ekoasuminen - Kompostointi talvella - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostointi talvella

Kompostointi talvella

Talvella jätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on sitä korkeampana lämpötila säilyy.

Kompostointi talvella

Talvella jätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on sitä korkeampana lämpötila säilyy.

 

Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa, pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.

Vie säännöllisesti uutta jätettä

Kompostoriin lisätään säännöllisesti uutta jätettä. Talvella jätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on sitä korkeampana lämpötila säilyy.

Lisää riittävästi kuiviketta

Liian märkä komposti jäähtyy ja jäätyy herkästi talvella. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Riittävä määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä. Kuivike lisätään kompostimassan päälle, jolloin se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa mahdollisesti kannesta tippuvalta kylmältä kondenssivedeltä.

Hyvä kuivike sisältää sekä kosteutta tasaavaa materiaalia, kuten sammalta ja puukuitua, että karkeampaa materiaalia, kuten puunkuorirouhetta, ilmavuuden säilyttämiseksi. Sammal ja puukuitu imevät kosteutta ja tasaavat kompostimassan kosteuseroja. Puunkuorirouheen tehtävä on säilyttää kompostimassan ilmavuus.

Paras kuivike talvikompostointiin on Biolan Tehokuivike. Tehokuivike sisältää myös typpeä, joka kiihdyttää kompostoitumista kylmällä säällä.  

Tyhjennä myös talvella

Koska jätettä syntyy ympäri vuoden, kompostoria on tyhjennettävä myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään tätä jäähtynyttä kompostimassaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 tilavuudesta.

Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle

Pikakompostorin ilmanvaihtoa voi säätää tyhjennysluukun yläpuolisella säätökiekolla. Kun ilmanvaihtoa säädetään pienemmälle, pääsee kompostorin sisään vähemmän kylmää ulkoilmaa. Säätökiekko voidaan laittaa asentoon 20, silloin ilma-aukko on vain 20–prosenttisesti auki.

Sekoita kompostia maltilla

Kylmällä ilmalla sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Siksi talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Sekoitus onnistuu helpoiten Kompostimöyhentimellä. Koska ei ole tarkoitus sekoittaa kompostin eri-ikäisiä osia keskenään, riittää, että sekoitetaan noin 40 sentin pintakerrosta.

Lisälämpö ja -ravinne auttavat nostamaan lämpötilaa

Kompostin hajotustoiminta jatkuu viileässäkin, mutta hitaammin. Vasta kompostimassan jäähtyessä viiteen pakkasasteeseen, kaikki hajotustoiminta pysähtyy. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin.

Jos kompostin toiminta pysähtyy ja tila kompostorissa alkaa loppua, voidaan kompostimassaan tuoda ravinteita ja ulkopuolista energiaa. Kompostiherätesisältää kompostin mikrobeille tärkeitä ravinteita. Siksi etenkin talvella säännöllinen Kompostiherätteen käyttö edistää kompostoitumista. Hyvä keino tuoda lämpöenergiaa, on haudata muutaman päivän ajan pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja.

Nyt jäähtyneen kompostorin virkistämiseen on myös uusi Kompostorin lämmitin. Sen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti.


Lue lisää aiheista