kasvimaa - Parsa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Parsa

Parsa

Parsa eli ruokaparsa on monivuotinen vihannes, jonka nuoria versoja käytetään ruoanlaitossa ja myös tuoreena. Parsa lähtee hitaasti kasvuun, mutta vanhempi kasvusto on helppohoitoinen.

Parsa

Parsa eli ruokaparsa on monivuotinen vihannes, jonka nuoria versoja käytetään ruoanlaitossa ja myös tuoreena. Parsa lähtee hitaasti kasvuun, mutta vanhempi kasvusto on helppohoitoinen.

Yleistä parsasta

Ruokaparsa (Asparagus officinalis) on vanha vihanneskasvi, joka tuli Pohjolassa tutuksi jo 1600- ja 1700-luvuilla. Parsa tuottaa meillä satoa toukokuussa eli aikaan, jolloin puutarhasta ei saa vielä juuri muuta tuoretta syötävää.

Parsaa voi viljellä valkoisena tai vihreänä. Valkoinen parsa korjataan juuri ennen sen tunkeutumista päivänvaloon. Valkoisen parsan sadonkorjuu on työlästä eikä sen ravintoarvo ole yhtä hyvä kuin vihreän parsan, joten on suositeltavampaa kasvattaa vihreitä parsanversoja.


Parsakasvuston perustaminen

Parsa on monivuotinen ja siksi sen kasvupaikka onkin valittava huolella. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja suojaisa eikä kasvualustassa saa olla monivuotisia rikkakasveja. Parsa viihtyy parhaiten multavassa hietamaassa, jonka pH on vähintään 6,5 eli maa on hyvin kalkittu.

Parsan kasvattaminen satoikään vie useita vuosia. Parsan voi kylvää siemenistä tai istuttaa valmiista taimista. Taimikasvatus ennen istutusta kestää kaksi vuotta. Taimia varten kaivetaan vako, jonka pohjalle laitetaan esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia. Taimet istutetaan noin 40 cm taimivälillä ja vähintään 15 cm syvyyteen vaon pohjalle. Istutusvuoden syksyllä vako täytetään. Mitä syvemmälle parsa istutetaan sitä paremmin se kestää talven pakkaset. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan kunnolla ja istutuskesänä huolehditaan kasvualustan riittävästä kosteudesta.

Parsan annetaan rehevöityä ja kasvattaa juurakkoa ainakin istutusvuosi ja vielä 1–2 vuotta sen jälkeen. Kasvukauden aikana kasvustoa lannoitetaan, harataan rikkakasvit ja syksyllä tuleentunut versosto leikataan.

Lannoita parsa heti sadonkorjuun jälkeen

Kun parsakasvusto tuleentuu, suurin osa kasvin ravinteista kulkeutuu juurakkoon. Satokauden alkaessa ravinteet ovat siellä kasvin saatavilla, joten on hyödyllisempää lannoittaa heti sadonkorjuun jälkeen kuin ennen sitä. Parsan lannoitukseen sopii erittäin hyvin Biolan Kasvimaalannoite, jota levitetään 2 litraa/10 m².

Parsan satoa korjataan parin päivän välein

Parsaa korjataan ensimmäisenä satovuonna (kun taimi on vähintään kolmevuotias) viikon ajan. Seuraavina vuosina sadonkorjuuaikaa voi pidentää jopa kuukauteen asti. Liian pitkään jatkunut sadonkorjuu vähentää kasvin hiilihydraattivarastoja ja seuraavan vuoden sato kärsii. Satoa korjataan parin päivän välein; sopiva korjattavien versojen pituus on noin 15 cm. Versot leikataan tai taitetaan maanpinnan tasalta tai hieman sen alapuolelta.

Herkuttele parsalla

Parsa sisältää paljon vitamiineja, mutta vähän energiaa. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, vaan se voidaan pilkkoa salaatteihin sellaisenaan. Parsan voi myös höyryttää niputettuna ja nauttia esimerkiksi voisulan tai kermaviilikastikkeen kanssa. Parsasta saadaan herkullinen sosekeitto alkupalaksi tai se voidaan kuorruttaa juustolla pääruoan lisukkeeksi.

 

Kuvagalleria1

 

 


Lue lisää aiheista