Kesäkukat kukkivat koko kesän ja niitä voidaan istuttaa parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja penkkeihin monivuotisten kasvien lomaan. Kesäkukkien hoito on helppoa, kun kuhunkin kasvupaikkaan on valittu oikeat kasvit ja muistetaan säännöllinen kastelu ja lannoitus.
Kesäkukat kukkivat koko kesän ja niitä voidaan istuttaa parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja penkkeihin monivuotisten kasvien lomaan. Kesäkukkien hoito on helppoa, kun kuhunkin kasvupaikkaan on valittu oikeat kasvit ja muistetaan säännöllinen kastelu ja lannoitus.
Kun valitset kesäkukille ruukkua, varmista, että pohjassa on reiät ylimääräisen veden poistumista varten. Kun käytät ryhmäkasveille kehitettyä Biolan Kesäkukkamultaa, erillistä salaojaa ruukun pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää biohiiltä ja kevytsoramursketta.
Lisää multa ruukkuun ja istuta taimet. Istutusvaiheessa kannattaa lisätä myös varastolannoitus. Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki Biolanin rakeistetut ja jauhemaiset lannoitteet, joissa on merkki "soveltuu luomuviljelyyn". Tällaisia ovat esimerkiksi Biolan Luonnonlannoite ja Biolan Parvekekasvilannoite. Luonnonlannoitteista ravinteita vapautuu vähitellen kasvien käyttöön.
Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Sopiva annostelumäärä on 1–2 dl Luonnonlannoitetta/kasvi. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä. Varmista lopuksi, että ruukku ei ole täytetty mullalla aivan täyteen, vaan pinnalle jää kasteluvara.
Jos kasvualustaan ei lisätä varastolannoitetta, on ravinteikastakin multaa lannoitettava, jotta kasvit jaksavat kukkia koko kesän. Hoitolannoitukseen soveltuvat kasteluveteen sekoitettava Biolan Kesäkukkalannoite ja Biolan Kastelulannoite.
Kesäkukat viihtyvät, kun valitaan kasvupaikan valoisuuden mukaan oikea kasvi ja huolehditaan sen riittävästä lannoituksesta ja kastelusta. Paahteisella paikalla viihtyvät esimerkiksi pelargoni, marketta, miljoonakello, verbena ja timanttikukka. Varjossa puolestaan pärjäävät mm. ahkeraliisa, verenpisara, lumihiutale ja kesäbegonia.
Kun kesäkukkien valovaatimuksista ja lannoituksesta on huolehdittu, tärkeintä on muistaa säännöllinen kastelu. Valitse kesäkukille mahdollisimman suuri ruukku. Mitä suurempi ruukun multatila on, sitä helpompaa on kasvien hoito ja kastelu. Biolan Kesäkukkamullan sisältämä biohiili pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasveille mullan kuivuessa. Siksi kasteluväli voi olla pidempi kuin tavallisessa mullassa. Myös altakasteluruukut - ja altaat helpottavat kesäkukkien kastelua. Biolan Planter Kasvatusaltaassa on 7 litran vesivarasto, josta riittää kukille vettä useiksi päiviksi.
Monet kesäkukat kukkivat runsaammin, kun niistä poistetaan kukkineet kukinnot. Näin kehittyvät siement eivät vie energiaa kukinnalta. Esimerkiksi orvokit ja petuniat hyötyvät vanhojen kukkien poistamisesta. Myös esimerkiksi pelargonit ja samettikukat siistiytyvät, kun kuihtuneet kukinnot poistetaan.
Lähes kaikki kesäkukat viihtyvät, jos niiden kasvupaikalle paistaa aurinko edes osan päivää. Jos kasvupaikka on paahteinen, valitse jokin näistä kesäkukista:
Useimmat kesäkukat viihtyvät auringossa tai puolivarjossa. Varjoisille kasvupaikoille on vaikeampi löytää kukkivia kasveja. Nämä kasvit viihtyvät myös varjossa:
Kylvämällä siemeniä suoraan kasvupaikalle saadaan loppukesällä nauttia upeasta väriloistosta. Kylvökukille valitaan aurinkoinen kasvupaikka ja kuohkea multamaa. Tarvittaessa maan rakennetta parannetaan ravinteikkaalla Biolan Mustalla Mullalla tai Biolan Turpeettomalla puutarhamullalla.
Tee kylvövaiheessa matalat vaot, joihin kylvät siemenet pussin ohjen mukaan. Peitä kylvös mullalla ja kastele. Kun kukat ovat taimettuneet, tee kylvörivin viereen vako, johon ripottelet lannoitteeksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Hevonkakkalannoitetta. Peitä lopuksi lannoiterakeet mullalla. Kukkien juuret hakevat lannoitetta tarpeensa mukaan.
Kylvökukat kukkivat yleensä elokuusta lähtien. Voit kerätä niitten satoa maljakkoon ja nauttia kukkaloistosta myös sisätiloissa. Kun leikkaat satoa, taimet tuuheutuvat.
Suoraan avomaalle kylvettäviä kukkia:
Kun ensimmäiset yöpakkaset saapuvat, osa kesäkukista paleltuu. Ahkeraliisa, uudenguineanliisa ja erilaiset begonia-suvun kasvit ovat kaikkein herkimpiä. Jos haluat nauttia upeasti kukkivista istutuksista talven tuloon asti, istuta syysryhmäkasveja. Katso syysryhmäkasvien istutusideat. Nämä kesäkukat sietävät syksyn viileyttä: