Biojätteen kompostointi on ekologista ja säästää myös rahaa. Kompostoimalla keittiön biojätteestä ja puutarhan kasvijätteestä saa arvokasta maanparannusainetta omaan puutarhaan.
Biojätteen kompostointi on ekologista ja säästää myös rahaa. Kompostoimalla keittiön biojätteestä ja puutarhan kasvijätteestä saa arvokasta maanparannusainetta omaan puutarhaan.
Biojätteen kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa.
Kompostoinnissa ihminen auttaa luontoa järjestämällä jätteitä hajottaville pieneliöille hyvät toimintaolosuhteet. Lämpökompostorissa keittiön biojätteet kompostoituvat vuoden ympäri. Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön puutarhakompostori.
Keittiöjätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, koska keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden. Lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. Yhden perheen käyttöön 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen. Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, eli hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin.
Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kun biojäte kompostoidaan, sekajätteen määrä vähenee. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa. Biojätteen kompostointi on myös ekoteko.
Kuntien jätehuoltomääräykset säätelevät kiinteistön jäteastioiden tyhjennysvälin. Mikäli lajiteltu biojäte kompostoidaan, useimmissa kunnissa on mahdollista pidentää jäteastian tyhjennysväli 8‒12 viikkoon. Suoraa säästöä syntyy jäteastian harvemmasta tyhjennyksestä.
Katso Biojätelaskurilla tai Sekajätelaskurilla kuinka paljon sinä säästäisit kotikunnassasi kompostoimalla keittiön biojätteet:
Jos biojätettä ei lajitella, vaan se päätyy sekajäteastiaan, kesällä jäteastia haisee vastenmieliselle omassa pihassa. Sekajätteen joukossa biojäte päätyy yleensä polttoon. Märkä biojäte vaikeuttaa polttoprosessia. Tällä hetkellä polttolaitokset ovat ylikuormitettuja ja Suomesta kuljetetaan sekajätettä ulkomaille poltettavaksi. Kompostoimalla voidaan vähentää myös polttolaitoksiin kuljetettavaa huonosti palavan jätteen määrää.
Jätelain uudistuksen myötä lajitteluvelvoitteet kiristyvät. Viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on pakko lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Lain vaatimukset täyttää joko biojätteen erilliskeräyksellä tai kompostoimalla omalla kiinteistöllä.
Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön kompostori, koska talvella uutta puutarhajätettä ei synny. Puutarhakompostorin koko saa olla reilusti suurempi kuin lämpökompostorin, jopa 1 000 litraa.
Puutarhajätteen kompostointiin soveltuvat: