Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria. Laske Biojätelaskurilla tai Sekajätelaskurilla paljonko säästät kompostoimalla.
Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria. Laske Biojätelaskurilla tai Sekajätelaskurilla paljonko säästät kompostoimalla.
Viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on pakko lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Joissakin kunnissa velvoite on jo voimassa tai otetaan käyttöön aikaisemmin. Jätelakiuudistuksen myötä omakotiasujalla vaihtoehdot ovat joko tilata biojätteen erilliskeräys tai kompostoida omatoimisesti kiinteistöllä. Omakotiasuja voi myös liittyä biojäte- tai kompostorikimppaan, eli hankkia yhteisen biojäteastian tai kompostorin naapureiden kanssa.
Katso kartasta katuosoitteen perusteella yli 10 000 asukkaaan taajamat, joissa biojätteen lajittelu on pakollista. Ne on merkitty karttaan vihreällä.
Biojätteen erilliskeräyksessä jätekatokseen tulee yksi astia lisää ja se tyhjennetään yleensä vähintään kahden viikon välein. Jokainen tyhjennys maksaa jätehuoltoyhtiöstä riippuen 4−15 euroa/kerta. Kompostoimalla voi säästää vuodessa 107−389 euroa pelkissä tyhjennyskustannuksissa. Kun olet kompostoinut 3 vuotta, olet säästänyt rahaa laadukkaan lämpökompostorin verran. Lisäksi, jos syntyvälle kompostimullalle on käyttöä omassa puutarhassa, saadaan kompostoinnista tuplahyöty.
Biolanin Biojätelaskurilla voit selvittää paljonko kompostointi säästää rahaa biojätteen erilliskeräyksen kuluihin verrattuna:
Jos olet laittanut biojätteen sekajätteen joukkoon ja aloitat kompostoinnin, voit harventaa sekajätteen tyhjennysväliä. Säästöä syntyy paikkakunnasta riippuen 118−264 euroa/vuosi. Kun olet kompostoinut 3,5 vuotta, olet keskimäärin säästänyt rahaa laadukkaan lämpökompostorin verran.
Biolanin Sekajätelaskurilla voit selvittää paljonko kompostointi säästää rahaa, kun sekajäteastian tyhjennyskerrat harvenevat:
Valitse keittiön biojätteen ympärisvuotiseen kompostointiin valitaan kompostori, jostä löytyvät seuraavat ominaisuudet:
Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin pitää olla haittaeläimiltä suojattu, kun kompostoidaan biojätettä. Lisäksi taajamassa kompostorin pitää yleensä olla lämpöeristetty, jotta kompostoituminen onnistuu vuoden ympäri. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta.
Biolan Pikakompostori 220 eco on kehitetty keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta sekoitustarve vähenee ja kompostointi on huolettomampaa. Kompostimassan keskelle ilmaa tuova ilmakanava mahdollistaa osaltaan nopean kompostoitumisen. Lämpömittari ja säädettävät ilmaventtiilit helpottavat kompostin seurantaa ja hoitoa. Pikakompostorin huippuluokan eristys, tiivistetyt luukkujen saumat ja yhtenäinen runkorakenne ehkäisevät tehokkaasti kylmän pääsyn kompostoriin.