Tutkimus: Suomalaisilla mökeillä tarpeet tehdään ulkohuussissa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tutkimus: Suomalaisilla mökeillä tarpeet tehdään ulkohuussissa

Tutkimus: Suomalaisilla mökeillä tarpeet tehdään ulkohuussissa

Tutkimus: Suomalaisilla mökeillä tarpeet tehdään ulkohuussissa

Joka toinen huussi on edelleen hajuhirviö

Loma-aika on nyt kiivaimmillaan ja mökeillä vietetään paljon aikaa. Biolanin Taloustutkimuksella teettämä tuore tutkimus paljastaa, että suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on ulkohuussi. Kahdeksalla mökillä kymmenestä kipaistaan tarpeille huussiin. Joka toinen ulkohuussi odottaa vielä päivitystä nykyaikaan. Vesivessa ei ole saavuttanut suosiota mökkikäytössä.

Kaikista mökkien ulkohuusseista edelleen joka toisessa on perinteinen ratkaisu, eli istuimessa reikä ja korkeintaan saavi istuinreiän alla.

– Huussista ei saa päätyä jätöksiä tai nesteitä maaperään. Sen vuoksi perinteinen huussi, jossa on vain istuinreikä ja jätöksille avoin tila, on kielletty. Myöskään rei’itetty saavi ei täytä nykynormeja. Sen lisäksi, että perinteiset huussit ovat laittomia, ne ovat yleensä hajun ja kärpästen vuoksi varsin ikäviä käyttää, Biolanin asiantuntija Riikka Kerttula huomauttaa.

– Ulkohuussin viihtyvyys ja käyttömukavuus nousevat aivan uudelle tasolle, kun huussiin asennetaan ajanmukainen kuivakäymälä. Kuivakäymälät ovat hajuttomia käyttää ja siistejä tyhjentää. Niistä ei myöskään valu ravinteita pohjamaahan, Kerttula jatkaa. 

Joka toisella suomalaisella mökillä huussi on päivitetty nykyaikaan. Suosituin yksittäinen käymäläratkaisu on kompostoiva käymälä. Se löytyy joka kolmannelta suomalaismökiltä. Kompostoivan käymälän säiliö on lämpöristetty ja jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa hajuttomaksi kompostiksi. Kompostikäymälässä voi kompostoida myös mökkikeittiön biojätteet.

Mökille ei asenneta vesivessaa

Vaikka vakituisella asunnolla lähes poikkeuksetta on vesivessa, mökeillä niiden määrä on jopa vähentynyt viime vuosina. Kyselyn mukaan tällä hetkellä vain joka viides mökki on varustettu vesivessalla. Kaikilla mökeillä ei suinkaan ole juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa. Siksi vesivessan rakentaminen on kallista ja joskus jopa mahdotonta.

– Vaikka mökille ei rakennettaisi vesivessaa, sisävessa on kuitenkin monen toivelistalla. Etenkin pimeällä ja liukkaalla kelillä on mukava piipahtaa mieluummin sisävessassa kuin pihan perällä. Tällä hetkellä pakastavat ja polttavat kuivakäymälät kiinnostavat mökkiläisiä helpon asennettavuuden vuoksi. Eikä sisälle asennettava kuivakäymälä tarvitse edes rakennuslupaa, Biolanin Kerttula kertoo.

Pakastavan ja polttavan kuivakäymälän voi asentaa sisälle vaikkapa komeroon. Viemäröintiä ei tarvita. Pakastava käymälä tarvitsee vain pistorasian, polttavalle pitää tehdä myös ilmanvaihto. Moni mökkiläinen on päätynyt ratkaisuun, jossa ulkohuussissa on kompostoiva kuivakäymälä ja sisällä pakastava tai polttava vaihtoehto yö- ja talvikäyttöön.

 

Biolanin Taloustutkimuksella kesäkuussa 2024 teettämän tutkimuksen kohderyhmänä olivat kaikki 20−74 -vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1091 henkilöä, joilla 474 on käytössään vapaa-ajanasunto. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.

Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi
www.biolan.fi