Biolanin kompostointikyselyn mukaan jo joka toinen suomalainen omakotiasuja kompostoi itse keittiössä syntyvät biojätteet. Kompostoinnin lopputuotteena syntyy ravinteikasta maanparannusainetta, jota voi hyödyntää omassa puutarhassa. Kompostimullan paras käyttöaika on nyt, kun puutarha on heräämässä uuteen kukoistukseen.
Kompostoida voi niin maaseudulla kuin taajamassakin. Omakotiasujien keskuudessa kompostointi on noussut suosituimmaksi tavaksi käsitellä keittiön biojätteet.
− Kun kysyimme pientaloasujilta miksi he kompostoivat, tärkeimmäksi syyksi nousi kompostimulta. Peräti 95 prosenttia vastaajista arvosti sitä, että kompostoimalla saa muutettua omat biojätteet maanparannusaineeksi. Ja onhan se totta, että omakotiasuja saa kompostoinnista tuplahyödyn, kun säästää jätemaksuissa ja lisäksi pystyy kierrättämään arvokkaat ravinteet mullan muodossa omaan puutarhaan, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.
Kompostimullan sisältämät ravinteet ovat hitaasti liukenevia ja vaikuttavat maassa pitkään. Ravinteiden lisäksi komposti tuo maahan humusta, joka tekee savi- ja hiekkamaista multavampia. Kompostin käyttö aktivoi myös maan hyödyllisiä pieneliöitä. Koska biojätteistä koostuva kompostimulta sisältää paljon typpeä, paras käyttöaika on keväällä ja alkukesällä.
Lämpökompostorista tyhjennettävä komposti ei ole vielä täysin kypsää. Hajoaminen on ehtinyt niin pitkälle, että keittiön biojätteet ovat maatuneet, mutta esimerkiksi kuivikkeessa käytettävä puunkuorirouhe erottuu vielä karkeana. Tämä puolivalmis, katekompostiksi kutsuttu komposti on kuitenkin jo käyttökelpoista.
− Suoraan kompostorista tyhjennettävä katekomposti on käynyt läpi kuumavaiheen ja sitä voi turvallisin mielin levittää katteeksi kasvien juurelle. Puille ja pensaille katekompostia laitetaan noin 5−10 sentin kerros, kukkapenkkiin riittää 2−3 senttiä. On tärkeää, että katekomposti jätetään mullan pinnalle eikä sitä sekoiteta maahan, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula opastaa.
Jos omaa kompostia haluaa käyttää kasvualustaseoksissa tai laittaa kasvin istutuskuoppaan, sen tulee olla hyvin kypsynyttä. Silloin tarvitaan vuoden jälkikompostointi. Tässä vaiheessa komposti ei enää lämpene, mutta se kannattaa suojata sadevesiltä, etteivät arvokkaat ravinteet huuhtoudu. Paras paikka katekompostin jälkikypsytykseen on puutarhakompostori.
Biolanin kompostointitutkimus toteutettiin tammikuussa 2024 Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset pientaloasujat. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 064 henkilöä.
Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi
www.biolan.fi/kompostointi