Kasvihuone kierrätysmateriaaleista - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kasvihuone kierrätysmateriaaleista

Kasvihuone kierrätysmateriaaleista

Pienellä budjetilla kasvihuone kierrätysmateriaalista.

Kasvihuone kierrätysmateriaaleista

Pienellä budjetilla kasvihuone kierrätysmateriaalista.

Jos sinulla on aikaa, malttia ja pieni budjetti, keräile materiaaleja kaikessa rauhassa. Kysele ja pidä silmät auki purettavien ja korjattavien rakennusten osalta ja kysy rohkeasti! Tulet tarvitsemaan ikkunoita, puutavaraa, vanhoja tiiliä ja oven sekä materiaalia sisustamiseen.

Kasvihuoneelle sopivapaikka 

  • valoisa, kasvihuone saa mahdollisimman suuren määrän auringonvaloa (ei metsän keskelle tai rakennuksen varjoon)
  • tuulensuojainen
  • lähelle kompostia, vesipistettä ja sähköä
  • sen verran korkea, että sadevedet saadaan ohjattua pois
  • näköalaltaan kaunis, varsinkin jos huonetta käytetään oleskeluun.

Rakentamisen vaiheet

 

Perustukset ja runko

Kuvagalleria1
  1. Suunnittele kasvihuoneen koko; piirrä ääriviivat vaikka maahan (kuvissa esiintyvä kasvihuone on mitoiltaan 3,2 m x 3,7 m, harjakorkeus on 3,5 m ja suoran seinän korkeus 2,1 m).
    Jos käytät vanhoja ikkunoita, myös niiden koko tulee ottaa huomioon. Oven teossa kannattaa huomioida, halutaanko sisälle asti päästä kottikärryillä tai halutaanko sisään saada esim. puutarhajuhlia varten pöytä? Jos kasvihuonetta käytetään myös oleskelupaikkana, kannattaa miettiä, onko helpompaa sisustaa se esim. irtoruukuilla kuin kiinteillä kasvatuspenkeillä.
  2. Pohjan teko. Pohjatyöt, kuten humuksen kuoriminen, mullan poisto ja hiekkapatjan levitys voidaan tehdä kaivinkoneella tai vaikka lapiolla. Hiekkapatjan tulee olla joka puolelta vähintään puoli metriä suunniteltujen seinien yli ja sen on oltava noin 50 cm paksu. Jos kasvihuoneen edustaa halutaan laatoittaa, tulee hiekkapatjan ulottua myös sen alle.
  3. Pohjan eristys. Hiekkapatjaa tehdessä hiekan alle noin 30-40 cm:n syvyyteen voidaan upottaa styroxia koko hiekkapatjan alueelle. Styroxin ansiosta kasvihuone lämpenee keväällä aikaisemmin eikä pohja roudi. Tässä vaiheessa kannattaa upottaa maahan myös mahdollinen sähkökaapeli.
  4. Sokkelin teko. Lado Leca-harkot seinien kohdalle.
  5. Kiinnitä naulatulpilla tai vastaavilla kestopuinen pattinki (kakkosnelonen 45 x 95 mm) Leca-harkkojen päälle. Tämä pitää harkot paikoillaan ja pattinkiin on helppo kiinnittää tulevat seinäelementit. Harkon ja kestopuun väliin laitetaan harkon levyinen huopakaista.
  6. Tee seinäelementit, joissa sopivat aukot ikkunoille. Nosta seinäelementit paikoilleen ja kiinnitä ne alaosastaan aikaisemmin laitettuihin kestopuisiin pattinkeihin, sekä kulmistaan viereisiin seinäelementteihin.
  7. Raaputa viimeistään nyt vanhoista ikkunankarmeista vanhat maalit pois.
  8. Ruuvaa ikkunat aukkoihinsa kiinni ja laita ikkunoiden saumoihin peitelaudat. Paneloi ikkunoiden ja Leca-harkkojen välinen osa.
  9. Maalaa kasvihuoneessa nyt paikoillaan olevat puuosat. Paneelit kannattaa maalata jo kertaalleen ennen panelointia, ettei saumakohdista ala puun kuivuessa pilkottaa maalaamaton puu.
  10. Päätä viimeistään tässä vaiheessa harjakorkeus ja mieti myös tuuletusikkunoiden paikat. Kuvien kasvihuoneessa on yksi salmiakin muotoinen ikkuna kummassakin päätykolmiossa (lasit itse tehtyihin raameihin on tilattu lasiliikkeestä ja ikkunoihin asennettu automaattiset luukunavaajat, jotta kasvihuoneviljely olisi mahdollisimman huoletonta). Kannattaa myös miettiä, haluaako päätykolmioihin pysty- vai vaakapanelointia.
  11. Tee kattotuolit. Kattotuolien jako pitää miettiä niin, että kattolevyjen reunat osuvat kattotuolin päälle. Tee myös räystäät, jotka katetaan myöhemmin kattolevyillä.
  12. Paneloi päätykolmiot.
  13. Maalaa kattotuolit ja kaikki muut maalaamattomat puuosat.
  14. Raaputa ikkunalaseista maaliroiskeet pois.
  15. Kiinnitä kattolevyt. Kuvien kasvihuoneen kennolevyt on kiinnitetty valkoisilla 50 mm pitkillä kateruuveilla. Levyjen sauman päälle on laitettu valkoista muovilistaa. Katon harjalle on teetetty paikallisessa peltiliikkeessä harjapellin estämään veden valumista kasvihuoneen sisään.

 

Sisätyöt

Viimeistelytöitä ja pienimuotoista kasvatusta.
Kuvagalleria2
  1. Ennen kuin lattia laatoitetaan, seinät maalataan sisältä ja ulkoa (näin vältytään laattojen suojaamiselta).
  2. Tasoita hiekkapohja.
  3. Reunoihin, harkkojen viereen, kannattaa vetää urat, jotta hiekka ei jää siitä kohtaa kantamaan lattiaa. Lattian tasoittamisen jälkeen reunaan jää helposti pieni hiekkavalli.
  4. Levitä pohjalle suodatinkangas.
  5. Laattojen ladonta aloitetaan reunasta kumivasaraa apuna käyttäen.
  6. Jos laattoja pitää pienentää, se onnistuu riittävän isolla kulmahiomakoneella, jossa on timanttilaikka.
  7. Harjaa laattojen väleihin hienoa hiekkaa, joka sitoo laatat paikoilleen. Samalla laatat tampataan tiukkaan (tai tärytetään).
  8. Laita ovi paikoilleen. Kuvien kasvihuoneen ovi  ja koristeellinen ovenkahvapari on löytynyt nettihuutokaupasta. Ovi hiottiin, kitattiin ja maalattiin. Rautakaupasta ostetut perussaranat maalattiin oveen sopiviksi.
  9. Laita päätyikkunat paikoilleen. Tähän kasvihuoneeseen päätyikkunoiden karmit tehtiin itse, lasit teetettiin mittojen mukaan lasiliikkeessä. Ikkunoihin asennettiin automaattiavaajat helpottamaan tuuletusta.

 

Sisustaminen ja sato

Sisustusideat ja valmis kasvihuone käytössä

Kuvagalleria3