Uuden jätelain myötä yhä useampi joutuu valitsemaan oman tapansa kierrättää biojätteet - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Uuden jätelain myötä yhä useampi joutuu valitsemaan oman tapansa kierrättää biojätteet

Uuden jätelain myötä yhä useampi joutuu valitsemaan oman tapansa kierrättää biojätteet

Uuden jätelain myötä yhä useampi joutuu valitsemaan oman tapansa kierrättää biojätteet

Kompostointi on lompakko- ja puutarhaystävällinen vaihtoehto

Suomen tiukentunut jätelaki velvoittaa kuntia entistä laajempaan biojätteen erilliskeräykseen. Moni ihminen joutuu sen myötä uuden valinnan eteen: miten järjestää oma kierrätyksensä? Kompostori tarjoaa rahaa säästävän ja ympärivuotisen vaihtoehdon, jonka hyödyt näkyvät myös puutarhassa.

Biojätteen erilliskeräys laajenee tämän vuoden heinäkuussa Suomen taajamissa kaikkiin vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöihin. Heinäkuussa 2024 velvoitteet kiristyvät entisestään, jolloin kunnat ovat velvoitettuja järjestämään biojätteen erilliskeräyksen kaikilta kiinteistöiltä, jotka sijaistevat yli 10 000 asukkaan taajamassa.

Näillä alueilla tämä käytännössä tarkoittaa, että kaikille kiinteistöille, myös omakotitaloihin, tulee joko hankkia erillinen biojäteastia, joka tyhjennetään vähintään kahden viikon välein, tai biojätteet voi kompostoida itse. Kun talouden biojätteet kompostoidaan, sekajäteastian tyhjennysväliin voi hakea pidennystä ja se voi olla jopa kahdeksan viikkoa.

“Oma kompostori säästää rahaa, sillä turhilta jätteiden kuljetuksilta ja niihin liittyviltä maksuilta vältytään. Samalla biojätteen sisältämät ravinteet ja orgaaninen aines saadaan hyötykäyttöön omassa puutarhassa”, kannustaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Myytit estävät kompostoimisen

Kerttulan mukaan aiheen parissa työskennellessä törmää yhä säännöllisesti moniin myytteihin, jotka saavat ihmiset epäilemään kompostointiin ryhtymistä.

“Yleisin kompostointimyytti on, että kompostoinnin ajatellaan olevan monimutkaista tai haisevaa. Myös erityisesti näin talvella elää myytti, jonka mukaan kompostori väistämättä lopettaa pakkasella toimintansa ja jäätyy. Mikään näistä ei pidä paikkaansa”, Biolanin Kerttula sanoo.

“Kompostori toki vaatii säännöllistä huolenpitoa, mutta vaikeaa se ei ole. Kauttaaltaan lämpöeristetty kompostori toimii vuoden ympäri, kun pieneliöt vaan saavat säännöllisesti uutta biojätettä hajotettavakseen. Ja kun vielä muistaa joka kerta lisätä kuiviketta, niin komposti säilyy ilmavana ja hajuttomana. Usein ihmiset yllättyvät positiivisesti kuinka helposti kompostointi on liitettävissä normaaliin arkirytmiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin, Kerttula päättää.

Biolanin vinkit kompostorin jäätymismyytin murtamiseen:

  1. Vie säännöllisesti uutta jätettä. Talvella biojätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa, jotta pieneliöille riittää koko ajan ruokaa ja ne säilyvät aktiivisina.
  2. Lisää riittävästi kuiviketta. Riittävä määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä. Talvella kuivike kannattaa lisätä päällimmäiseksi tuoreen jätteen päälle, jolloin se toimii myös eristeenä.
  3. Tyhjennä myös talvella. Kun biojäte on kompostoitunut, sen lämpötila laskee. Mitä enemmän kompostorissa on jo kompostoitunutta jätettä, sitä helpommin se jäähtyy. Siksi kompostoria kannattaa tyhjentää myös talvella.
  4. Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle. Jos kompostorissa on säädettävä ilmaventtiili, talvella sitä kannattaa säätää pienemmälle, jotta kylmää ulkoilmaa pääsee vähemmän kompostoriin.
  5. Sekoita kompostia maltilla. Talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Voimakas sekoitus jäähdyttää kompostoria.
  6. Lisälämpö ja -ravinne auttavat nostamaan lämpötilaa. Jos kompostin toiminta pysähtyy ja tila kompostorissa alkaa loppua, hyvä keino herättää kompostori on haudata pintajätteeseen kuumavesipulloja. Niitä vaihdetaan muutaman päivän ajan. Kompostorin toimintaa virkistää myös kompostiheräte ja energiaa sisältävä tehokuivike.

 

 

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi