Huonekasvien keväthuolto - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huonekasvien keväthuolto

Huonekasvien keväthuolto

Päivän pidentyessä helmi-maaliskuussa viherkasvit heräävät talvilevosta. Nyt puhdistetaan pölyt lehdiltä, siistitään leikkaamalla, vaihdetaan mullat ja aloitetaan lannoitus. 

Huonekasvien keväthuolto

Päivän pidentyessä helmi-maaliskuussa viherkasvit heräävät talvilevosta. Nyt puhdistetaan pölyt lehdiltä, siistitään leikkaamalla, vaihdetaan mullat ja aloitetaan lannoitus. 

Huuhdo pölyt viherkasvien lehdiltä

Viherkasvien pölyttömät lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon tehokkaammin kasvin käyttöön. Siksi keväthuolto kannattaa aloittaa viemällä viherkasvit suihkuun. Puhtaat kasvit myös parantavat tehokkaammin sisäilmaa.

Talven aikana viherkasvien alimmat lehdet ovat saattaneet kellastua tai lehtien kärjet ruskettua. Kellastuneet lehdet poistetaan kokonaan ja ruskettuneet lehdenkärjet siistitään leikkaamalla saksilla ruskettuneet osat pois. 

Leikkaa huonekasveja keväällä

Pitkäksi venähtäneet huonekasvien versot lyhennetään. Köynnöstävät kasvit, kuten hopeaköynnös, juorut ja kultaköynnös saattavat kasvattaa talvella pitkiä versoja, joissa on vain vähän lehtiä. Kun versot lyhennetään, kasvu tuuheutuu. Leikatut versonkärjet kannattaa juurruttaa pistokkaiksi.


Näin juurrutat pistokkaita

Myös liian pitkäksi kasvaneen jukkapalmun tai traakkipuu lyhentämiselle on nyt oikea aika. Poisleikatun latvaosan voi laittaa maljakkoon ja istuttaa multaan sitten, kun siihen on kasvanut juuret.

Mullanvaihto piristää huonekasvit kasvuun

Näkyvä merkki mullanvaihdon tarpeesta on juuria täyteen kasvanut ruukku. Mutta ruukun jääminen pieneksi on vain yksi syy vaihtaa multa. Ruukussa multa maatuu vähitellen ja samalla se tiivistyy. Tiivistyneessä mullassa kasvin juuret eivät saa happea ja ne voivat kuolla.

Kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä. Tällainen kasvi roikottaa lehtiään nuutuneena, vaikka se olisi juuri kasteltu. Myös lehdenkärjet saattavat ruskettua. Tässä tapauksessa kasvin pelastus on uusi multa. 

Mullanvaihto vaihe vaiheelta

Viherkasvit hyötyvät mullanvaihdosta eniten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa. Vuosittainen mullanvaihto takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Vain kaktusten ja muiden hitaasti kasvavien kasvien mullanvaihto voidaan tehdä harvemmin kuin kerran vuodessa.

Valitse huonekasveillesi oikea multa

Uusi multa kannattaa valita kasvin tarpeiden mukaan. Yleismullat, kuten Biolan Musta Multa, sopivat useimmille kasveille. Myös kastelutottumuksesi vaikuttaa multavalintaan. Laiskan kastelijan on hyvä valita altakasteluruukku ja hyvin vettä pidättävä Biolan Viherkasvimulta. Tunnollisen kastelijan kannattaa muistaa lisätä mullanvaihdon yhteydessä ruukun pohjalle salaojitus Biolan Kevytsoralla ja istuttaa heikkojuuriset kasvit, kuten anopinkieli ja rahapuu, nopeasti kuivuvaan Biolan Kaktusmultaan

Näin valitset parhaan mullan kasveillesi

Aloita huonekasvien lannoitus helmikuussa

Viherkasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä. 
Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävällä Biolan Ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuukaudessa laitettavilla Biolan Ravinnepuikoilla

Vinkit huonekasvien lannoitukseen