Kompostointi on tyypillisin tapa käsitellä omakotiasujien biojätteet - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostointi on yleisin tapa käsitellä biojätteet omakotitalossa

Kompostointi on yleisin tapa käsitellä biojätteet omakotitalossa

Tuoreen tutkimuksen* mukaan kotikompostointi on kasvanut merkittäväksi keinoksi ratkaista pientaloasujien keittiön biojätteen kierrätys. Kompostointi on edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja jo joka toinen omakotiasuja kompostoi omat biojätteensä. 

Kompostointi on yleisin tapa käsitellä biojätteet omakotitalossa

Tuoreen tutkimuksen* mukaan kotikompostointi on kasvanut merkittäväksi keinoksi ratkaista pientaloasujien keittiön biojätteen kierrätys. Kompostointi on edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja jo joka toinen omakotiasuja kompostoi omat biojätteensä. 

Omakotiasujan keittiön biojätteet päätyvät jo useimmiten omaan kompostoriin. Tutkimuksen mukaan 52 prosenttia kompostoi itse taloutensa biojätteet. Kompostoijista peräti 95 prosenttia arvostaa sitä, että kompostoinnin lopputuotteena syntyvää multaa voi hyötykäyttää omassa puutarhassa. 

Lue lisää kompostimullan käytöstä

Kompostoimalla säästät rahaa

Kompostoijista 95 prosenttia on sitä mieltä, että kompostointi on ympäristöystävällisin tapa käsitellä biojätteet ja yhtä moni pitää merkityksellisenä, että kompostointi on edullinen vaihtoehto biojätteen käsittelyyn. Kompostoinnin valinneista jopa yhdeksän kymmenestä pitää kompostointia helppona tapana käsitellä biojätteet. Kaiken kaikkiaan kompostoijat olivat hyvin tyytyväisiä valintaansa. 

Tarkista paljonko sinä voisit säästää kompostoimalla

Kompostoida voi myös taloyhtiössä

Tutkimuksen mukaan rivitaloasukkailla yleisin tapa käsitellä biojätteet on erilliskeräys. Biolanin uusi Pikakompostori 500 mahdollistaa nyt kompostoinnin myös taloyhtiöissä. Pikakompostori 500 pystyy käsittelemään jopa 20 asukkaan biojätteet. 

Tutkimus paljastaa, että rivitaloissa, joissa on vähintään viisi asuntoa, sekajätteeseen menee 15 prosenttia biojätteestä, pienemmissä taloyhtiöissä määrä on suurempi, 24 prosenttia.

Kompostointi taloyhtiössä

Biolan Pikakompostori 500

Myös haja-asutusalueella kompostointi kannattaa

Pienissä taajamissa ja haja-asutusalueella biojätteet päätyvät keskimääräistä useammin sekajätteen joukkoon. Näille alueille ei yleensä ole järjestetty biojätteen erilliskeräystä, vaan omatoiminen kompostointi on ainoa tapa käsitellä lajiteltu biojäte.

Kompostointi säätää rahaa myös silloin, kun biojätteen lajitteluvelvoitetta ei ole. Nimittäin ne taloudet, jotka kompostoivat biojätteensä, voivat saada pidennystä sekajäteastian tyhjennysväliin. Harventuneiden tyhjennyskertojen ansiosta säästöä syntyy paikkakunnasta riippuen 118−264 euroa vuodessa. Kun olet kompostoinut 3,5 vuotta, olet keskimäärin säästänyt rahaa laadukkaan lämpökompostorin verran.

Sekajätelaskurin avulla näet paljonko säästäisit kompostoimalla

Biolan Pikakompostori

Rottakammo voi estää kompostoinnin aloittamisen

Tutkimuksessa selvitettiin mitkä ovat yleisimmät syyt kompostoinnin aloittamisen esteenä. Enemmän kuin joka toinen oli sitä mieltä, että heidän taloudessaan tulee niin vähän biojätettä, ettei sitä kannata kompostoida. Toiseksi yleisimpänä syynä mainittiin pelko, että kompostointi houkuttelee rottia. 

Rottia tosiaan tavataan ihmisasumusten läheltä, mutta syy rottien olemassaoloon eivät ole kompostorit, vaan pikemminkin niiden puute. Yksi suuri rottakannan lisääntymisen aiheuttaja on ruoantähteet, jotka päätyvät viemäriverkostoon. Jos biojätteet käsiteltäisiin asianmukaisesti, rotille ei olisi niin helppoa ravintoa ja otollisia olosuhteita lisääntyä.

Omakotiasujista 28 prosenttia ei lajittele biojätteitään vielä mitenkään. Heistä tulevaisuudessa kolmannes aikoo hankkia kompostorin – joko oman tai naapurin kanssa kimppakompostorin – ja viidennes siirtyy biojätteen erilliskeräykseen. 

*Tutkimus toteutettiin tammikuussa 2024 Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset pientaloasujat. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 064 henkilöä.


Lue lisää aiheista