Kurkku on vuoden HeVi 2025 ja sitä voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa, mutta myös sisällä ikkunalla. Biolanin vinkeillä onnistut!
Kurkku on vuoden HeVi 2025 ja sitä voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa, mutta myös sisällä ikkunalla. Biolanin vinkeillä onnistut!
Kurkku on yksivuotinen yrttimäinen, erittäin kylmänarka kasvi. Se kuuluu Cucurbitaceae-heimoon, johon myös esimerkiksi meloni, kurpitsa ja kiwano kuuluvat.
Kurkku on melko vaativa viljelykasvi. Runsaan sadon edellytyksenä on riittävä määrä lämpöä, vettä ja ravinteita.
Artikkelin sisältö:
Taimikasvatus
Istutus ja lannoitus
Hoito kasvukaudella
Lajikevalinta
Esikasvatus aikaistaa satoa. Kurkku on nopeasti kasvava kasvi, ja sen optimaalinen taimikasvatusaika on noin kolme viikkoa. Liian pitkään jatkunut taimikasvatus hidastaa kasvuunlähtöä varsinaisella kasvupaikalla.
Herkkäjuurinen kurkku kannattaa kylvää Biolan Sammalnappeihin, jotta kurkun juuristo säilyy ruukutusvaiheessa ehjänä. Itäminen on tasaista ja nopeaa Biolan Pienoiskasvihuoneessa. Sopiva idätyslämpötila on 22–24 °C. Noin 1–2 viikon kuluttua kylvöstä voit siirtää taimet ruukkuun. Ruukutusvaiheessa hyvä kasvualusta on Biolan Kylvö- ja taimimulta tai Biolan Yrttimulta. Jos esikasvatusvaiheessa ei ole tilanpuutetta, kurkun voi kylvää suoraa halkaisijaltaan noin 10–12 cm ruukkuun.
Biolanin mullan valmistetaan kompostoimalla ja ne sisältävät paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Siksi mullassa riittää kasvuvoimaa lyhyeen esikasvatukseen. Jos kasvatat kurkun taimia yli kolme viikkoa, lisää kasteluveteen luomukasvatukseen soveltuvaa Biolan Ravinnenestettä.
Koska kurkku on erittäin kylmänarka, se kannattaa istuttaa lämmittämättömään kasvihuoneeseen vasta toukokuun loppupuolella ja avomaalle kesäkuussa. Jos avomaankurkku kylvetään suoraan ulos, tulisi maan lämpötilan olla kylvettäessä vähintään 12 °C. Kasvivalojen alla ikkunakurkkua voi kasvattaa sisällä vuoden ympäri!
Hyvän sadon edellytyksenä on riittävä ravinteiden saanti sadonmuodostuksen aikana. Kurkulle lisätään istutusvaiheessa varastolannoite. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoitetta tai Biolan Luonnonlannoitetta. Varastolannoituksessa koko kesän aikana tarvittava lannoitemäärä voidaan antaa kerralla. Yksi kurkun taimi tarvitsee koko kesän kasvuun noin 7 dl Tomaatti- ja vihanneslannoitetta tai 1,5 litraa Luonnonlannoitetta. Kasvin juuret hakeutuvat lannoitevarastoon ja ottavat ravinteita tarpeensa mukaan. Ylilannoituksen vaaraa ei ole, kun lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan se jätetään yhtenäiseksi lannoitevarastoksi.
Kasvihuoneeseen helppo kasvualusta on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Lisävarusteena saatava Biolan Kasteluallas helpottaa Kasvusäkin kastelua ja mahdollistaa myös siistin parvekeviljelyn. Yksi kurkuntaimi voi kuluttaa helteellä helposti kolme litraa vettä päivässä.
Jos kasvatat ikkunakurkkua, voit istuttaa kaksi kurkun taimea Biolan Planter Kasvatusaltaaseen. Planterissa on altakastelupohja ja 7 litran vesisäiliö, mikä helpottaa kastelua. Hyvä multa Planteriin on Biolan Yrttimulta, ja pakkauskooltaan 24 litran säkkissä on juuri oikea määrä multaa.
Kurkun juuristo on suhteellisen heikko verrattuna versostoon. Jotta juuristo toimisi hyvin, on maan oltava kuohkea, mielellään runsaasti orgaanista ainesta sisältävä sekä hyvin vettä ja ravinteita pidättävä. Suurimmillaan vedentarve on satovaiheessa. Tuolloin vedenpuute vaikuttaa ratkaisevasti sadon määrään ja laatuun. Biolan Kasteluallas helpottaa säkeissä kasvavien kurkkujen kastelua.
Kasvihuoneessa taimet tuetaan kasvamaan ylöspäin. Näin kurkun hedelmät on helppo kerätä ja kasvusto säilyy ilmavana. Avomaankurkut voivat palstalla kasvaa maata pitkin, mutta myös avomaalla kurkut voi kasvattaa naruun tuettuna tai esimerkiksi verkon päällä, jolloin kasvustossa kiertää ilma.
Kurkun satoa korjataan sitä mukaa kuin sitä valmistuu. Älä unohda kasvustoon yli-ikäisiä hedelmiä. Ne kuluttavat turhaan kasvin energiaa ja hidastavat uusien hedelmien kasvua. Parhaimmillaan hedelmät ovat pinnaltaan jonkin verran rosoisia ja väriltään vihreitä. Sileys, pulleus ja keltaisen värin esiintyminen ovat ylikypsyyden merkkejä.
Kurkku viihtyy lämpimässä. Avomaalla kevään ja syksyn kasvuolosuhteita voi parantaa kasvuharsojen avulla. Avomaankurkut hyötyvät myös kasvilavoista ja tunneleista, jotka lämpiävät nopeammin. Voit myös kasvattaa maissia tuulensuojaksi kurkkurivin pohjoispuolelle.
Kurkkua voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Kasvihuonekurkun hedelmät ovat yleensä pitkiä ja vaativat kasvihuoneolosuhteet tuottaakseen hyvin satoa. Avomaakurkkuja voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa.
Partenokarppiset kurkkulajikkeet tuottavat hedelmiä ilman pölytystä ja hedelmöitystä. Niissä on vain emikukkia. Partenokarppisia lajikkeita voidaankin viljellä onnistuneesti kasvihuoneessa ja avomaalla vaikka kasvuharson alla. Partenokarppisiin hedelmiin ei myöskään kehity siemeniä. Joskus partenokarppisiin lajikkeisiin kehittyy poikkeuksellisesti yksittäisiä hedekukkia. Jos emikukka pääsee pölyttymään hedekukkien siitepölyllä, muodostuu kehittyvään hedelmään siemeniä ja kurkusta tulee epämuotoinen. Kasvihuonekurkkulajikkeet ovat nykyisin partenokarppisia ja avomaakurkuistakin valtaosa. Nykyiset kurkkulajikkeet ovat lähes poikkeuksetta karvasaineettomia eli kurkun mausta ei tule karvas, vaikka kasvi kärsisikin hetkittäin vedenpuutteesta.
Baby F1: Pikkukurkku, joka soveltuu myös ruukku- ja amppelikasvatukseen. Maukkaat mureat, noin 8–10 cm hedelmät.
Euphya F1: Nopeakasvuinen ja satoisa harrastekasvihuoneisiin. Hedelmät pitkiä ja tummanvihreitä. Hyvä tautiresistenssi.
Futura F1: Satoisa, terve, kasvuvoimainen. Kasvaa myös alhaisemmissa kasvihuonelämpötiloissa.
Passandra F1: Terve, voimakaskasvuinen ja satoisa. Hieman rosoiset, 15-20 cm pitkät minikurkut.
Picolino F1: Herkullinen pikkukurkku, joka tuotaa runsaasti hyvänmakuisia, mureita ja sileäkuorisia hedelmiä.
Diamant F1: Varhainen, hyvin satoisa ja taudinkestävä. Tuottaa satoa myös viileänä kesänä.
Gunnar F1: Maukas ja suurisatoinen. Voi kasvattaa myös appelikurkkuna. Maukkaat hedelmät.
Partner F1: Kasvuvoimainen, sopii avomaalle ja kasvihuoneeseen. Hyvä säilöntään.