Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon.
Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon.
On toistakymmentä kasvisukua, joissa esiintyviä lajeja kutsutaan pavuiksi. Meillä yleinen tarhapapu kuuluu Phaseolus-sukuun, samoin ruusupapu. Härkäpapu kuuluu Vicia-sukuun.
Pavut sisältävät paljon valkuaisaineita, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja siksi ne ovatkin ravinteikas lisä etenkin kasvissyöjän ruokavalioon. Ne maistuvat salaateissa, keitoissa, padoissa ja wokeissa.
Kaikki pavut ovat lämpöä vaativia kasveja ja siksi vain osa viihtyy Suomen ilmastossa. Varmimpia viljeltäviä ovat härkäpavut, ruusupavut ja tarhapapujen eri muodot, kuten pensas- ja salkopapu.
Tarhapavut käytetään silloin, kun pavut ovat nuoria ja siemenet pieniä. Palot keitetään ennen käyttöä ja niitä käytetään lisukkeena sekä pata- ja keittoruokien raaka-aineena. Jos papuja halutaan käyttää salaateissa, ne on ensin keitettävä.
Ruusupapu tunnetaan koristeellisena köynnöskasvina, jolla on yleensä punaiset, valkoiset tai valkopunaiset kukat. Ruoaksi käytettävät palot kerätään ennen kuin pavut ovat alkaneet pullistua ja palot keitetään ennen syömistä.
Härkäpapu on kestävä ja sitä voidaan kasvattaa myös Pohjois-Suomessa. Härkäpavusta käytetään keitettynä täysikasvuiset siemenet. Härkäpapu on myös hyvä viherlannoituskasvi.
Pavut viihtyvät kuohkeassa maassa, jonka pH on yli 6. Tiivistynyttä maata voi parantaa sekoittamalla kasvupaikalle kuohkeaa multaa tai turvetta.
Pavut hyötyvät orgaanisista lannoitteista, jotka elävöittävät maata. Pavun lannoitukseen sopii esimerkiksi Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Luonnonlannoite, jota annostellaan 1,5 dl/m2.
Pavut ovat lämpimän ilmaston kasveja ja niiden kasvu häiriintyy jo alle neljän asteen lämpötilassa. Papu kylvetään lämmenneeseen maahan (maan lämpötila yli 10 astetta) ja kylvös peitetään harsolla kasvuunlähdön nopeuttamiseksi. Jos kevät on viileä, papua voidaan esikasvattaa sisällä 2 - 3 viikkoa ennen istutusta.
Tarhapavulla on hyvin pinnanmyötäinen ja melko heikko juuristo. Siksi rikkakasvien haraus on tehtävä varoen. Harauksen yhteydessä voi multaa siirtää kevyesti varren tyvelle. Kukinnan alettua papuja kastellaan poutakausina, jotta sadosta tulisi mahdollisimman suuri ja laadukas.
Korjuun jälkeen papuja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa, mutta parhaimmillaan papu on heti sadonkorjuun jälkeen.
Muistaa keittää pavut ennen syömistä!