kompostointi - Kotikompostointi on lisännyt suosiotaan korona-aikana - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostointi-innostus on noussut korona-aikana

Kompostointi-innostus on noussut korona-aikana

Mitä tapahtuu kotitalouksien biojätteille, mihin ne päätyvät keittiöstä? Biolanin kuluttajakysely toteutettiin tammikuussa 2021 ja siihen saatiin 4 946 vastausta.

Kompostointi-innostus on noussut korona-aikana

Mitä tapahtuu kotitalouksien biojätteille, mihin ne päätyvät keittiöstä? Biolanin kuluttajakysely toteutettiin tammikuussa 2021 ja siihen saatiin 4 946 vastausta.

Vielä tällä hetkellä valtaosa kotitalouksien biojätteestä päätyy sekajätteeseen. Vaikka taloyhtiössä olisi biojätteen erilliskeräys, liian moni laittaa kahvinporot, banaaninkuoret ja muut biojätteensä edelleen sekajätteeseen. 

Omakotiasujat ovat hieman tunnollisempia lajittelijoita, ja biojäte päätyy yhä useammin kompostoriin. Kyselyn mukaan kotikompostointia pidetään helppona ja ekologisena tapana päästä eroon biojätteistä. Kompostointi myös säästää rahaa, kun poiskuljetettavan jätteen määrä vähenee. 

Tarvitaan tunnollisempaa lajittelua

Biojätteen lajittelussa on vielä parantamisen varaa. Jäteyhtiöiden lajitteluselvitysten mukaan lähes 60 prosenttia kotitalouksien biojätteestä päätyy sekajätteen joukkoon. Sekajätteestä peräti kolmasosa on biojätettä.* Sekajätteen joukossa märkä biojäte päätyy polttoon, jossa se haittaa polttoprosessia. 

Mitä enemmän biojätettä saadaan kerättyä talteen sen parempi. Erilliskerätystä biojätteestä valmistetaan esimerkiksi biokaasua ja biodieseliä korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Omakotiasujan biojätteestä kypsyy kompostorissa ekologisesti multaa omaan puutarhaan.

Useimmissa kunnissa omakotiasujille biojätteen lajittelu on toistaiseksi vapaaehtoista. Biolanin kyselyn mukaan kaksi kolmesta omakotiasujasta kuitenkin lajittelee biojätteet tunnollisesti. Vähintään joka toinen omakotiasuja kompostoi ja 15 prosentilla on biojätteen erilliskeräys.

Jo lähes vuoden kestänyt koronapiina on selvästi lisännyt kiinnostusta kompostointiin. Kotona syödään enemmän kuin ennen ja samalla biojätteen määrä on lisääntynyt.

Kuvagalleria1


Kompostoimalla säästää yli 100 euroa vuodessa  

Omakotiasujista liki kolmannes heittää vielä biojätteet sekajätteen joukkoon. Heistä 72 prosenttia olisi valmis kompostoimaan, jos olisi varaa ostaa kompostori.

Omakotiasuja maksaa itse suoraan kaikki jätehuollon kulut. Kyselyn vastaajista yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että kompostoimalla säästää rahaa, kun poiskuljetettavan jätteen määrä vähenee.

Kompostointi on ehdottomasti taloudellinen vaihtoehto: Kun biojätteet kompostoi, voi sekajäteastian tyhjennysväliä harventaa. Jos tyhjennysväli onkin kahden viikon sijaan kahdeksan viikkoa, niin vuodessa säästyy helposti yli sata euroa. Kunnollinen lämpökompostori on iso kertainvestointi, mutta pelkästään vähentyneinä jätekuljetusmaksuina se maksaa itsensä takaisin alle viidessä vuodessa. Kun tähän vielä lisää hyödyn omasta kompostorista saatavasta mullasta, taloudellinen hyöty on merkittävä. 

Vinkit talvikompostointiin
 

*Suomen Kiertovoima on kerännyt eri jäteyhtiöiden lajitteluselvityksistä koosteen mitä kotitalouksien sekajäte sisältää. Biojätteen osuus kaikesta jätteestä on 33 prosenttia.

 


Lue lisää aiheista