Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely onnistuu lämpimällä paikalla. Maissille suositellaan 2–3 viikon taimikasvatusta. Loppukesällä kypsyy makea sato grillattavaksi tai uuniin laitettavaksi.
Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely onnistuu lämpimällä paikalla. Maissille suositellaan 2–3 viikon taimikasvatusta. Loppukesällä kypsyy makea sato grillattavaksi tai uuniin laitettavaksi.
Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely on lähtöisin Keski-Amerikasta ja Eurooppaan se tuli Kolumbuksen retkien myötä hieman ennen 1500-luvun alkua. Maissi kuuluu heinäkasvien heimoon ja muodostaa yhden pääverson sekä pieniä sivuversoja. Hedekukat kehittyvät kasvin verson latvaan ja emikukat ovat lehtihangoissa sijaitsevissa tähkissä.
Hyvä multa maissin taimien esikasvatukseen on Biolan Yrttimulta. Taimikasvatuksen aikana voidaan tarvittaessa lannoittaa kasteluveden mukana annettavalla Biolan Ravinnenesteellä.
Maissille valitaan multava, lämmin ja halloilta suojattu kasvupaikka. Maissi on tuulipölytteinen kasvi, ja hyvänmuotoisia, kunnolla pölyttyneitä tähkiä syntyy, kun maissi kasvaa avoimella paikalla ja melko tiheässä. Sopiva taimiväli on 30 cm ja riviväli 75 cm.
Eloperäiset lannoitteet, kuten Biolan Luonnonlannoite ja Biolan Kasvimaalannoite sekä palanut karjanlantakomposti sopivat maissille hyvin, koska se tarvitsee ravinteita tasaisesti koko kasvukauden ajan. Biolan Kasvimaalannoitetta tai Luonnonlannoitetta annostellaan 2 litraa/10 m². Heinäkuussa, kun tähkät alkavat muodostua, maissi hyötyy kasteluveden mukana annettavasta lisälannoituksesta, kuten Biolan Kastelulannoitteesta.
Tähkä on valmis kerättäväksi, kun
Sadonkorjuussa tähkä taitetaan tyvestä, mutta suojuslehdet jätetään paikoilleen. Maissit ovat parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen, mutta lyhytaikainen varastointi alle 5 ºC lämpötilassa on mahdollista. Lajikkeesta ja kasvukauden suotuisuudesta riippuen maissista saadaan 1–3 tähkää. Ensimmäiset maissit kypsyvät yleensä elokuun alussa ja viimeiset kerätään juuri ennen pakkasia.
Maissi voidaan grillata, höyryttää, keittää tai kypsentää uunissa. Tähkän ympäriltä poistetaan suojuslehdet ja tähkiä kypsennetään keittämällä noin 10 minuuttia. Kypsät tähkät syödään kuumina joko sellaisenaan tai voilla siveltyinä. Grillissä maissintähkät kypsyvät 10–15 minuutissa. Tähkät säilyvät mehukkaina, kun ne voidellaan ennen grillausta öljyllä tai marinointikastikkeella.