kasvimaa - Nauris ja lanttu - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Nauris ja lanttu

Nauris ja lanttu

Nauris ja lanttu

Yleistä

Nauris ja lanttu kuuluvat ristikukkaisten heimoon. Molemmat lajit viihtyvät viileässä. Nauriin malto on valkoinen tai keltainen ja mukulan kuoren väri vaihtelee kellanvalkeasta oranssiin. Nauriit jaetaan kesä- eli varhaisnauriisiin ja talvinauriisiin. Talvinauriita on kutsuttu myös kaskinauriiksi. Lanttu on ainoa juurikasvi, joka on kotoisin Pohjoismaista. Lanttua ei voi edes viljellä kovin etelässä, koska silloin siitä tulee tikkuinen ja puiseva juures, joka kelpaa vain rehuksi.


Kasvuston perustaminen

Nauris ja lanttu ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen

Nauris viihtyy pH-alueella 5,5–7. Maalajin suhteen nauris ei ole vaativa, mutta savisilla mailla nauriin mukulasta saattaa kasvaa epämuotoisia. Parhaiten nauris viihtyy multavilla hietamailla tai turvemailla. Sopiva riviväli on 30 cm. 

Lanttu voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle tai taimet voidaan esikasvattaa sadon aikaistamiseksi. Esikasvatettavat taimet kylvetään lokerikkoihin tai pieniin potteihin. Kasvualustaksi sopii Biolan Turvemulta tai Kylvö- ja taimimulta. Taimet istutetaan 50 cm riviväleillä ja 20 cm taimiväleillä. Myös lanttu viihtyy hyvin monenlaisilla kasvupaikoilla ja se kestää myös hyvin hallaa.

Suosi hidasliukoisia lannoitteita

Nauriin ravinnetarve on hieman vähäisempi kuin lantun. Etenkin nauriin lannoituksessa tulisi välttää liian typen antamista, ettei juurekseen kerry nitraattia. Sekä nauriin että lantun lannoittamiseen soveltuu sekä Biolan Kasvimaalannoite että Biolan Peruna- ja juureslannoite. Lantulle riittävä annostus on 2,5–3 l/10 m² ja nauriille 2-2,5 l 10 m².

Viljelykierto tärkeä sekä lantun että nauriin viljelyssä

Nauriin pahimpia tuholaisia ovat kirpat. Kaalikärpästoukat aiheuttavat pahoja vioituksia sekä nauriilla että lantulla. Kylvöksen peittäminen harsolla tai kylvön viivästyttäminen kesäkuun puoliväliin, vähentää tuholaisvioituksia. 

Boorin puutteessa nauriin malto värjäytyy ruskeaksi ja maku muuttuu kitkeräksi. Myös lantulla boorin puute voi aiheuttaa samankaltaisia vioituksia. Sekä naurista että lanttua kiusaa myös möhöjuuri, joka aiheuttaa juuriin äkämiä ja vaikeuttaa kasvin veden- ja ravinteidenottoa.  Möhöjuurta voidaan torjua viljelykierrolla ja kalkitsemalla. Möhöjuuren itiöt eivät idä, kun maan pH on 7–7,5. Riittävän pitkä viljelykierto ehkäisee tehokkaasti möhöjuurta.


Sadonkorjuu ja käyttö

Hyödynnä lanttua ja naurista monipuolisesti ruuanlaitossa

Vanhin tapa valmistaa naurista ruuaksi, on ollut tehdä haudukkaita. Nauris sopii myös juurespihveihin, keittoihin, pataruoriin ja laatikoihin. Kaikkein terveellisintä nauris on raakana, esimerkiksi raasteena. Nauriista saa myös mainion retkievään ja grillimakkaran korvikkeen hauduttamalla sitä nuotiossa tuhkassa.
Lanttua käytetään keittojuureksena ja raasteena. Myös lanttulaatikko ja lanttukukko ovat perinteisiä lantturuokia. Lantun käytön soisi lisääntyvän, koska lanttu sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia.


Lue lisää aiheista