Lavatarhassa voi kasvattaa kaikkia hyötytarhan kasveja ja kasvatuksen alkuun pääsee pienellä vaivalla. Viljelylaatikoissa ja lavoissa kasvatus onnistuu vaikka savimaalla, kalliolla tai terassilla. Lavat lämpenevät keväällä nopeasti ja pitkää kasvuaikaa vaativat lajit ehtivät kypsyä varmemmin kuin tavallisella kasvimaalla. Korkeat lavat ovat myös ergonomisia hoitaa.
Lavatarhassa voi kasvattaa kaikkia hyötytarhan kasveja ja kasvatuksen alkuun pääsee pienellä vaivalla. Viljelylaatikoissa ja lavoissa kasvatus onnistuu vaikka savimaalla, kalliolla tai terassilla. Lavat lämpenevät keväällä nopeasti ja pitkää kasvuaikaa vaativat lajit ehtivät kypsyä varmemmin kuin tavallisella kasvimaalla. Korkeat lavat ovat myös ergonomisia hoitaa.
Varaa laatikkoviljelylle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka. Valtaosa vihanneksista tarvitsee runsaasti aurinkoa muodostaakseen satoa. Auringossa vihanneksista kehittyy maukkaita ja myös vitamiinipitoisuus nousee.
Varjoisalla pihalla voit kasvattaa lavatarhassa kuitenkin monia lehtivihanneksia, kuten salaatteja, rukolaa, viinisuolaheinää ja lehtikaalia.
Sijoita lavat keittiön tai kesäkeittiön lähelle, jotta voit nopeasti piipahtaa hakemassa satoa. Huomioi, että suurta lavatarhaa on helpompi hoitaa, jos lavojen väliin pääsee kottikärryillä.
Jo 20 cm korkeissa lavoissa voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja pikkuvihanneksia. Porkkanat, maissit, kaalit viihtyvät noin 30−40 cm syvässä mullassa. Monivuotiset kasvit, kuten pensasmustikka ja raparperi tarvitsevat noin 60 cm korkean lavan, jotta ne talvehtivat. Mitä enemmän multaa on sitä paremmin kasvit viihtyvät ja sitä helpompaa myös kastelu on. Korkeissa lavoissa kasvien hoito ja sadonkorjuu onnistuu kyykistelemättä. Jos lavat perustetaan nurmikon päälle, kuori lavan alta nurmi pois. Jos teet lavoista korkeita, mullan syvyys 30−60 cm, ruohoa ei välttämättä tarvitse poistaa, koska se maatuu vähitellen multakerroksen alle.
Tavallisimmin lavat tehdään puusta, mutta ne voi rakentaa myös esimerkiksi betonista tai tiilistä. Pääasia on, että lavan rakennusmateriaalista ei liukene kemikaaleja. Kestävä puuaines on esimerkiksi siperianlehtikuusi. Valmiita lavakauluksia on saatavana sekä maalaamattomina että tummiksi käsiteltyinä.
Jos haluat perustaa lavatarhan terassille tai laatoitukselle, se kannattaa tehdä Biolan Kasvatusaltaiden avulla. Valmiiden lavakaulusten sisään mahtuu neljä Kasvatusallasta. Niissä voit kasvattaa yrttejä, salaatteja pikkuvihanneksia ja kukkia. Kasvatusaltaassa pohjalla on vesitila, josta vettä nousee multatilaan sitä mukaa, kun kasvi käyttää vettä. Vesivarasto riittää noin viikon ajaksi. Kasvatusaltaan etuna on myös, että kasteluvettä ei valu terassin lattialle, vaan se valuu siististi vesisäiliöön.
Täytä lavat luonnonmukaiseen kasvatukseen soveltuvalla Biolan Istutusmullalla tai Biolan Turpeettomalla Puutarhamullalla. Näissä mullissa on biohiiltä, joka pystyy varastoimaan kastelun jälkeen vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Istutusmullassa on myös kasvuunlähtöä nopeuttavia mykorritsoja. Happamassa maassa viihtyvälle pensasmustikalle paras kasvualusta lavaan on Biolan Havu- ja rodomulta.
Lavatarhan kasvit tarvitsevat vuosittain hoitolannoitusta, jotta ne jaksavat kukkia ja tuottaa satoa. Kevät on oikea aika antaa kasvikohtainen lannoitus. Pitkään kasvaville yksivuotisille vihanneksille voit lisätä lannoitetta tarpeen mukaan vielä loppukesällä.
Lavatarhaan erinomainen lannoite on Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Luonnonlannoite. Pensasmustikoille ja muille happaman maan kasveille paras lannoite on Biolan Havu- ja rodolannoite. Voit sekoittaa lannoitteen pintamultaan tai antaa sen varastolannoituksena taimiväleihin tai kylvörivin viereen.