taimikasvatus - Paprikan kasvatus - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Paprika

Paprika

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella seinustalla. Lämmittämättömään kasvihuoneeseen tai avomaalle lajikkeeksi valitaan vaatimaton ja nopeakasvuinen lajike. Kasvihuoneessa onnistuu myös hieman pidemmän kasvukauden vaativan paprikalajikkeen kasvatus.

Paprika

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella seinustalla. Lämmittämättömään kasvihuoneeseen tai avomaalle lajikkeeksi valitaan vaatimaton ja nopeakasvuinen lajike. Kasvihuoneessa onnistuu myös hieman pidemmän kasvukauden vaativan paprikalajikkeen kasvatus.

Paprikalla on pitkä taimikasvatusaika

Paprikan esikasvatus aloitetaan helmikuun puolivälissä. Jos käytössä on kasvivalot, kylvön voi ajoittaa jo tammikuulle. Helpoin tapa aloittaa taimikasvatus on ottaa käyttöön Biolan Pienoiskasvihuone. Sen sisällä olevat Sammalnapit kostutetaan ja siemenet ripotellaan yksitelleen napin päällä olevaan koloon.

Katso video Pienoiskasvihuoneen käyttöönotosta.  

Siemenet voidaan kylvää myös esikostutettuun Biolan Kylvö- ja taimimultaan. Siemenet peitetään ohuella multakerroksella ja pinta sumutetaan kosteaksi.

Taimettuminen kestää huoneenlämmössä noin kaksi viikkoa. Kun taimet ovat noin 5–10 cm korkeita ja niissä on ensimmäiset kasvulehdet, on aika istuttaa taimet omiin ruukkuihinsa. Kasvualustaksi sopii ruukutusvaiheessa esimerkiksi Biolan Yrttimulta

Pari viikkoa ruukutuksen jälkeen taimet ovat juurtuneet ja on aika laittaa ruukkuun varastolannoitus. Biolan Yrtti- ja taimilannoitteelle tehdään ruukun reunaan syvä kolo, johon annostellaan 2 rkl lannoitejauhetta. Toinen vaihtoehto varastolannoitteeksi on laittaa ruukkuun 0,4 dl Biolan Luonnonlannoitetta. Lopuksi lannoite peitetään mullalla. Kun lannoite on lisätty ruukkuun, taimikasvatuksen aikana ei tarvita muuta lannoitusta, ja kasteluun riittää pelkkä vesi.

Varastolannoitteen sijaan paprikan taimien lannoitukseen voidaan käyttää myös kasteluveteen sekoitettavaan lannoitetta. Tähän soveltuu Biolan Kastelulannoite.

Paprika

Paprikan istutus ja hoito

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella seinustalla. Jotkut lajikkeet menestyvät myös ruukussa ikkunalaudalla. 

Istutusajankohtaan vaikuttaa paprikan tuleva kasvupaikka. Koska paprika on kylmänarka, istutusta ulos viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen. Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin paprikantaimet istutetaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle kesäkuussa.

Paprikan kasvatus on helppoa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkissä on valmiina luonnonmukaiset ravinteet koko kesän kasvulle eikä työläitä lisälannoituksia tarvita. Jos paprika istutetaan multapenkkiin tai suoraan maahan, kasvualustan rakennetta parannetaan ilmavalla Biolan Yrttimaalla. Lannoitukseen soveltuu Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite,  jota yksi paprikantaimi tarvitsee noin 6 dl kesän aikana. Koko lannoitemäärä voidaan antaa kerralla sijoituslannoituksena: taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoite annostellaan yhtenäiseksi keoksi. Lannoitejauhe peitetään kerroksella kasvualustaa. 


 

Paprika on monikäyttöinen vihannes

Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin sekä grilliin. Voimakkaimpia chilejä käsitellään kumikäsinein, koska paljaisiin käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla. Älä kosketa chiliä käsiteltyäsi silmien tai nenän limakalvoja tai muita ihon herkkiä kohtia.

Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikan hedelmille on +10–14 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu. Syksyllä vihreiksi jääneet paprikat voi kypsyttää huoneenlämmössä haihtumiselta suojattuna.

 

Paprikalajikkeita

Vihennespaprika (Capsicum annuum) 'Golden Cawonder'  

'Golden Cawonder' on suurihedelmäinen keltainen lajike. Hedelmän seinät ovat paksut ja mehukkaat. Maku on mieto, mutta makea. Muita keltaisia lajikkeita ovat:

'Golden Bell' on paksuseinämäinen ja mieto lajike.

'Yellow California Wonder' on suurihedelmäinen ja mehevä lajike niin tuorekäyttöön kuin ruuanlaittoonkin.

'Mohawk' soveltuu ruukkukasvatukseen. Hedelmät ovat pieniä, muta niitä kypsyy paljon.

     
Vihennespaprika (Capsicum annuum )'Mavras'   'Mavras' on mehukas punainen paprika. Sen hedelmät ovat raakoina syvän violetit, mutta punastuvat kypsyessään. Hedelmät kypsyvät melko hitaasti, joten lajike on parhaimmillaan kasvihuoneessa. Hedelmät kypsyvät myös korjuun jälkeen. Runsain sato saadaankin, kun hedelmät poimitaan raakoina.
     
 Vihennespaprika (Capsicum annuum) 'Sweet Chocolate'  

'Sweet Chocolate' on erikoispaprika, jonka hedelmät muuttuvat kypsyessään suklaanruskeiksi. Pitkäkäiset hedelmät ovat mietoja eikä sato ole kovin runsas.

Muita erikoisenmuotoisia paprikoita:

'Sweet Banana'on pitkäkäinen, keltainen paprika.

'Amyka' on kermanvärinen paprika, jonka hedelmät ovat pitkäkäisiä.

     
Tomaattipaprika (Capsicum annuum) 'Topgirl'  

'Topgirl' on tomaattipaprika, jonka hedelmät ovat pyöreähköt ja melko pienet. Hedelmiä kehittyy runsaasti, joten pienestä hedelmäkoosta huolimatta lajike on satoisa. Hedelmät ovat erittäin miedon makuisia. Ehtii tuottaa satoa myös avomaalla.

Muita lajikkeita avomaalle:
'Saigon'

     

 


Lue lisää aiheista