Kasvien kasvua on kiva seurata. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Siemenpusseista löydät tarkat kylvöohjeet.
Kasvien kasvua on kiva seurata. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Siemenpusseista löydät tarkat kylvöohjeet.
Kun kasvatat kasveja, jotka siirretään kesäksi kasvamaan ulos, pitää niille varata enemmän kasvutilaa. Koulinnassa pieni taimi siirretään varovasti isompaan ruukkuun. Jos olet kylvänyt monta siementä samaan astiaan, koulintavaiheessa siirrät taimet omiin ruukkuihinsa. Koulinta tehdään, kun taimet ovat muutaman sentin pituisia ja niissä on sirkkalehtien lisäksi yhdet oikeat lehdet.
Karaiseminen on sitä, että kasveja totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan ennen varsinaista ulos istuttamista. Vie taimet ulos lämpimään ja tuulensuojaiseen paikkaan muutamaksi tunniksi päivittäin parin viikon ajan. Vältä liian paahteista paikkaa. Kasvuharso taimien päällä auttaa niitä kestävään kuivattavaa tuulta ja aurinkoa.
Jatka taimien kasvatusta lämpimässä ja valoisassa paikassa ja kastele edelleen säännöllisesti. Kokeile, tuntuuko multa sormenpäässä sopivan kostealta. Multa ei saa päästä kuivumaan tai olla liian märkää. Kesäkuussa, kun ei enää ole vaaraa yöpakkasista, voit istuttaa kasvit ulos.
Kaikki kasvit tarvitsevat lannoitusta, jotta ne jaksavat tuottaa satoa. Esimerkiksi kaali tarvitsee paljon ravinteita, kun taas yrtit pärjäävät hiukan vähemmällä. Lannoitteita on erilaisia eri käyttötarkoituksiin ja niitä käytetään eri tavoin. Voit tehdä varastolannoituksen jo istutusvaiheessa, jolloin ravinteita riittää pitkäksi aikaa, tai voit käyttää kasteluveden sekaan sekoitettavaa kastelulannoitetta. Perehdy huolella lannoitepakkauksen ohjeisiin.
Istutettuasi kasvit tee pieni kuoppa ruukun reunaan tai kasvien väliin. Täytä kuoppa lannoiterakeilla ja lisää multaa päälle. Kastele kunnolla. Lue lisää varastolannoittamisesta.
Eri kasvien sato kypsyy hieman eri aikaan. Salaattia pääset maistelemaan jo alkukesästä, kun taas isojen jättikurpitsojen sato valmistuu vasta syys–lokakuulla. Kesäkurpitsat kannattaa käyttää melko pieninä, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Myös käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, koska sato korjataan; esimerkiksi säilöntään käytetään puolikypsiä jättikurpitsoja, mutta kokonaisena varastoitavien kurpitsojen tulee olla kypsiä. Maukkaimmillaan hedelmät ja vihannekset ovat tuoreina.
Yhteistyössä Martat ja Biolan.