Muumiotauti pilaa omenoita - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Muumiotauti pilaa omenoita

Muumiotauti pilaa omenoita

Muumiotauti pilaa omenasatoa. Paras torjuntakeino on ennaltaehkäisy. Saastuneet omenat voi kompostoida.

Muumiotauti pilaa omenoita

Muumiotauti pilaa omenasatoa. Paras torjuntakeino on ennaltaehkäisy. Saastuneet omenat voi kompostoida.

Muumiotaudiksi kutsutaan sienitautia, joka aiheuttaa omenaan pehmeitä ruskeita laikkuja. Laikut leviävät ja muuttavat pian koko omenan ruskeaksi. Myöhemmin muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joista tuulen mukana lentää itiöitä saastuttamaan uusia hedelmiä muutamien satojen metrien säteellä.

Muumiotaudin luonnonmukaista torjuntaa on taudin ennalta ehkäisy. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ym. reikien kautta. Pieniä hedelmäpuita ja marjapensaita voi koittaa suojata ampiaisilta hyönteisverkoilla tai kasvuharsoilla.

Omenapuiden leikkaus vähentää muumiotautia

Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa. Ajallaan tehdyt hoitoleikkaukset pitävät omenapuun latvuksen ilmavana ja ovat varmin tapa torjua myös muumiotautia. Leikatuissa puissa tulee myös vähemmän hankaumia, jotka altistavat kuoren rikkoutumiselle.

Omenalajikkeiden alttius muumiotaudille vaihtelee

Omenalajikkeissa on eroa muumiotaudin esiintymisen suhteen. Samat lajikkeet, jotka ovat arkoja omenaruvelle, saavat helposti myös muumiotaudin, sillä muumiotauti iskeytyy helposti ruven tekemän vioituksen kautta. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Bergius, Make, Raike, Melba, Lobo ja Punainen Atlas. Maikki ja Valkeakuulas ovat niin ohutkuorisia, että muumiotauti voi iskeä ilman kuorivauriota. 

Lue lisää omenalajikkeista

Myös maan kosteustilan vaihteluilla on yhteys muumiotaudin esiintymiseen. Pitkään jatkuneen poutakauden jälkeen puun saadessa sadetta tai kasteluvettä, paine omenissa kasvaa ja tulee kuoriin halkeamia, joissa muumiotauti aloittaa tuhonsa. 

Muumiotautiset omenat haudataan kompostoriin

Muumiotautiset omenat kerätään kompostoriin sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Saastuneet omenat haudataan kompostin joukkoon. Omenoiden päälle laitetaan kuiviketta ja kompostimultaa. Kompostissa lahottajasienet ja -bakteerit tuhoavat muumiotaudin rihmaston. Hajoaminen on sitä nopeampaa mitä kuumempi komposti on. Kun kompostimulta on kypsää, tauti-itiöitä ei mullassa enää ole. 

Muumiotauti leviää puun alle jääneistä tautisista pudokkaista ja lehdistä. Siksi on tärkeää haravoida syksyllä omenapuun alta lehdet ja pudonneet hedelmät kompostiin.  

 


Lue lisää aiheista