10 viikkoa. Eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan multaan työntämisestä on lupa odottaa kullankeltaista satoa. Talvilajikkeilla kasvuaika on vähän pidempi.

Voit aloittaa perunoiden kasvatuksen tavallisista, jääkaapissa itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Perunat voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vaikka vihertynyt peruna ei kelpaa syötäväksi, niin ruukkukasvatuksen siemenperunaksi se sopii loistavasti. Muista, että varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita sertifioituja siemenperunoita.

 

Idätä peruna lämpimässä

Perunan ruukun olisi hyvä olla vähintään 10 litraa. Myös pohjasta rei´itetty ämpäri sopii kasvatukseen. Ruukkuun tai ämpäriin laitetaan multaa hieman yli puolenvälin. Yhteen ämpäriin laitetaan 1–2 siemenperunaa.

Lannoittamalla varmistat, että peruna jaksaa kasvattaa muhkean mukulasadon. Lisää istutuksen yhteydessä ruukkuun Biolan Peruna- ja juureslannoitetta tai Kasvimaalannoitetta 1 dl/mukula. Jätä lannoite yhtenäiseksi kasaksi mukulan viereen. Peitä lopuksi mukula ja lannoite kerroksella multaa. Hyvä multa luomuperunan kasvatukseen on Biolan Yrttimaa.  

Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla pimeässä. Idätys onnistuu esimerkiksi pesuhuoneessa. Kun peruna alkaa kasvattaa vartta, se tarvitsee valoa. 

Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa. Perunan multaaminen lisää satoa ja estää mukuloiden vihertymisen.

Vinkki! Esikasvatus vaatii vähemmän tilaa, jos aloitat taimikasvatuksen pienemmissä ruukuissa. Esimerkiksi huuhdotut maito-, piimä- ja mehutölkit sopivat erinomaisesti ikkunalautakasvatukseen. Ne ovat riittävän korkeita, jotta perunan alle ja päälle mahtuu kerros multaa. Perunat mahtuvat kasvamaan tölkissä noin kolme viikkoa ennen ruukkuun siirtämistä.

 

Siirrä peruna ulos vasta hallaöiden mentyä

Peruna pärjää jo toukokuussa lasitetulla parvekkeella. Peruna on kuitenkin herkkä hallalle. Kylmän yön uhatessa perunaruukku suojataan kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostetaan sisälle.
 

Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa. Liikakastelua kannattaa varoa, etteivät naatit veny. Naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa. Tarkista silti säännöllisesti, että kasvualusta on kostea. 

Kuvagalleria1