Porkkana on monipuolinen juures ja sitä voidaan syödä tuoreena sellaisenaan tai raasteena sekä kypsennettynä esimerkiksi keitoissa, padoissa, gratiineissa ja leivonnaisissa. Porkkana kasvatetaan siemenestä ja se viihtyy aurinkoisessa paikassa niin kasvimaalla kuin viljelylaatikoissakin.
Porkkana on monipuolinen juures ja sitä voidaan syödä tuoreena sellaisenaan tai raasteena sekä kypsennettynä esimerkiksi keitoissa, padoissa, gratiineissa ja leivonnaisissa. Porkkana kasvatetaan siemenestä ja se viihtyy aurinkoisessa paikassa niin kasvimaalla kuin viljelylaatikoissakin.
Porkkana on suosituin avomaalla kasvatettava vihannes Suomessa. Porkkana tunnetaan etenkin terveellisen antioksidantin, beetakaroteenin, lähteenä. Yksi keskikokoinen porkkana päivässä turvaa ihmisen A-vitamiinin tarpeen.
Porkkana on sarjakukkainen, kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä vuotena kehittyy mehevä pääjuuri, jota käytetään ravinnoksi. Seuraavan vuonna porkkana kukkii ja muodostaa siemeniä.
Porkkanaa on viljelty jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähä-Aasiassa. Sitä käytettiin ravintokasvina, lääkekasvina ja värjäysaineena. Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia.
Porkkana menestyy aurinkoisella paikalla syvämultaisessa maassa. Savimaalle kannattaa muotoilla kohopenkki, ja maan rakennetta voi parantaa lisäämällä kompostimultaa noin 30 litraa neliölle.
Porkkanamaan pH tulisi olla 6–7. Käytä kalkitukseen Biolan Puutarhakalkkia 1–3 kg 10 neliömetrille.
Lannoitukseen soveltuu Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Peruna- ja juureslannoite. Molempien lannoitteiden annostelumäärä on 2,5–3,5 litraa 10 neliömetrille. Nämä tuotteet soveltuvat myös luomusadon kasvattamiseen.
Sopiva kylvösyvyys on 1–2 cm. Kylvövakojen peittäminen kompostimullalla nopeuttaa itämistä ja estää mullan pinnan kuorettumista etenkin savimailla.
Kasvukauden alussa on tärkeää huolehtia rikkakasvien torjunnasta. Riviväli harataan ja rivien kohdalta rikkakasvit poistetaan käsin.
Etenkin taimettumisen aikaan porkkana kaipaa kastelua, jos samaan aikaan osuu poutajakso. Myös kesällä pitkän poutajakson aikana porkkanoita kastellaan.
Taimettumisen jälkeen tiheä kylvös harvennetaan. Kesäporkkanat voivat kasvaa 2–3 sentin välein. Porkkanoita voi harventaa vielä myöhemminkin kesän aikana, jos kasvutila käy ahtaaksi. Silloin pienet harvennusporkkanat kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa.
Porkkanakylvöksestä tulee helposti liian tiivis. Harvenna kasvustoa pitkin kesää ja hyödynnä jo ihan pienetkin porkkanat ruuaksi. Porkkana kestää hyvin kylmää, joten sadonkorjuun voi jättää myöhäissyksyyn.
Sadonkorjuussa apuna käytetään talikkoa, jolla irrotetaan tiukassa olevat juuret. Sadonkorjuussa on varottava vioittamasta juuria, sillä vioittuneet juuret menettävät helposti vettä ja niiden säilyvyys heikkenee.
Terveen porkkanan säilyvyys on jopa yli puoli vuotta hyvissä varasto-oloissa. Porkkanat säilytetään mahdollisimman viileässä kellarissa tai kylmiössä. Juurten nahistumisen ehkäisemiseksi ne varastoidaan Biolan Puutarhan Talvisuojaan haudattuna.