Älä kaada jäätyneeseen kompostoriin kuumaa vettä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Älä kaada jäätyneeseen kompostoriin kuumaa vettä

Älä kaada jäätyneeseen kompostoriin kuumaa vettä

Älä kaada jäätyneeseen kompostoriin kuumaa vettä

Biolanin asiantuntijan vinkeillä herätät kompostorin talviunesta

Pakkanen on paukkunut ennätyslukemissa, ja pitkään jatkunut kylmä sää on hyydyttänyt monen kompostorin. Kompostorin jäätymisestä ei ole haittaa kompostorille tai syntyvälle kompostimullalle, mutta kompostorin herättely tulee ajankohtaiseksi, jos tila kompostorissa uhkaa loppua. Hyvin eristetyn lämpökompostorin käynnistäminen onnistuu helposti kotikonstein.

Jätelain muuttumisen myötä kotikompostointi on lisännyt suosiotaan ja Suomessa on tuhansia uusia kompostoijia, joille kuluva talvi on ensimmäinen kompostorin omistajana. Pitkä pakkasjakso on tehnyt kompostoinnista normaalia haastavampaa.

− Moni uusi kompostoija stressaa nyt turhaan, että kompostorin lämpömittari on painunut nollaan. Itse asiassa se ei haittaa mitään, jos kompostori välillä hyytyy. Herättely tulee ajankohtaiseksi vasta, jos tila uhkaa loppua eikä kompostoria sen vuoksi voi käyttää, sanoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Jäähtynyttä kompostoria voi käyttää niin kauan kuin tilaa riittää. On tärkeää lisätä kuiviketta aina, kun biojätettä vie kompostoriin. Sopiva määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä.

− Jos kompostoriin kippaa pelkkää biojätettä, siitä tulee märkä ja ilmaton kasa. Sellainen ei kompostoidu, vaikka lämpötila olisi oikea. Kuivikkeella varmistetaan ilmavat ja nestettä sitovat kerrokset kompostimassan joukossa ja samalla pieneliöiden hapen saanti. Talvella kuivike kannattaa lisätä päällimmäiseksi tuoreen jätteen päälle; näin se toimii myös eristeenä, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Herätä kompostori talviunesta

Jos kompostori pieneliöineen uinuu talviunta ja uhkaa siksi täyttyä, on aika herätellä se. Pieneliöt virkistyvät, kun saavat ulkopuolista lämpöenergiaa.  

− Älä kuitenkaan kaada kompostoriin kuumaa vettä! Keittiöstä syntyvä biojäte on kosteaa, ja yleensä keittiökomposti on mieluummin liian märkä kuin kuiva. Siksi kuuma vesi kannattaakin laskea kanisteriin ja haudata sitten kanisteri kompostorin pintajätteeseen. Kanisteriin vaihdetaan uusi lämmin vesi päivittäin muutaman vuorokauden ajan, muistuttaa Biolanin Kerttula.

− Kun pieneliöt heräävät, kompostoituminen lähtee käyntiin. Kompostorissa, jossa on ollut paljon hajoamatonta biojätettä, lämpötila saattaa nousta muutamassa päivässä jopa 50 asteeseen. Jätemäärä alkaa vajeta pian lämpöjen nousun jälkeen ja tilaa kompostorin yläosaan saattaa tulla parissa viikossa jopa kymmeniä litroja, jatkaa Kerttula.

Kun biojäte on kompostoitunut, sen lämpötila laskee. Mitä enemmän kompostorissa on kompostoitunutta jätettä, sitä helpommin se jäähtyy. Siksi kompostoria tyhjennetään myös talvella. Kerralla tyhjennetään alaluukusta muutama kymmenen litraa. Tyhjennetyn kompostimullan voi laittaa puutarhakompostoriin tai vaikka kannelliseen saaviin odottamaan kevättä.

7 pikavinkkiä talvikompostointiin

  1. Vie säännöllisesti uutta jätettä. Talvella biojätettä kannattaa viedä kompostoriin 3−4 kertaa viikossa, jotta pieneliöille riittää koko ajan ruokaa ja ne säilyvät aktiivisina.
  2. Lisää riittävästi kuiviketta. Kuivike kannattaa lisätä päällimmäiseksi tuoreen jätteen päälle, jolloin se toimii myös eristeenä.
  3. Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle. Jos kompostorissa on säädettävä ilmaventtiili, talvella sitä kannattaa säätää pienemmälle, jotta kylmää ulkoilmaa pääsee vähemmän kompostoriin.
  4. Sekoita kompostoria maltilla. Talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Voimakas sekoitus jäähdyttää kompostoria.
  5. Tyhjennä kompostoria myös talvella. Kun biojäte on kompostoitunut, sen lämpötila laskee. Mitä enemmän kompostorissa on jo kompostoitunutta jätettä, sitä helpommin se jäähtyy.
  6. Ravinnelisä tehostaa toimintaa. Kompostiheräte ja tehokuivike sisältävät ravinteita ja energiaa, jotka auttavat kompostin pieneliöitä pysymään virkeinä.
  7. Herättele lisälämmöllä. Jos kompostorin toiminta pysähtyy ja tila kompostorissa alkaa loppua, aktivoi pieneliöt hautaamalla pintajätteeseen kuumavesipulloja.

Lisätietoja:
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626,
riikka.kerttula@biolan.fi