Poikkeuksellisen lämmin sää rasittaa nyt puutarhakasveja. Niillä alueilla, joille ei ole osunut edes ukkoskuuroja, maan vesivarastot alkavat ehtyä. Samaan aikaan mansikka-, vadelma- ja herukkapensaissa kehittyy sato, joka tarvitsee vettä kehittyäkseen meheväksi. Myös pihanurmikko ja kesäkukat kaipaavat apua selvitäkseen helteestä.
Sadonmuodostusvaiheessa olevat marjakasvit tarvitsevat nyt vettä, jotta sadosta voi kehittyä runsas.
‒ Ei auta, vaikka kukinta olisi ollut runsas ja pölytys onnistunut, jos kasvit kärsivät veden puutteesta. Kuivuudessa kituvat herukat pudottelevat herkästi raakileita ja mansikan marjat jäävät veden puutteessa pieniksi. Nyt on juuri oikea hetki kastelemalla varmistaa mehukas sato, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Myös puutarhan koristekasvit saattavat kaivata kastelua. Hiljattain istutettujen puiden, pensaiden ja kukkien juuret eivät vielä ole syvällä maassa, ja siksi ne tarvitsevat kastelua kipeämmin kuin pitkään samalla paikalla kasvaneet kasvit. Lehtevät kasvit, kuten nauhukset ja ritarinkannukset, haihduttavat paljon vettä ja ovat herkkiä kuivumiselle. Selvä varoitus kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti.
‒ Nurmikolle hyvä ensiapu hellesäällä on nostaa leikkauskorkeutta ja estää näin nurmikon palaminen. Etenkin rinteet ja kohdat, joissa multaa on niukasti, ovat vaarassa kuivua. Nurmikon kellastuminen onkin jo hälyttävä merkki kastelutarpeesta, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.
Älä nuukaile kasteluveden määrässä
Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä auringon paisteessa vettä haihtuu paljon kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi ja aktivoi mahdollisesti yöllä liikkuvia etanoita ja kotiloita.
‒ Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kun päätät kastella, kastele kerralla reilusti. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.
Suositeltava vesimäärä on 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten puutarhaletkuun liitettävän sadettimen avulla.
Siirrä parvekelaatikot pois paahteesta
Lasitettu parveke voi helteellä lämmetä sietämättömän kuumaksi, siksi parvekelasit kannattaa avata helteellä kokonaan. Myös aurinkoinen terassi voi kaivata varjostusta.
‒ Harva tulee ajatelleeksi, että paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi. Kuumimmiksi päiviksi parvekelaatikot ja piharuukut kannattaa siirtää pois täydestä paahteesta, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Hellepäivinä ruukkuistutuksia on kasteltava päivittäin. Kasteluväliä voi pidentää siirtämällä ruukut varjoon, hyödyntämällä vesisäiliöllisiä kasvatusaltaita tai lisäämällä ruukkuun jonkinlaisen kastelijan ‒ yksinkertaisimmillaan se voi olla vedellä täytetty pullo ylösalaisin multaan. Myös multaan lisätty biohiili helpottaa kastelua; biohiili varastoi vettä itseensä kastelun yhteydessä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa.
7 vinkkiä hellepuutarhaan
Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi