Keittiön biojätettä syntyy ympäri vuoden. Siksi biojätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, joka toimii myös talvella. Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön kompostori tai yksinkertaisimmillaan kasakomposti.
Keittiön biojätettä syntyy ympäri vuoden. Siksi biojätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, joka toimii myös talvella. Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön kompostori tai yksinkertaisimmillaan kasakomposti.
Keittiön biojätteen kompostointiin soveltuu lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu nimenomaan biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Biojätteelle tarkoitetun kompostorin tulee aina olla haittaeläinsuojattu sekä ympärivuotisessa käytössä riittävästi lämpöeristetty. Tällainen on esimerkiksi Biolan Pikakompostori 220eco tai isompaan, esim. taloyhtiökäyttöön tai kimppakompostointiin soveltuva Biolan Pikakompostori 500.
Biojätekompostoria valitessasi kiinnitä huomiota lämpöeristykseen. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 4–5 cm, jotta kompostoituminen onnistuu myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.
Kiinnitä lämpöeristyksen lisäksi huomiota kompostorin kokoon; liian pieni kompostori ei pysty käsittelemään taloudessa syntyviä jätteitä, liian iso taas ei pysy toiminnassa vähäisellä jätteen määrällä. Mikäli kompostoit vain talousjätteitä, noin 200 litran kompostori riittää nelihenkiselle perheelle.
Biojätekompostorin käyttöohjeesta selviävät kompostorikohtaiset hoito-ohjeet. Tässä yleisiä ohjeita biojätekompostorin käyttöön:
Kun kompostorissa on runsaasti lämpöä, jäte painuu voimakkaasti kasaan. Talvella kompostorin lämpötila saattaa laskea, mikäli jätettä kertyy vähän. Tämä ei ole kompostille haitallista. Kompostoria voi talvella herätellä käyttämällä Kompostiherätettä tai hautaamalla pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä muovipulloja tai -kanisterin. Myös Biolan Tehokuivike sisältää kompostoitumista tehostavia ravinteita ja energiaa.
Hyvässä lämpökompostorissa jäte kompostoituu hyvin nopeasti. Esimerkiksi Biolan Pikakompostorista voi tyhjentää kompostia jopa jo noin 6–7 viikon kuluttua.
Perusta puutarhakomposti lähelle jätteiden syntypaikkaa; kasvimaan laidalle tai pihan perälle. Kompostin oikea paikka on suojainen, mutta ei pimeä katve. Älä perusta kompostia vettä keräävään painanteeseen. Pidä komposti mahdollisuuksien mukaan samalla paikalla vuodesta toiseen, jolloin lierot ja muut hajottajaeliöt ovat maassa aina toimintavalmiina.
Puutarhajätteestä kootun kompostin hoito on helpointa, jos kompostoreita on kaksi: voit antaa toisen kompostin rauhassa muhia valmiiksi toista täyttäessäsi. Sijoita myös puutarhakompostori suojaisaan paikkaan, johon ei kerry vettä. Puutarhajätteen kompostointiin soveltuvat hyvin Biolan Puutarhakompostori ja Maisemakompostori Kivi.
Aloita kompostointi laittamalla pohjalle esim. haketta, kaislaa tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaantia. Muista kuitenkin, ettei ilmava pohjakerros auta, jos teet itse kompostikasasta liian tiiviin. Kasaa komposti kuin täytekakku, ohuina noin 5 cm paksuina kerroksina pitäen mielessä kolme perussääntöä: kuohkeus, kosteus ja ravinteet. Vuorotellen kosteita, typpipitoisia ja karkeita, hiilipitoisia jätteitä. Voit koota kompostia sitä mukaa, kun puutarhasta kertyy jätettä.
Ripottele kerrosten väliin muutama lapiollinen multaa, vanhaa kompostia tai lämpökompostorista tyhjennettyä katekompostia. Ne auttavat kompostia sitomaan kosteutta ja tuovat kompostiin välttämätöntä pieneliökantaa. Lisää puutarhakompostiin typpeä vaikkapa kompostiherätteenä tai kanankakkana.
Mikäli puutarhajätteet ovat kuivia, kastele kompostia jo kasausvaiheessa. Valmista kompostia on vaikea saada kastumaan tasaisesti.
Kompostorin sisältö olisi hyvä kääntää kerran tai pari vuodessa, jotta saat lahoamattomat reunaosat kuumimpaan paikkaan kompostin keskelle.
Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi Puutarhakompostorin ympärille on hyvä kerätä lunta lämpöeristeeksi. Keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää, voit hetättää kompostorin kaatamalla sinne pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittelemalla sitä.
Puutarhakompostorissa puutarhajäte kypsyy kompostimullaksi noin 1–2 vuodessa.
Puutarhajätteitä voi kompostoida myös kasalla, joskin kompostoituminen on hitaampaa ja työläämpää kuin kompostorissa. Tee kasakomposti riittävän suureksi, jotta se jaksaa pitää kompostoitumista yllä. Kasakompostin sopiva leveys on 1,5– 2 m ja korkeus 1–1,5 m. Pituutta kasalla voi olla tarpeen mukaan.
Kun komposti on sopivan kokoinen, on hyvä peittää se noin 10 cm:n multa- tai olkikerroksella. Katekerros vähentää kosteuden ja ravinteiden haihtumista kasasta.
Huolehdi erityisesti kompostin kosteudesta. Varsinkin kasakompostin reunaosat kuivuvat herkästi. Varsinkin kesän helleaikoina komposti saattaa tarvita kastelua jopa viikottain.
Pitkävartisella kompostilämpömittarilla voit seurata kompostin lämpötilaa. Kasakompostin kypsymistä nopeuttaa, mikäli käännät sen kerran tai kahdesti vuodessa. Helpointa on kasata komposti uudelleen entisen paikan viereen. Käännä kompostin heikoimmin hajonneet pintaosat seuraavan kasan keskelle tasaisen kompostoitumisen varmistamiseksi. Kasakomposti valmistuu 1–3 vuodessa.