kasvimaa - Punajuurikas - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Punajuurikas

Punajuurikas

Punajuurikas eli punajuuri voi olla muodoltaan litteä, pyöreä tai pitkä. Mukula kasvaa osittain maanpinnan yläpuolella, mikä johtuu siitä, että se on kehittynyt sekä alkeisvarresta että juuresta.

Punajuurikas

Punajuurikas eli punajuuri voi olla muodoltaan litteä, pyöreä tai pitkä. Mukula kasvaa osittain maanpinnan yläpuolella, mikä johtuu siitä, että se on kehittynyt sekä alkeisvarresta että juuresta.

Yleistä

Punajuurikas eli punajuuri voi olla muodoltaan litteä, pyöreä tai pitkä. Mukula kasvaa osittain maanpinnan yläpuolella, mikä johtuu siitä, että se on kehittynyt sekä alkeisvarresta että juuresta. Perinteisen punajuurikkaan lisäksi on olemassa valko-, kelta- ja raitajuurikasta, joka on sisältä punavalkoraidallinen. Mukulan lisäksi punajuurikkaasta voidaan hyödyntää nuoria lehtiä esimerkiksi salaateissa.


Paranna maa ennen kylvöä

Punajuurikas menestyy monenlaisilla maalajeilla. Parhaiten se viihtyy multavilla hietamailla. Kivisillä mailla ja jäykillä savimailla mukuloista saattaa kasvaa epämuodostuneita. Maan pH 6–7 on punajuurikkaalle sopiva. Kalkitukseen soveltuu Biolan Puutarhakalkki, jota käytetään 1–3 kg 10 neliömetrille. Punajuurikasta viljeltäessä maan ravinnetilan on oltava hyvä, mutta liikaa typpilannoitusta on vältettävä, koska punajuurikas kerää maaperästä nitraatteja. Lannoitukseen soveltuvat luonnonmukaiset Biolan Peruna- ja juureslannoite sekä Biolan Kasvimaalannoite.

 

Lannoitteiden annosteluohje

 

Punajuurikas kylvetään lämmenneeseen maahan

Savikkakasveihin kuuluva punajuurikas on kotoisin Välimeren alueelta, missä sen villi kantamuoto on kasvanut merenrantakasvina. Punajuurikas on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja mehevän juurimukulan. Toisena vuonna punajuurikas kukkii ja tuottaa siemeniä. Alhainen lämpötila taimivaiheessa voi kuitenkin aiheuttaa kukinnan jo ensimmäisenä vuonna. Siksi punajuurikas kylvetään aina lämmenneeseen maahan. Punajuurikkaan kasvuaika on 10–18 viikkoa kasvuolojen ja lajikkeen mukaan. Suhteellisen nopean kasvurytmin ansiosta punajuurikkaan kasvatus on mahdollista koko maassa. Punajuurikas kylvetään maahan, jonka lämpötila on vähintään 10 ˚C.

Vältä kasvitaudit

Paras tapa torjua maalevintäisiä tauteja, kuten taimipoltetta, on noudattaa viljelykiertoa. Punajuurikasta voi viljellä samalla kasvupaikalla 3–5 vuoden välein. Voimakkaasti kalkitussa maassa punajuurta saattaa kuivina kesinä vaivata rupitauti, jota voidaan ehkäistä kastelemalla kasvustoa pitkien poutakausien aikana.


Punajuurikassato korjataan ennen yöpakkasia

Punajuurikkaan mukulat ovat viileänarkoja, joten sato korjataan ennen yöpakkasia. Sadonkorjuun aurinkoisella säällä on todettu alentavan sadon nitraattipitoisuutta. Punajuurikas säilyy pitkälle kevääseen 3–4 asteen lämpötilassa, kun ilman suhteellinen kosteus on riittävän korkea. Kuivassa ilmassa pienet mukulat nahistuvat nopeasti. Kellarissa tai kylmiössä mukulat säilyvät nahistumattomina, kun ne peitetään Biolan Puutarhan talvisuojalla. Talvisuoja mukuloiden välissä estää myös varastotautien leviämisen.

Punajuurikas on monikäyttöinen 

Punajuurikas on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Punajuurikkaan puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys. Punajuurikas sopii raakana ja kypsänä kylmiin sekä lämpimiin ruokiin. Se täydentää mainiosti erilaisia liharuokia. Punajuurikas sopii raakaraasteeksi, pihveihin, patoihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin. Tuttuja punajuuriruokia ovat jouluinen rosolli, venäläinen borssikeitto ja lindströminpihvit.

Kuvagalleria1

 


Lue lisää aiheista