Orkidea - usein kysytyt kysymykset - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Orkidea - usein kysytyt kysymykset

Orkidea - usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia orkidean hoitoon liittyen.

Orkidea - usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia orkidean hoitoon liittyen.

Mitkä ovat Suomessa yleisimmin kasvatettavat orkideat?

Suomessa myydään yleisimmin perhosorkideoita, suomalaiselta nimeltään perhoskämmeköitä, jotka on jalostettu helppoon kotikasvatukseen. Kaupoissa on myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita. Orkideaharrastajat tilaavat kasveja myös ulkomailta. Kaikki kukkakaupoissa myytävät lajit on mahdollista saada viihtymään kotona normaaleissa huoneolosuhteissa. Osa harvinaisemmista lajeista vaatii aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet. 

Miten orkidealajit eroavat toisistaan? 

Orkideat ovat moninainen kasvisuku. Osa orkideoista kasvaa luonnossa kiinnittyneinä puiden oksistoihin ja jotkut taas kasvavat sammaleisten kivien päällä. Hyvin harva trooppinen laji, joita huonekasveiksi myytävät kasvit ovat, on selkeästi maaorkidea. Siksi orkideoiden kasvualusta poikkeaa muiden huonekasvien kasvualustasta. Hyvin harva orkidea sietää ruukussaan multaa. 

Minkälaisissa olosuhteissa perhosorkidea viihtyy?

Perhosorkidea tarvitsee hieman enemmän valoa kuin tavallinen viherkasvi, mutta eteläikkunan suoraa paahdetta tulee välttää. Hyvä kasvupaikka on itä- tai länsi-ikkuna, johon tulee runsas hajavalo. Normaali huoneenlämpö, 20–23 astetta on perhosorkidealle sopiva. Vetoa orkidea ei siedä, joten tuuletusikkunan tai oven viereen sitä ei kannata sijoittaa. 

Miten orkidean saa kukoistamaan?

Oikeanlainen kasvualusta, säännöllinen lannoitus ja kastelu saavat orkidean viihtymään. Valoisalla kasvupaikalla perhosorkidea on helppo kukittaa uudelleen. Etenkin talvella tarvitaan lisävaloa, jos orkidea halutaan kukittaa. Lisävalon lähteeksi sopivat parhaiten varsinaiset kukkavalot. Liian vähäisessä valossa orkidean lehdistä tulee pitkiä ja kapeita. 

Loppuun kukkinut kukkavarsi kuihtuu pois. Perimästä riippuen se saattaa myös jäädä vihreäksi ja jos päässä näkyy silmuja, nämä voivat avautua uusiksi nupuiksi. Jos silmuja ei ole, mutta kukkavarsi ei näytä oireita kuihtumisestakaan, sen voi katkaista alimman kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta. Kun tämän tekee ennen kuin kaikki kukat ovat kuihtuneet, tuloksena on varmemmin uusi kukkiva haara vanhaan varteen.

Minkälaisessa ruukussa orkidea viihtyy?

Perhosorkidea viihtyy ahtaassa ruukussa. Kastelutarvetta on helppo seurata läpinäkyvästä ruukusta, mutta orkidea viihtyy myös läpinäkymättömässä ruukussa. Lasiruukkuja ei pidä käyttää, koska niissä ilma kiertää huonosti ja etenkin talvella lasi on juuristolle kylmä materiaali. 

Miten pitkäikäinen orkidea on? 

Orkideat ovat pitkäikäisiä. Oikein hoidettuna ne voivat elää kymmeniä vuosia. Perhoskämmekän kukkavarteen voi kukinnan jälkeen kasvaa pieni orkidean alku eli keiki. Kun siihen on kasvanut kunnon juuret, sen voi irrottaa omaksi kasvikseen.

Miten orkidea kestää Suomen pimeässä talvessa ja valoisassa kesässä?

Talvella vältetään ikkunoista ja ovista tulevaa vetoa. Talven pimeydessä orkidea hyötyy kasvivalosta. Kesällä  orkidea ei siedä eteläikkunan paahdetta, vaan sen voi siirtää hieman sisemmäksi huoneeseen. Jos orkidea viedään kesällä ulos, kasvin lehdet palavat herkästi. Siksi orkidea sijoitetaan ulkona esim. pensaan varjoon.  

Viihtyykö orkidea muiden kasvien seurassa?

Yleisesti kaikki huonekasvit viihtyvät paremmin ryhminä. Orkidean kukinta saattaa loppua äkisti, jos sen viereen laittaa hedelmiä, kuten omenoita ja banaaneja. Hedelmistä vapautuva etyleeni saa kukat vanhenemaan. 

Kuvagalleria1

 

 


Lue lisää aiheista