Nyt on hyvä aika aloittaa taimien esikasvatus. Esimerkiksi vuoden 2020 vihannekseksi valittujen chilien taimet tarvitsevat pitkän kasvukauden, jotta ne tuottavat satoa. Kiinnostus kaupunkiviljelyä kohtaan on kasvussa. Monilla parvekkeilla ja terasseilla näkee muun muassa tomaatti-, chili- ja yrttiviljelmiä. Tänä keväänä siemenet voi kylvää uuteen sammalpohjaiseen kasvualustaan, joka on valmistettu kotimaisesta nopeasti uusiutuvasta rahkasammaleesta. Sammal sitoo hyvin kosteutta, mutta pysyy silti ilmavana. Siksi se sopii taimikasvatukseen ja kaupunkiviljelyyn kuin nenä päähän. Biolan uskoo, että sammal on tulevaisuuden kasvualusta. Siksi yritys panostaa nyt vahvasti sekä kotipuutarhureille että ammattiviljelijöille tarkoitettujen sammaltuotteiden kehitykseen. Yrityksiltä vaaditaan vastuullisia tuoteinnovaatioita, jotta ihmiset voivat tehdä parempia kulutusvalintoja.
Ekologisuus, kiertotalous ja kestävä kehitys ovat ohjanneet Biolanin toimintaa yrityksen perustamisesta lähtien jo yli 45 vuoden ajan. Biolanin lupaus on vähentää ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormaa. Se näkyy tuotekehityksessä, valmistuksessa ja tuotteissa. Uusia mahdollisia raaka-aineita etsitään ja testataan jatkuvasti.
Tällä hetkellä Biolan panostaa vahvasti sammalpohjaisten kasvualustojen tuotekehitykseen. Biolan on kasvualustavalmistajista pisimmällä niiden tuotekehityksessä. Ammattiviljelyyn on jo aiemmin kehitetty Mosswool-sammalvilla, ja nyt kotipuutarhureille tuodaan Biolan Sammalmulta, Sammalnapit ja Pienoskasvihuone, joka takaa tasaiset olosuhteet siementen idättämiseen sammalnappien päällä.
– Uskomme, että sammal on tulevaisuuden kasvualusta. Ominaisuuksiltaan se on ihanteellinen. Sammal varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön, mutta säilyttää ilmavuutensa märkänäkin. Ilmavuus edistää juurten hyvinvointia. Yksi valtti on homehtumattomuus. Sammaleella on luontaisia mekanismeja suojautua lahottajasieniltä, joten se torjuu myös kasvitauteja, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Tuoteinnovaatioilla lisää positiivisia ympäristövaikutuksia
Vastuullinen tuotekehitys on yrityksille mahdollisuus kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parhaimmillaan tuoteinnovaatiot tarjoavat ihmisille uusia ratkaisuja, jotka auttavat sekä vähentämään ympäristöhaittoja että lisäämään positiivisia ympäristövaikutuksia.
– Paljon puhutaan kuluttajien vastuusta. Iso rooli on kuitenkin yritysten teoilla. Jos kuluttajien odotetaan tekevän vastuullisia valintoja, se edellyttää, että yritykset tarjoavat aiempaa parempia ja vastuullisempia vaihtoehtoja, muistuttaa Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme.
– Biolanin kaikissa tuotteissa punaisena lankana on antaa ihmiselle mahdollisuus muuttaa omaa arkikäyttäytymistään ympäristöystävällisemmäksi. Esimerkeiksi voi nostaa vaikka kompostorin tai kuivakäymälän. Puutarhatuotteilla voi kasvattaa osan omasta ruoasta. Yrttien ja vihannesten viljeleminen herättää tietoisuuden siitä, kuinka suurta vaivaa ruoan tuotanto vaatii. Tämä voi kannustaa vähentämään ruokahävikkiä. Jos mietitään ruoantuotannon hiilijalanjälkeä, kaupunkiviljelyä pitäisi saada yhä suurempaan kasvuun, Halme mainitsee.
Sammal kerätään suota varjellen
Biolanin sammalpohjaiset tuotteet valmistetaan rahkasammaleesta, jota kerätään kitumaasuolta. Näiden suoalueiden ojitus metsämaaksi on epäonnistunut, joten ne ovat muuttuneet joutomaaksi. Kitumaasoita on Suomessa noin 800 000 hehtaaria, joista keruukelpoisia alueita on 300 000 hehtaaria. Tällä hetkellä niistä on käytössä vasta noin 70 hehtaaria.
Suoalueita ei kuivata ojittamalla, vaan ne mieluummin ennallistetaan tukkimalla mahdolliset vanhat ojat. Näin suo ennallistuu nopeasti ja kasvaa sammalta parhaiten. Noin viiden vuoden kuluttua keräämisestä suo toimii jälleen hiilinieluna.
Rahkasammalta kerätään patentoidulla erikoiskoneella, joka poimii sammaleen kevyesti suon pinnalta. Kone poistaa sammaleesta vettä jo korjuualueella. Näin vesi palautuu takaisin suon alkuperäiseen biotooppiin. Suon pintaa ei kerätä paljaaksi, joten suolle jää reilusti itiöitä kasvattamaan uutta sammalta. Keräämättä jätetään myös vielä kasvuvaiheessa olevat alueet. Keruukohta palautuu ennalleen jo kymmenessä vuodessa, ja uusiutuminen seuraavaan korjuuseen on tapahtunut 25–30 vuoden kuluttua.
Ekomittari kertoo raaka-aineiden ekologisuusasteen
Biolan toi keväällä 2019 kasvualusta- ja kuivikepakkauksiin Ekomittarin. Se kertoo kierrätetyn ja nopeasti uusiutuvan raaka-aineen osuuden tuotteessa. Nopeasti uusiutuviin ja kierrätettyihin raaka-aineisiin luetaan kuuluvaksi muun muassa broilerin lanta, hevosen lanta, metsäteollisuuden kuorijakeet sekä rahkasammal. Ekomittari tekee näkyväksi tuotteen raaka-aineiden ekologisuusasteen.
– Biolanin tuotteiden valmistuksessa hyödynnetään kierrätysraaka-aineita korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita. Kompostoimme ja käsittelemme raaka-ainekentällämme maatalouden ja teollisuuden sivuvirtoja, joista valmistamme orgaanisia lannoitteita ja kasvualustoja. Tavoitteena on edelleen lisätä kierrätysraaka-aineiden määrää tuotteissa, Biolanin Kerttula toteaa.
Lisätietoja:
Biolan Group
puutarhaneuvoja ja tiedottaja Riikka Kerttula
puh. 040 579 5626, riikka.kerttula@biolan.fi
Biolan on suomalainen perheyritys, jonka yli 45-vuotinen historia perustuu kiertotalouden luomiseen ja hyödyntämiseen. Biolanin koko liikeidea toteutetaan kestävän kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen ehdoilla. Biolan pyrkii tuotteillaan vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Biolanin nimi tulee sanoista biologinen lannoitus. Tänä päivänä tuotevalikoima kattaa kierrätysraaka-aineita hyödyntävät puutarha- ja huonekasvituotteet, kuivakäymälät, kompostorit, ympäristöystävälliset jätevesijärjestelmät, aurinkoenergiaratkaisut sekä muut ekoasumisen tuotteet. www.biolan.fi