Kysely: Suomalaisten joulukukkasuosikit ovat ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Suomalaisten joulukukkasuosikit ovat ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti

Kysely: Suomalaisten joulukukkasuosikit ovat ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti

Kysely: Suomalaisten joulukukkasuosikit ovat ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti

Vältä tyypillisimmät mokat joulukukkien hoidossa

Joulukukkien suosio ei hiivu. Biolanin tuoreen kyselyn mukaan joulukukkia annetaan, ja myös toivotaan, lahjaksi. Tämän joulun suosituimmat kukat ovat ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti. Oikealla hoidolla joulukukista riittää iloa pitkään. Biolanin joulukukkakysely toteutettiin marraskuussa ja siihen vastasi yli 4000 suomalaista.

Kukat luovat joulutunnelmaa lähes jokaisessa kodissa. Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ei voisi kuvitella kotiaan ilman joulunajan kukkia. Tänä vuonna suosikkikukkia ovat ritarinkukka, eli vanhalta nimeltään amaryllis, sekä joulutähti ja hyasintti. Naisten kiistaton lempikukka on ritarinkukka, miehet valitsevat useimmiten joulutähden.

− Joulukukkatrendit muuttuvat hitaasti ja uusia suosikkikasveja pääsee listalle harvakseltaan. Sellainen muutos on kuitenkin havaittavissa, että nuoret hankkivat muita ikäryhmiä useammin kotiinsa tulilatvan tai lamosalalin jouluksi. Toisaalta nuorempi sukupolvi ei edes tunne vanhempia joulunajan kukkia, kuten syklaamia ja atsaleaa, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula paljastaa kyselyn tuloksia.

Mikä kukka mielestäsi kuuluu ehdottomasti joulukotiin?

NaisetMiehetNuoret
(30 v ja nuoremmat)
1.    Ritarinkukka 79 %
2.    Joulutähti 66 %
3.    Hyasintti 66 %
4.    Joulukaktus 36 %
5.    Jouluruusu 35 %
6.    Leikkotulppaani 24 %
7.    Istukastulppaani 20 %
1.    Joulutähti 75 %
2.    Hyasintti 63 %
3.    Ritarinkukka 45 %
4.    Joulukaktus 27 %
5.    Jouluruusu 22 %
6.    Istukastulppaani 18 %
7.    Sypressi 13 %
1.   Joulutähti 80 %
2.    Hyasintti 62 %
3.    Ritarinkukka 53 %
4.    Jouluruusu 39 %
5.    Tulilatva 31 %
6.    Joulukaktus 27 %
7.    Lamosalal 22 %

 

Kukkia ostetaan lahjaksi. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää kukkaa helppona lahjana antaa.

− Kukka on mieleinen lahja myös vastaanottajalleen. Kyselymme mukaan naisista 93 prosenttia ja miehistä 78 prosenttia pitää joulukukkaa mieleisenä lahjana saada. Jos et tiedä lahjan saajan kukkamakua, kyselyn mukaan ritarinkukka ja joulutähti ovat rakastettuja valintoja, ja jos kasvi saa myös tuoksua, niin hyasintti ilahduttaa varmasti, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula vinkkaa.

Vältä jouluntyypillisimmät hoitomokat

Joulukukkien hoidossa toistuu usein tietyt virheet. Muutamalla helpolla vinkillä pidät joulukukkasi kauniina pitkään.

Ritarinkukan kukkavarsi venyy helposti niin pitkäksi, että koko kasvi voi keikahtaa kumoon. Vältät tämän, kun kastelet ritarinkukkaa hyvin niukasti ja pidät ruukun kaukana takasta, patterista tai muusta lämmönlähteestä. Jos varsi on jo venynyt, voit leikata sen maljakkoon leikkokukaksi.

Joulutähti saattaa tiputtaa lehtiään. Voit estää tämän, kun et kuljeta joulutähteä pakkaamattomana kaupasta kotiin tai jätä sitä paketissakaan pitkäksi aikaa viileään. Joulutähti on arka vedolle ja kylmälle. Joulutähden multa ei saa päästä koskaan täysin kuivaksi. Kastele sitä huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieniä annoksia kerrallaan.

Varo hyasintin liikakastelua! Hyasintti kasvattaa pitkän kukkavarren ja kaatuu helposti, jos sitä kastelee runsaasti. Mitä lämpimämpi huoneilma on, sitä nopeammin kukinta on ohi − älä siis laita hyasinttia patterin tai takan lähelle. Jos mahdollista, nosta hyasintti yöksi viileään. 

Joulukaktus saattaa yllättäen pudottaa nuppunsa. Sen aiheuttaa paleltuminen tai jouluomenista erittyvä etyleeni. Kuljeta joulukaktus kaupasta hyvin pakattuna. Sijoita se kotona kauaksi hedelmäkorista, koska hedelmistä vapautuva etyleeni vanhentaa kukkia ja voi joulukaktuksella aiheuttaa nuppujen putoamista. Kukinnan ajan joulukaktusta kastellaan säännöllisesti, mutta pintamullan annetaan kuitenkin kuivahtaa välillä. Kukinnan jälkeen kastelua voi vähentää.

Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, ja huoneenlämmössä se voi ränsistyä – etenkin, jos multa pääsee kuivumaan. Helpota kastelua vaihtamalla jouluruusu suurempaan ruukkuun tai lisäämällä ruukun alle reilunkokoinen aluslautanen. Kastele aluslautaselle ja kaada ylimääräinen vesi pois noin puolen tunnin kuluttua.

Biolanin joulukukkakysely toteutettiin marraskuussa 2024 ja siihen saatiin 4 390 vastausta.

 

Lisätietoja: Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula 040 5795 626 riikka.kerttula@biolan.fi