kukat - Kaktusten hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kaktusten hoito

Kaktusten hoito

Kaktukset rakastavat valoa, mutta niiden kastelu saa olla niukempaa kuin muilla huonekasveilla. Biolan Kaktusmullassa on kaktusten kasvulle oikea happamuus, ilmavuus ja ravinnetaso.

Kaktusten hoito

Kaktukset rakastavat valoa, mutta niiden kastelu saa olla niukempaa kuin muilla huonekasveilla. Biolan Kaktusmullassa on kaktusten kasvulle oikea happamuus, ilmavuus ja ravinnetaso.

Kaktukset ovat kotoisin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Niiden koko vaihtelee pienistä yksilöistä suuriin puumaisiin kasveihin. Kaktusten lehdet ovat surkastuneet piikeiksi.

Suurin osa kaktuksista on peräisin kuivilta alueilta. Nämä kaktukset ovat ulkonäöltään pylvään tai pallon muotoisia ja kasvavat kotiseuduillaan täydessä auringonpaisteessa, joten kotonakin paras kasvupaikka löytyy aurinkoiselta ikkunalta.

Toiseen ryhmään kuuluvat aarniometsästä kotoisin olevat päällyskasveiksi kutsutut kaktukset, mm. lehti- ja nivelkaktukset sekä käärmekaktukset. Ne kasvavat puiden rungoilla varjossa eivätkä siedä ruukkukasvinakaan kovaa paahdetta.

Kaktukset istutetaan hiekkapitoiseen multaan

Luonnossa kaktusten kasvualustana on hiekkaa, soraa ja kiviä. Kasvualustana käytettävän kaktusmullan tulisi olla hiekkapitoista ja lievästi hapanta. Luonnonmukaisesti lannoitetussa Biolan Kaktusmullassa on kaktusten kasvulle oikea happamuus, ilmavuus ja ravinnetaso. Kaktukset pitävät ahtaista kasvuoloista, joten ne kannattaa istuttaa pieniin lasittamattomiin saviruukkuihin.

Lannoita kaktuksia maltilla

Kaktusten lannoittamiseen soveltuu Biolan Ravinneneste. Lannoitetta laitetaan kesäaikana kasteluveteen joka toinen viikko, hiukan miedompana kuin muille huonekasveille.

Kuvagalleria1

Kaktus kukkii lepokauden jälkeen

Kukkiakseen kaktus vaatii lepokauden. Lepokauden kasvupaikan tulisi olla viileä (10–15 °C), valoisa ja kuiva. Kastelun voi lopettaa tai vähentää melkein mitättömäksi. Jos lepokautta ja viileämpää huoneilmaa ei ole tarjolla, kaktus ei kuki. Kesän ajaksi kaktukset voi siirtää ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Kesällä kaktuksia kastellaan säännöllisesti.

Kaktusten hoito kuukausittain

  • Joulu-tammikuu: Kaktukset pidetään lähes kuivina. Ainoastaan joulukaktusta ja korallikaktusta kastellaan säännöllisesti ja joulukaktusta voi lannoittaan kevyesti. Kaikille kaktuksille voi antaa lisävaloa 4 tuntia päivässä.
  • Helmi-maaliskuu: Lepokauden jälkeen on hyvä aika vaihtaa levänneet kasvit uuteen multaan. Kastelu tulisi olla vielä varovaista.
  • Huhti-toukokuu: Kasveille, joihin on vaihdettu multa, laitetaan paahteisella ikkunalla lievä varjostus suojaamaan keskipäivän kuumalta auringolta. Aloitetaan lannoitus nestemäisellä lannoitteella. Ravinneneste annetaan laimeampana kuin muille huonekasveille. Kastelua lisätään ja keskipäivällä kasveja voi sumuttaa kevyesti. Hyvin kasvaneista versoista voi ottaa pistokkaita.
  • Kesä-heinäkuu: Kaikki muut kaktukset saavat olla täydessä valossa, mutta joulukaktus, lehtikaktus ja korallikaktus suosivat puolivarjoa. Jatketaan lannoitusta. Hyvä aika ottaa pistokkaita.
  • Elo-syyskuu: Kaikki kaktukset saavat olla täydessä valossa. Ainoastaan juurtumattomat pistokkaat varjostetaan kevyesti. Kastelua ja lannoitusta aletaan vähentää. Joulukaktuksille annetaan lepotauko.
  • Loka-marraskuu: Kaikki kaktukset sijoitetaan valoisalle ikkunalle. Mahdollisuuksien mukaan voi antaa lisävaloa kasvilampuilla 2–3 tuntia vuorokaudessa. Lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään voimakkaasti, lepokausi alkaa.

 

Huonekasvien hoito -opas


 

 


Lue lisää aiheista