kasvimaa - Kesäkurpitsa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvatus on helppoa ja onnistuu vaikka parvekkeella. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu. Kesäkurpitsa sopii sosekoittoihin, grilliin ja wokkaukseen tai sen voi täyttää meheväksi uuniruuaksi.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvatus on helppoa ja onnistuu vaikka parvekkeella. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu. Kesäkurpitsa sopii sosekoittoihin, grilliin ja wokkaukseen tai sen voi täyttää meheväksi uuniruuaksi.

Yleistä

Kurpitsan alkukotina pidetään Meksikon lämpimiä seutuja. Amerikan mantereella kasvia on viljelty jo tuhansia vuosia ja Euroopassakin 1500-luvulta lähtien. Hedelmiä on käytetty sekä ruokataloudessa että koriste- ja käyttöesineinä. Kurpitsasta viljellään kahta erilaista muotoa: sekä tavallista eli säilykekurpitsaa että kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa on säilykekurpitsaan verrattuna uudempi puutarhakasvi, mutta sen viljely ja käyttö on lisääntynyt huimasti viimevuosina. Kesäkurpitsa menestyy jonkin verran viileämmissä olosuhteissa kuin tavallinen kurpitsa, joten sitä voidaan viljellä lähes koko maassa.

Artikkelin sisältö

Kesäkurpitsan taimikasvatus
Kesäkurpitsan istutus
Kesäkurpitsan lannoitus
Hedelmiä ei muodostu ilman pölytystä
Kesäkurpitsan sadonkorjuu

 


 

 

Kesäkurpitsan taimet on helppo kasvattaa itse

Taimet voi esikasvattaa itse. Siemenet kylvetään toukokuun alkupuolella luomukasvatukseenkin soveltuvaan Turpeettomaan Puutarhamultaan tai Yrttimultaan. Halkaisijaltaan 6–10 cm ruukut täytetään mullalla ja kuhunkin ruukkuun kylvetään yksi siemen. Siemen painetaan kevyesti multaan niin, että se peittyy.

 

 

Kesäkurpitsa istutetaan lämpimälle kasvupaikalle

Taimet istutetaan ulos vasta ilmojen pysyvästi lämmettyä touko-kesäkuun vaihteessa. Riittää, kun istutusvaiheessa taimessa on yksi kasvulehti. Istutuksen jälkeen lämpötila ei saisi enää laskea alle 10 ºC. Istutusetäisyys riippuu taimen kasvutavasta. Pensasmaisesti kasvavat taimet voidaan istuttaa tiheämpään kuin rento- ja pitkävartiset. Pensastavat kesäkurpitsat istutetaan noin 70 cm taimivälein. Kasvukauden alussa kitketään rikkakasvit taimien tyveltä - myöhemmin rehevä lehdistö tukahduttaa rikkojen kasvun.

Kesäkurpitsan kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu sekä maan ilmava ja humuspitoinen. Koska kesäkurpitsa viihtyy maassa, jonka pH on lähellä neutraalia, maa kalkitaan tarpeen mukaan jo muokkausvaiheessa Biolan Puutarhakalkilla.

Jos kasvatat kesäkurpitsaa ruukussa, valitse mahdollisiman iso ruukku, vähintään 10 litraa. Mullaksi soveltuu esimerkiksi luonnonmukainen Yrttimaa, jossa on myös kastelua helpottavaa biohiiltä.

Perehdy maanparannukseen

Kuvagalleria2

 

 

 

Kesäkurpitsa tarvitsee paljon ravinteita

Voimakaskasvuisena kasvina kesäkurpitsa kuluttaa runsaasti ravinteita. Lannoitukseen soveltuvat parhaiten luonnonlannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi tuovat maahan humusta. Kasvimaalla sopiva annostus Biolan Kasvimaalannoitetta tai Luonnonlannoitetta on 3–4 litraa/10 m². Lannoite sekoitetaan kevyesti pintamultaan.

Kesäkurpitsalle voi antaa myös varastolannoituksen. Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia kasvien koko kesän ravinnetarpeesta kerralla ilman pelkoa ylilannoituksesta. Varastolannoitus soveltuu loistavasti myös ruukkukasvatukseen. Varastolannoitukseen soveltuvat kiinteät orgaaniset lannoitteet, kuten kanankakka, koska niistä ravinteet vapautuvat vähitellen. On tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään, vaan se jätetään yhtenäiseksi osioksi. Biolan Luonnonlannoitetta annostellaan taimien väliin 6 dl. 

Varastolannoitus - tee näin

  1. Istutuksen jälkeen tee taimien väliin kuoppa. 
  2. Annostele kuoppaan annostusohjeen mukainen määrä lannoitetta. 
  3. Peitä lannoite mullalla. 
  4. Kastele vedellä.

Kuvagalleria3

 

 

Hedelmiä ei muodostu ilman pölytystä

Hyönteiset pölyttävät kesäkurpitsan kukat ja pölytys on edellytys hedelmien muodostumiselle. Hedelmien muodostuksen voi kotipuutarhassa varmistaa pölyttämällä kukat käsin. Avonaisesta hedekukasta (laiha kukkavarsi) poistetaan kukan teriö niin, että kukkaan jää vain keskusta. Tätä hedettä sivellään aukinaisiin emikukkiin (pullea kukkavarsi, josta paisuu myöhemmin hedelmä).

 

 

 

Korjaa kesäkurpitsasato riittävän aikaisin

Kesäkurpitsan kasvuaika kylvöstä satoa tuottavaksi on noin kaksi kuukautta. Hedelmät korjataan keskenkasvuisina, ennen siementen kehittymistä. Pitkänmalliset hedelmät korjataan noin 25 cm mittaisina. Kesäkurpitsaa syödään raakana esimerkiksi salaateissa sekä kypsennettynä mitä erilaisimmissa lämpimissä ruuissa. Yrteillä terästettynä kesäkurpitsasta saadaan maukkaita ja terveellisiä sosekeittoja tai sitä voidaan käyttää lisukkeena vartaissa ja pataruoissa. Kesäkurpitsapihvejä saadaan leikkaamalla hedelmästä 0,5 cm paksuja siivuja, jotka leivitetään ja paistetaan pannulla. Herkullisia ovat myös jauhelihalla tai sienimuhennoksella täytetyt kesäkurpitsan puolikkaat, jotka kypsennetään uunissa.

RESEPTI: Kesäkurpitsapaistos


Lue lisää aiheista